Новини

Създадоха изкуствен яйчник, може да зачева

Откритието може да се окаже и спасение от безплодието

Според критици изкуственият орган не може да се нарече точно „яйчник“
Според критици изкуственият орган не може да се нарече точно „яйчник“

Изкуствен яйчник, в който може да узрява яйцеклетка, годна за оплождане, създадоха британски учени от университета „Браун“, съобщи Journal of Assisted Reproduction and Genetic.

Те смятат, че така дават шанс на раково болни жени, подложени на химио- и лъчетерапия, да износват и раждат свои деца. Сега заради лъченията и силните цитостатици те трудно зачеват.

Откритието може да доведе и до напредък в лечението на безплодието в резултат на редица заболявания, твърдят учените.

Изкуственият яйчник е създаден в лаборатория от донорски клетки и имитира досущ истински орган. Той притежава способността да обгражда и храни яйцеклетките, докато те узреят и станат годни за оплождане.

Технологията позволява яйцеклетките да се взимат от жените, преди те да бъдат подложени на терапия.

Учените се надяват по този начин да разберат повече за работата на истинските яйчници, като проведат различни експерименти и установят категорично какви нарушения в биохимията на организма пречат на яйцеклетките да съзряват.

Изследователите отгледали клетки във форма на „восъчна пита“ – наподобяваща фоликулната тъкан, и поставили човешки яйцеклетки във вдлъбнатините.

За няколко дни те се развили в незрели яйцеклетки и били способни да достигнат до пълна зрялост.

„Яйчникът е съставен от три основни клетъчни вида и за първи път имаме подобен успех при използване на принципите на 3D тъканното инженерство“, обяснява проф. д-р Джейс Уоли от екипа.

Според него и колегите му методът съвсем скоро ще може да се прилага не само в лабораторни условия. Учените се надяват да усъвършенстват органа и той да бъде трансплантиран на жени по време на асистирана репродукция, както още се нарича методът за зачеване инвитро.

На новаторската техника ѝ предстоят още ред изпитания и изследвания, но за специалистите това е огромна стъпка.

Според критици обаче изкуственият орган не може да се нарече точно „яйчник“, тъй като няма първични фоликули – сферичните телца, в чийто център се разполага яйцеклетката.

Направиха сперма в лаборатория

Американски учени за пръв път произведоха мъжка сперма в лабораторни условия, която може да оплоди яйцеклетка, съобщи Би Би Си.

Екипът учени от университета в Ню Джърси и Института за стволови клетки смятат, че разработката им ще помогне на генетиците да разберат как се предават наследствените заболявания и кои от тях могат да бъдат предотвратени чрез оплождане на яйцеклетка от лабораторно създаден сперматозоид. Те са убедени, че така на мъжете с ниско ниво на подвижност на сперматозоидите, заради което не могат да имат деца, ще бъде даде шанс да станат татковци.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto