Новини

Прополисов вазелин успокоява херпеса

Пролетта може да събуди спящата инфекция

Херпес лабиалис
Заразна е фазата, когато мехурчетата, пълни с течност, се пукнат и устната кърви

Болезненият обрив се явява в резултат на „подривната“ дейност на херпесния вирус. Веднъж попаднал в организма, той няма как да бъде „изпъден“ – остава там, спи или „дреме“.

А щом се създадат условия – стрес, преумора, преохлаждане, неправилно хранене, се явява с различни лица по кожата – херпес симплекс, херпес зостер, или по лигавиците – херпес гениталис, който пламва със силно болезнен обрив с мехурчета.

Облекчение носи мазането два – три пъти на ден с прополисов мехлем. Той доста облекчава неприятните болки и помага по-бързо да се отстранят упоритите и болезнени корички, които се образуват, след като мехурчетата се пукнат. Освен това вазелинът има добро противовирусно и бактерицидно действие.

За да не „събудим“ инфекцията, трябва да се грижим за имунната си система и да се пазим от настинки. А по това време на годината съпротивителните сили на организма са отслабнали и вирусът може да се активизира. И то не само относително безобидният херпес симплекс, а и останалите му разновидности. Началото на пролетта е особено опасно, защото промените във времето са чести и значителни. Излизаме сутрин с леко облекло, защото денят започва едва ли не като летен, а още след пладне се заоблачава, излиза вятър, започва да вали и температурите падат. Оказва се, че не сме добре облечени и простудата е налице. А това събужда дремещата зараза. Там, където херпесът се готви да излезе, след ден – два се образуват мехурчета, които постепенно нарастват и се пукат, покриват се с коричка и изсъхват. При това мехурчетата върху кожата и лигавиците се явяват с характерна силно изразена болка.

Помощ от природата

Ударни дози витамин С

В преходния сезон е добре да пием ударни дози витамин С. Например по 4 ампули от половин грам витамин С – с тях ще си набавим дневна доза от 2 грама. Витамин С е мощно противовирусно средство и, ако се пие редовно и в добра доза, може да потисне развитието на много вируси, включително и този на СПИН.

Екстракт от алое

Алоето е ценен имуностимулатор. Редовният му прием подкрепя имунната система в борбата срещу вируса. От него се взема колкото грахово зърно с малко вода всяка сутрин. Или се пие сок от алое – 3 пъти дневно по 1 супена лъжица.

10 зрънца Vaccinotoxinum

Ако вече ви се е случвало да преживеете херпесна инфекция, познавате началните симптоми и усетите мравучкане, дискомфорт в засегнатия участък, не се бавете и вземете една доза – 10 зрънца, Vaccinotoxinum. Малко по-късно прибавете и Еngystol (хомеопатичен имуномодулатор) – в началото може да се взема по 1 таблетка през 15 минути първите два часа и след това се преминава на поддържаща доза 3 пъти по една таблетка дневно.

Полезни са компресите със сребърна вода и намазването с пропописов вазелин на засегнатия от херпес участък.

Детоксикация по пълнолуние

При първа възможност изчистете организма от натрупаните шлаки и отрови. При пълнолуние направете детоксикация. Доброто пречистване на организма осигурява безценна подкрепа на имунната система. То е важно за закрепване на лечебните резултати.

Има различни видове херпеси. Вирусите херпес симплекс тип 1 (HSV-1) и херпес симплекс тип 2 (HSV-2) образуват мехурчета около устните и носа (herpes labialis, herpes simplex) или в областта на гениталиите (herpes genitalis).

Herpes zoster или само zoster се причинява от варицела-зостер вирус (varicella-zoster virus ). Засяга едностранно определени участъци по кожата. Вирусът, причиняващ варицела в детска възраст, след години може да причини това мъчително, болезнено и упорито страдание.

Ето как моя пациентка описа оплакванията си. „Страдам от честа поява на херпеси, ей така, без никаква причина. Нещо грозно и неприятно и това е откакто се помня. Лошото е, че от няколко години излизат не само по устните ми, а и в носа и около него. В момента пак съм се „разкрасила“. Ще ви бъда много благодарна, ако знаете и ми препоръчате нещо ефикасно!“

Другият сериозен проблем е силната болка. Особено при херпес зостер. Противовирусно лечение с аcyclovir, valacyclovir и famciclovir е възможно, но то е ефективно, ако се започне рано – 48 – 72 часа след появата на първите симптоми.

Схема за хомеопатия

С помощта на хомеопатичните средства справянето с неприятната и упорита херпесна инфекция е доста бързо и успешно. Примерна схема:

Rhus toxicodendron 5 СН е може би най-важното средство при херпес. От него се приемат по 5 зрънца на всеки два часа през първия ден, по 5 зрънца на 5 – 6 приема през втория ден и после 4 пъти по 5 зрънца до стихване на болките и явно подобрение.

Топло или студено – проверете дали болката се облекчава от топло или от студено. Ако е от топло, наложете болното място с грейка, увита в хавлиена кърпа, или с памучно парче, потопено в гореща вода, и сменяйте редовно. Ако болката затихва от студено, използвайте студен компрес или блокчета лед, поставени в найлонова торбичка.

Ако болките се подобряват от топло, много вероятно е да помогне Arsenicum album 9 CH. Приема се 3 – 4 пъти дневно по 5 гранули. Aко помага студено, вашето лекарство сигурно ще е Apis 9 CH. По същия начин – 3 – 4 пъти дневно по 5 гранули.

Минерална терапия

Вирусна инфекция или стрес – това често са факторите, които улесняват появата на болезнените херпеси, които се пълнят с течност и се превръщат в неприятни ранички по устните. След тях остават грозни следи понякога седмици и дори месец, след като болното място е заздравяло.

Отслабналата имунна система „пропуска“ вируса в организма. Малко хора обаче знаят, че и натрупването на вредни вещества и отпадни продукти отслабва защитните сили. Ето защо тялото се нуждае от подсилване на имунитета, но и от „стимул“ за прочистване.

За това помага комбинирането на хомеопатичния препарат инфлуцид, който предотвратява размножаването на херпесните вируси, помага и за излекуването им с шуслерова сол № 10. Тя прочиства и подпомага изхвърлянето на вредните вещества през отделителната система. Към терапията трябва да се включат и сол № 3, която помага на имунната система да обезвреди вирусите, и сол № 8, която лекува мехурите, пълни с течност. Солите се приемат разтворени във вода. Пият се по 3 таблетки от всяка на всеки час, докато се усети подобрение. После – само сутрин и вечер в продължение на 2 – 3 дни. Заедно с това на едни час се приема по таблетка инфлуцид в продължение на 3 – 4 дни, а след това – по 3 таблетки на ден за месец.

Проф. Златко Кълвачев, началник на Центъра за диагностика на вируси и вирози във ВМА: Стресът докарва херпес

- Проф. Кълвачев, застудяване, затопляне, продължителна диета или болест – какво може да ни докара херпес? Ясно е, че вирусът спи у 90 на сто от хората.

- Да, голям процент от хората са инфектирани с този вирус, но не чак 90%. Няма сезон, който да предразполага към заразяване. Вирусът се предава чрез контакт, така че това е необходимото условие за предаването му. След като човек вече се е заразил, различни сезонни фактори могат да способстват за активиране на инфекцията, която „тлее“ в организма. Например силната слънчева радиация през лятото активизира херпесния вирус. Това е един вид стрес. Студените зимни месеци също могат да повлияят неблагоприятно поради по-честите настинки и понижения имунитет. Тогава и храната е с по-ниско съдържание на витамини.

- Храненето, както дългите пости, които приключиха наскоро, може ли да повлияе за активиране на вируса?

- При здравия човек – не. Постът очиства организма от излишно натрупани вещества и го освежава. Диетата, ако е правилна, съобразена с необходимостта и се прави под контрол на лекар, също няма да активира вируса.

- А простуда или друго заболяване може ли да събуди инфекцията?

- Да, това си е стрес за организма. Неслучайно народното наименование на херпеса по устните е стреснушка или стресница. Стресовите фактори са многобройни, различни физиологични състояния също активират този вирус, напр. месечният цикъл при жените...

- Херпесните вируси са много видове. Най-честият като че ли е този, който причинява херпес на устните.

- Точно така. Херпесните вируси, които поразяват човека, са 8. Някои от тях са по-известни с номерацията си (херпес симплекс 1 и 2, херпес вирус 6, 7 или 8), а другите си имат имена: вирус на Епщайн – Бар, варицела-зостер вирус, цитомегаловирус. Те причиняват различни заболявания, но общото между тях е, че остават задълго в организма и периодично се активират.

- Херпес симплекс 1 може ли да причини друго заболяване освен херпес на устната?

- Може. Този вирус може да порази различни органи – кожа, око, мозък и др. Ако заразяването стане по време на бременността, може да увреди и плодът с много неприятни за него последици.

- Какво е особеното на вируса на херпес симплекс 1 и 2 – може ли да се прогнозира как ще се прояви?

- Заразяването с херпес симплекс вирус тип 1 най-често става още в детска възраст, когато някой любящ роднина с активен херпес целуне малкото дете. Заразяването с херпес симплекс тип 2 (причинител на гениталния херпес) обикновено става в младежките години и е свързано с половата активност. Особеното и в двата случая е, че първата клинична проява на херпеса е години по-късно, така че е трудно да се каже кога и от кого точно си се заразил. Освен това в днешното време на по-свободно общуване, включително и сексуално, не е необичайно доказването на вируса на херпес симплекс 2 в устата, а на херпес симплекс 1 в областта на гениталиите. Може би това е една от причините и лабораторните тестове за откриване на тези вируси да са комбинирани. Въпросът как и къде точно ще се появи вирусът е по-сложен: в неактивния период и двата вируса се намират в съответните нервни ганглии в областта на лицето или таза. Активираният вирус се придвижва по хода на засегнатия нерв, но е въпрос и на шанс дали ще се появи в една или друга област – за херпес тип 1 – по устната или в носа, а за херпес тип 2 – по гениталиите, на бедрото или на гърба... Така че „избиването“ на херпес по устната си има и добра страна, защото има и доста по-неприятен сценарий.

- Какъв?

- Ами вирусът да тръгне по нервното клонче нагоре към окото, а там нещата стават много по-опасни и сериозни. Подобна е ситуацията и при другите херпесни вируси – цитомагаловируса и вируса на Епщайн – Бар – те се заселват в лимфоидните тъкани и не се знае къде инфекцията ще се изяви клинично. Това е проблем, защото като докажем наличие на вирус в кръвта, трябва да го свържем и с конкретното място на репликация, а това невинаги е лесно, напр. при синдрома на хроничната умора или при неясни температурни състояния...

- Кога обикновеният херпес е най-заразен?

- Когато е активен, когато се формират мехурчета и ранички по кожата или лигавицата. Тогава излъчването на вируса е в най-големи количества. Целувката в този момент е опасна...

- Твърди се, че този вирус е нелечим. Така ли е?

- На този свят всичко се лекува. Друг е въпросът, че не всичко може да се излекува, така е и с херпесните инфекции. Проблемът е, че вирусът се намира вътре в нервната клетка и за да се унищожи, трябва да се унищожи самата клетка. Аз понякога казвам на шега, че този вирус умира 40 дни след теб. Сега сериозно: успешното лечение в този случай се свежда до възможността инфекцията да се проявява по-рядко – по един път в годината или още по-рядко, т.е. да се постигне по-дълга ремисия. На пазара има достатъчно ефективни специфични противохерпесни медикаменти, които се използват при различни схеми, в зависимост от конкретния случай.

- А ваксина има ли?

- Има, и то в два варианта – срещу лабиалния – тип 1, и срещу гениталния херпес – тип 2. Ваксината е италианска, но не се внася у нас.

- А различните мазила, които се приготвят с билки, паста за зъби и отвари, помагат ли?

- Знам, че хората пробват какво ли не – паста за зъби, червило, чесън, ментолов спирт, каквото ви дойде наум – всичко се използва. В някои случаи те увеличават чувството за облекчено протичане на инфекцията. Когато обаче херпесът „избие“, вирусът вече си е свършил работата – унищожил е клетките и мазането с подобни препарати няма реален ефект. Вирусът трябва да се атакува там, където се е заселил – в нервния ганглий, а това може да се осъществи само с препарати, достигащи дотам.

Проф. Златко Кълвачев, началник на Центъра за диагностика на вируси и вирози във ВМА: Има ваксина срещу херпес зостер

Рецидивите от херпес зостер в голяма част от случаите могат да бъдат предотвратени, ако се грижим за имунната система. Това се постига, като избягваме стресови ситуации, спортуваме, храним се рационално и разнообразно. И, разбира се, като своевременно лекуваме други заболявания, свързани с увреждане на имунната функция. Допълнителното приемане на витамини и хранителни добавки с усилен антиоксидантен състав е препоръчително в периоди на изтощителна умствена и физическа активност, преди грипна епидемия, в началото на пролетта...

Друга възможност за предпазване от рецидив е ваксинацията. Разработена е ефективна жива атенюирана ваксина срещу вируса на херпес зостер и в някои държави тя се препоръчва на всички хора над 60 години, независимо дали са преболедували или не от варицела.

Заболяването херпес зостер се причинява от вирус от херпесната фамилия. Първата клинична проява на инфекцията обикновено се наблюдава в детска възраст под формата на варицела (лещенка), но вирусът остава в коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви до края на живота. „Дремещият“ вирус може да се активира от различни причини: стрес, температурно състояние, временно потискане на имунната система от друго заболяване, хормонален дисбаланс и др. След преболедуване не е необходимо да се спазва специален режим, но познавайки причините за активиране на вируса, човек трябва да се съобразява с тях. Това ще намали възможностите от неприятни рецидиви, които понякога могат да бъдат много сериозни.

Трябва да се знае, че болката след прекаран херпес зостер може да се усеща дълго. От друга страна, в някои случаи може да се развие херпес зостер без обрив (zoster sine herpete). Ако в мястото на прекаран херпес зостер се появят симптоми и съмнение за започващ рецидив, най-добре е да се консултирате със специалист. Редно е да се изследват нивата на антителата срещу вируса в кръвта и да се обмисли възможността за прилагане на специфичен имуноглобулин. Това би предотвратило рецидива, или поне би довело до облекченото му протичане.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов, Веса Георгиева (Минерална терапия), Веселина Мончева (Стресът докарва херпес)
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto