НОВИНИ

Състояния и заболявания

Как да изберем най-добрите хапчета за сън?

Безсъние

Изборът на хапчета за сън може да бъде труден, особено с толкова много видове и марки на пазара. Ако ви предстои подобна покупка, е важно да разберете как различните продукти функционират, за да изберете най-подходящите за вашите нужди. Специалисти от аптека „Прайм“ споделят, че различните видове хапчета за сън без рецепта могат да бъдат ефикасни за временно облекчаване на симптомите на безсъние, стига да се използват правилно и отговорно.

Уни Хоспитал споделя възможните причини за болка в стомаха

Болка под лъжичката

Болките в стомаха са често срещан симптом, който може да се дължи на различни здравословни проблеми, и са честа причина за търсене на медицинска помощ в планов и спешен порядък. Навременното установяване на причините за оплакванията на пациентите и адекватното им навременно лечение са ключови при този тип болки, обясняват специалистите от Уни Хоспитал. Това е така, защото причините могат да варират, като най-често се дължат на различни увреждания на храносмилателната система.

120 случая на маймунска вариола за периода 13 – 21 май 2022 г. са докладвани към СЗО от 12 неендемични за заболяването държави

Обрив при болен от маймунска вариола

Маймунската вариола е вирусно заболяване, което се предава от животни на хора (зооноза). Причинява се от вирус, принадлежащ към род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae.

Профилактика на COVID-19

COVID-19-ваксина

Въпреки че количеството на антителата и Т-килърите може да спадне в рамките на месеци след ваксинацията, съществуват В- и Т-клетки на паметта; те могат да запазят информация за коронавируса в продължение на много години.

COVID-19 и неврологични заболявания

Компютърна томография (КТ)

По време на хоспитализация на пациенти с COVID-19 може да се проявят тежки неврологични усложнения, като гърчове, енцефалопатия, енцефалит, мозъчносъдови инциденти и др.

COVID-19 и астма/ХОББ

Инхалер

Хората с добре контролирана лека до умеренотежка астма нямат повишен риск от придобиване на COVID-19, за тежък COVID-19 и от смърт, свързана с COVID-19.

Средства за лечение на COVID-19

Средства за лечение на COVID-19

Тъй като някои от лекарствата са експериментални, данните за тях са оскъдни и съответно отсъствието на публикувани взаимодействия не може да гарантира, че прилагането на съответните комбинации ще е безопасно.

COVID-19 при захарен диабет

Глюкомер

На настоящия етап се приема, че захарният диабет не увеличава риска за заразяване със SARS-CoV-2, но значително влошава протичането и прогнозата на COVID-19, като диабетът удвоява риска за фатален изход.

Интерактивен справочник за лечение на COVID-19

K-19

Клиничното течение на болестта варира от много леко до появата на тежки пневмонии и дори критични, животозастрашаващи усложнения, като остър респираторен дистрес синдром (ОРДС), шок и полиорганна дисфункция.

Антибиотици при COVID-19

COVID-19-терапия

Според препоръките на Европейския център за контрол на болестите прилагането на антибиотици и други антимикробни прапарати е показано при съмнителни или потвърдени бактериални коинфекции или вторични инфекции при пациенти с COVID-19.

Реклама