Новини

След 50-те рискът от рак на гърдата скача

Интервю с доц. Георги Байчев от клиниката по гръдна хирургия на Военномедицинска академия

Доц. Байчев, повече от месец във Военна болница преглеждате жени за рак на гърда. На този етап какви са резултатите? Има ли изненади?

Профилактичните прегледи стартираха от 1 октомври, но на практика при нас всеки работен ден между 13 и 14 часа се правят такива консултации на жени, които имат проблем с гърдите. Сега работихме по-ударно, защото имаше голям интерес. Още първия ден по интернет се записаха 82 души.

Защото прегледите са безплатни ли?

Прегледите, които обичайно правим, също са безплатни за пациентката. Нужно е само направление от личния лекар. Така че това не е обяснението. Сега обаче напливът беше голям и сме стояли да преглеждаме до 17 часа. Освен записаните дойдоха и такива, които не са успели да се запишат. Типично по български. И до миналата седмица прегледахме 390 жени. Установихме 6 карцинома и вече оперирахме две от жените.

Това е доста стряскащо. Показва ли някаква тенденция?

Изчислено е, че ако се прави скринингова програма – с други думи , ако всички между 50 и 69 години минат на профилактичен преглед, от 1000 жени без никакви оплаквания 50 ще имат някакво заболяване на гърдата, което трябва да бъде уточнено със снимка, биопсия и т.н. От тези 50 ще открием 7 с карцином.

Това ли е най-рисковата възраст?

Между 50 и 69 години жените са в най-голям риск, затова именно към тази възраст са насочени и скрининговите програми.

У нас обаче все още няма скринингова програма?

За съжаление няма. Целта на пилотната програма „Спри и се прегледай” беше не толкова 50 000 жени да се прегледат, а да се създаде ръководство по-добра клинична практика по скрининг, софтуерна програма и дай боже скринингов регистър. С други думи - да вкараме всички данни в компютър, те да се съхраняват и обработват. Защото няма как да направим национална програма, ако нямаме скринингов регистър. Вече имаме ръководство за добра клинична практика, имаме и софтуер. Очаквам и следващата стъпка - в скоро време да имаме и скринингов регистър.

Увеличава ли се броят на българките с рак на гърдата през последните години?

В цял свят, в развитите страни, заболеваемостта се увеличава с 1% годишно. България не прави изключение от тази тенденция. През последните 10 г. обаче в държавите със скринингова програма при същия процент увеличаване на заболеваемостта има 1 процент намаляване на смъртността. Това е големият успех. Смята се, че половината от този процент се дължи на скрининговата програма, а другият – на съвременните методи на лечение. Защото в онколологията колкото по-рано е сложена диагнозата, толкова успехът е по-добър, а лечението излиза и по-евтино. При нас обаче едва 0,7% от болните се откриват в стадий 0. Докато в държавите със скрининг те са 10%. Има разлика, нали? За 25 години хирургична практика тази година за първи път оперирах жена в 0 и I стадий. Всички идват късно.

В най-благоприятния за лечение и операция първи стадий на рак на гърдата има ли някакви оплаквания?

Никакви – и това е проблемът. Затова съветваме жените да ходят всяка година на преглед. Всяка жена след 20-годишна възраст един път месечно трябва сама да си изследва гърдите. След 35 г. – всяка година, без да има каквито и да е оплаквания, да се преглежда при специалист. На 45 г. се прави първата мамография. В интервала от 40-50 образното изследване се прави през една година, а в интервала между 50 и 69 години, където е най-високата честота на заболяването, да се прави всяка година преглед с мамография. Съвременните дигитални мамографии не крия риск.

Известно е, че този вид рак се предава по женска линия и това е най-рисковият фактор. Кои са останалите и как се подреждат по тежест?

Водеща е фамилната обремененост. Наследствеността върви по първа линия – майка, баба, сестра. И втората линия има значение – ако например лелята е имала рак на гърдата. След това по тежест се нареждат фактори, свързани с начина на живот – хранене - небалансирана диета с прекалено много мазнини и липса на витамини, липса на физическа активност.. В Гърция, където по-често се използва зехтин, а консумацията на пресни плодове, зеленчуци и морски продукти е честа случаите на рак на гърдата, са по-малко. Докато нашата храна е богата на холестерол, стресът е висок, а приемът на контрацептиви и хормони – често без контрол. Когато тези средства се изписват, жената трябва да следи редовно от гинеколог и хирург. Сериозен рисков фактор са и някои форми на мастопатия. Ракът на гърдата се развива бавно в годините. Понякога са му нужни 3-5 години. Преминава пред определени етапи – започва с един вид мастопатия, преминава през друга, по-рискова форма, след това идва трета фаза – така наречената атипичната мастопатия, която за нас, онколозите, е сигнал. Едва след това идва нулевият стадий. И ако се ходи на контролни прегледи, най-вероятно ще се диагностицира и ще се вземат мерки навреме.

Възможно ли е стегнат сутиен или такъв с банели да причини рак?

Бельото няма как да причини рак. Банелите създават дискомфорт преди цикъл, когато гърдите на жената са по-обемни и напрегнати. Банелите притискат и повишават субективното усещане за болка. Няма как обаче да направи тумор.

Обемът на гърдите има ли отношение към раковия процес. Има жени, които смятат, че като почти нямат гърди, няма риск за разлика от надарените?

Наднорменото тегло повишава риска от рак на гърдата заради промени в хормоните и холестерола. А по-пълните жени обикновено са и с по-пищен бюст и вероятно оттам идва и това твърдение. По-високият бодимас индекс носи риск, не обемът на бюста.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

© Lars Zahner | Dreamstime.com