Новини

Синдромът на карпалния тунел е лечим, ако се хване навреме

Могат да се направят максимум две операции

Машинопис
Специалистите наричат заболяването още „професионална ръка“

Синдромът на карпалния тунел е характерно заболяване за служителите в офисите, както и за всички професии, които правят едни и същи движения с китката и пръстите на ръката си. Става въпрос за възпаление на карпалния нерв.

Специалистите го наричат още „професионална ръка“, за да е по-разбираемо за хората. От това заболяване страдат предимно журналисти, музиканти, стоматолози, хирурзи и т.н.

Много болести и състояния могат да причинят този синдром. Честа причина са т.нар. хронични или постоянно повтарящи се травми в областта на китката. Причина може да бъде по-сериозна еднократна травма, като преживяно счупване на китката в областта на китковия канал, при което костен фрагмент или разраснала се кост притиска структурите в канала. Извършването на многобройни, повтарящи се движения в пръстите, особено при сгъната китка, причиняват възпаление на минаващите през канала сухожилия и обвивките им. Това води до тяхното подуване и притискане на нерва в затвореното пространство на китковия канал. Притискането дразни нерва постоянно и уврежда функцията му.

В клиниката по „Хирургия на ръка“ в болница „Пирогов“ оперираме средно по 2 – 3 души всеки месец. Състоянието е често срещано и за съжаление подценявано. Хората често казват: „Какво толкова, това е само един пръст, нищо работа.“ Не обръщат внимание на проблемите, това ги задълбочава и когато дойдат при нас, в повечето случаи е твърде късно.

Ако състоянието се хване през първите месеци, то се коригира. След това лечението става много по-сложно, защото възниква хипотрофия и дори атрофия на тъканите на ръката.

Ръката е много специален орган и изисква добри познания, за да е наясно човек с нейната функция. Анатомията на тази част на тялото е сложна. На пръв поглед изглежда елементарно, но не е точно така.

Лечението е консервативно или оперативно. Зависи от това кога човек ще потърси специализирана помощ. Започва се с обездвижване и медикаменти. В някои случаи може да се предприеме и оперативно лечение. Възможно е функционалността на ръката да се възстанови и чрез подходяща физиотерапия. При всеки човек е индивидуално и не мога да дам универсална рецепта.

Хората трябва да са наясно, че при всички случаи лечението е продължително, често лекарите са изправени пред редица трудности. Не са редки случаите, в които не можем да постигнем желаните от нас и пациента резултати.

Хирургията на ръка е сложна и ние нямаме право на грешки. Могат да се направят максимум две операции. Колкото повече хирургически интервенции се правят, толкова по-големи увреждания могат да настъпят. Добре е специалистът да постигне добър резултат още при първата операция, защото всяка следваща уврежда тъканите и нервите.

Автор(и): доц. Любомир Симеонов, началник на клиника „Хирургия на ръка“, УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ – София
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Ariel da Silva Parreira
Снимка:

SXC

Реклама