Новини

Седем уж истини за здравето ни

Млякото причинява остеопороза, ваксините водят до аутизъм, дезодорантите предизвикват рак, а плодовете съдържат по-малко витамини от преди – това са само част от здравните митове, разпространявани в интернет

Вече стотици милиони хора използват мрежата като източник на медицинска информация. Обаче не всичко, което сте чели за човешкото здраве във виртуалното пространство, е вярно. Ето няколко фрапиращи примера:

Опасните ваксини

Тройната ваксинация срещу морбили, паротит и рубеола значително увеличава риска от аутизъм, предупреди преди години британски лекар. Тази ужасна новина уплаши много родители, а в интернет главоломно се увеличи броят на писанията срещу ваксините. Само че изводите на британския лекар възникват въз основа на изследване сред едва 12 деца.

Последвалите проверки показват, че голяма част от пациентите са били болни от аутизъм преди поставянето на ваксините. Причината за страшната статистика всъщност се оказва доста прозаична. Авторът на изследването бил открил своя ваксина срещу морбили и решил да я лансира на пазара. Лекарските му права са отнети.

Смъртоносни дезодоранти

Изследване на британски онколози обръща внимание на консервантите, които се съдържат в дезодоранта. Оттогава в интернет се разпространява предупреждението за вредата от дезодорантите-ролони. Според специалистите обаче не може да се каже със сигурност дали точно това химично съединение води до рак на гърдата. Първо, такива консерванти (парабени) са били открити и в тъканите на здрави жени. И второ, липсва категорично обяснение как това вещество образува тумори. Какво остава под черта? Достатъчно задълбочени изследвания просто няма, така че връзката дезодоранти – рак не е напълно изключена.

С Моцарт децата поумняват?

Митът, че класическата музика развива мозъка, тръгва от един експеримент в САЩ. Психоложка пуска произведения на Моцарт на група студенти, докато решават задачи – и те се справят по-добре от обикновено. Все пак учените приемат скептично твърдението, че „Малка нощна музика“ може да повиши интелигентността при децата. Доказано е обаче, че ако трайно се занимават с някой инструмент и с музика, малчуганите показват по-добри резултати в училище, а коефициентът им на интелигентност е по-висок.

Млякото вреди?

Митът за вредата от млякото се базира върху наблюдение на азиатките, които по-рядко консумират мляко и млечни продукти в сравнение с европейките, но имат по-здрави кости от тях. Този довод най-често се изтъква в интернет-предупрежденията за вредата от кравето мляко. Но всички водещи специалисти по остеопороза твърдят, че млякото и млечните продукти осигуряват най-важния елемент за костната система – калция.

Вярно, че неговото наличие не е автоматична гаранция за здраве. Също толкова важни са движението и витамин Д, който се произвежда от човешкото тяло под въздействието на слънчевата светлина. Именно последните два фактора правят костите на азиатките толкова здрави, обясняват специалистите.

Ябълката вече не е това, което беше

Плодовете и зеленчуците са обеднели откъм витамини и минерали, заявяват през 90-те години специалисти по хранене. Според тях 10 години по-рано съдържанието на важни вещества в ябълките, броколите, спанака или ягодите е било по-високо. Германски учени отричат тези твърдения и доказват, че от 60-те години до сега количеството на витамини и минерали в плодовете и зеленчуците остава непроменено.

Друг мит, свързан с храната, е, че сурововите храни са по-полезни. Суровоядството възниква в началото на 20 век и към днешна дата има много привърженици. Наистина термично необработените плодове и зеленчуци съдържат повече витамини и минерали. Въпреки това лекари съветват да не се прекалява със суровата храна, тъй като организмът обеднява откъм калций и цинк. Изводът е: суровите храни са полезни, стига да не са единствената храна, която приемаме.

Диета, която топи килограми за нула време

Никой вече не помни кой е измислил тази диета, базирана основно върху белтъчините – месо, яйца, малко салата и зеленчуци. Диетата шества из интернет като една от най-ефикасните и гарантира отслабване с 9 килограма само за 14 дни. Експертите критикуват хранителния режим, тъй като продължителното поемане на белтъчини по-късно дава точно обратния ефект – тялото бързо възстановява свалените килограми. Между другото реномираният институт „Макс Планк“ няма нищо общо с диетата и се разграничи от нея.

АГ, ДПА, ФР, В. Иванова, Ал. Андреев

Източник:

DW

Фотограф(и): Carla Peroni
Снимка:

SXC