Новини

Шестата болест не е типична шарка

Интервю с д-р Атанас Мангъров, шеф на детското отделение в Инфекциозна болница – София

Дете с шарка
Шарките са четири, а тези, които са открити преди ~ 10 години, са известни като пета и шеста болест

- Д-р Мангъров, какви инфекции най-често изпращат деца в болница в този сезон?

- Най-много са с висока температура, повръщане и диария. Болестта наподобява грип, но категорично не е. Дължи се на адено- или ентеровируси.

- Кое налага детето да се лекува в болница?

- Общото състояние обикновено е тежко. Когато бебето започне да повръща и дриска, бързо се обезводнява. А когато е само на няколко месеца, дехидратацията не е безобидно състояние. За да спре повръщането, трябва да се възстанови водно-електролитният баланс. Това не може да стане с приемане на течности през устата, налагат се венозни вливания. Затова, докато се стабилизира, детето се лекува в болница.

- Резките промени на времето имат ли връзка с така наречената болест № 6?

- Шестата болест има няколко имена – известна е още като розеола инфантум или екзантема субитум. Тя е заразно заболяване, което се предава от човек на човек. Няма връзка със сезона. Заболява всеки, който няма имунитет, защото не я е изкарал и няма анититела срещу вируса. Това са малките деца, които се заразяват от околните. Това остро инфекциозно заболяване се причинява от човешкия херпесен вирус тип 6. Най-често боледуват малки деца – от 2- най-късно до 3-годишна възраст. Заразяват се най-често от майка си – вирусът се предава чрез слюнката. Майката не боледува, но носи херпесния вирус, който си стои в организма. Това не е обичайният херпес, а вирус от това семейство. От момента на заразяване до появата на симптомите има около 1 седмица. И характерното за него е много високата температура.

- Колко може да се вдигне? Питам, защото един от големите страхове на майките е гърчът?

- Гърчът не зависи от това дали температурата е 37, 38 или 40 градуса. Фебрилният гърч зависи от индивидуалното предразположение на детето. Тези, които са предразположени, могат да направят гърч и при ниска температура – въпрос е на реакция на организма. Характерното за тази болест е, че протича с много висока температура – 39 – 40 градуса, която продължава обикновено 3 дни. Но въпреки високите градуси детето е в добро общо състояние – контактно е, весело е, храни се. Парадоксалното е това несъответствие между високата температура и видимо доброто му състояние. Не е като при другите вирусни заболявания, когато щом малкото вдигне висока температура, то лежи и гледа в една точка и се чувства много зле. Още на 3-ия – 4-ия ден температурата пада рязко и по цялото тяло плъзва обрив, който прилича на морбили или рубеола. Дребни, леко надигнати малки червени петънца, които се задържат 3 – 4 дни и с това болестта приключва.

- Създава ли се имунитет?

- Преболедуването създава имунитет.

- Шестата болест много прилича на шарка, заразна ли е и в кой период?

- Децата са заразни в началото на болестта. Но в тази възраст трудно могат да се заразят едно от друго. Болестта се води „шарка“, но не е типична. Прилича на шарка по обрива. Но шарките са вариола, която вече я няма, варицела, морбили и рубеола. Те са общо 4. Има и две нетипични – така наречените пета и шеста болест. Много често при заразяване с ентеро- и много други вируси, когато човек изработи антитела, тези антитела свързват вирусите. Комплексът вирус-антитяло се отлага по кожата и се получава обрив. В този обрив няма нищо специфично.

- Кажете какво представлява петата болест?

- Това е еритема инфекциозум, която също има обрив. Шарките са четири, а тези, които са открити преди около 10 години, са известни като пета и шеста болест. И петата болест се причинява от вирус – В-19, и се предава от човек на човек по въздушно-капков път. Боледуват най-често деца на 4 – 5 годинки, и то обикновено в студените месеци. Инфекцията започва с общо неразположение, след това се получава характерен обрив по лицето – във формата на пеперуда по бузите и в основата на носа. Температурата се повишава и след 2 – 3 дни обривът плъзва и по ръцете и краката, а след това и по тялото. Пъпките са по-едри и се сливат, като образуват гирлянди. Обривът се задържа от 5 до 12 дни, има температура и неразположение, но състоянието не е тежко.

- Това не са типични шарки и сигурно няма и ваксина срещу тях?

- Ваксина има за истинските шарки, а за нетипичните, така наречените пета и шеста болест, няма. Те са леки и не създават никакви проблеми. Най-често родителите водят детето при специалист, за да се разграничи петата или шестата болест от истинските шарки и най-вече от рубеола и морбили, която крие риск, ако майката е в начална бременност.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама