Новини

Плажни обриви

Алергичните реакции са сигнал, че организмът е складирал отрови

Слънчева баня
Голяма доза слънце може да ни разболее

Сърбящите пъпки могат да вгорчат дългоочаквания летен отпуск. Плажните обриви най-често са симптоми на фотодерматоза, която се явява при повишена чувствителност на кожата към слънчевите лъчи. Тя засяга всеки десети и се дължи на фотосенсибилизацията.

Най-уязвими са русокосите и тези със светла кожа. В основата на тези състояния много често може да бъде и банална алергия. Има хора, които са с повишена чувствителност и при рязка смяна на температурата (топлинна или студова алергия), на обичайния стил на хранене, на питейната вода, лесно се алергизират.

Майорка акне (или Acne aestivalis) напада преди всичко отпускари с неподготвена кожа, които злоупотребяват със слънцето.

И така първият извод е да се внимава със слънцето. Известно е, че дозата прави отровата. Голямата доза слънце може да ни разболее, оптималната – да укрепи здравето, да възстанови хормоналния баланс, да прогони депресията, да укрепи имунната система, да помогне на костите.

Какво да направим, ако все пак не сме внимавали със слънцето, увлекли сме се с плажуването и сме си създали проблем?

Алергичните обриви са указание, че са се натрупали повече токсини в тялото. Черният дроб и бъбреците не смогват да освободят тялото от шлаки и токсини и кожата се включва да помага в разчистването. И така бързото изчистване отвътре ще ускори оздравяването. За целта е добре да направим разтоварващ ден. Сутрин на гладно се приема 1 супена лъжица английска сол с малко вода. Английската сол (магнезиев сулфат) почти не се резорбира в червата. По осмотичния принцип магнезиевият сулфат изтегля телесни течности към дебелото черво и заедно с тях шлаки и токсини. Половин час по-късно се започва с пиенето на кръвоочистващ билков чай.

Такъв ефект оказва шипковият. Има го и във вариант филтърен чай, удобен за пътуване и походни условия. В чаша вряла вода се запарват по 1 – 2 пакетчета 5 – 10 минути. Изпиват се по 5 – 6 чаши през деня. През определения за прочистване ден не се приема храна. Може да се консумират 1 – 2 кг плодове. Динята е много подходяща за целта.

Хомеопатични гранули и вазелин за кожата

Обривите могат да се успокоят и с хомеопатични продукти. От Urtica 9 CH се приемат по 3 гранули през 1 – 2 часа. Зрънцата се смучат като бонбон до стапяне в устата. При подобрение приемите се разреждат през 4 часа по 3 гранули. И след стихване на обривите може да се продължи приемът на този хомеопатичен препарат за закрепване на резултата.

Добре е приемът на Urtica 9 CH да се допълни с Poumon histamine 15 CH – 2 пъти дневно по 5 гранули. Подходящо хомеопатично мазило за целта е Homeoplasmine. Засегнатите участъци се мажат два пъти дневно.

Ако знаете, че сте с чувствителна кожа и предишни години сте се покривали с обриви, луцит или майорка акне, направете подготовка. Две седмици преди излагане на слънце вземайте Muriaticum acidum 9 СН заедно с Hypericum perforatum 15 СН по 5 гранули всеки ден. Например сутрин се вземат 5 зрънца Muriaticum acidum 9 СН, а вечерта – 5 гранули Hypericum perforatum 15 СН. В случая основен медикамент най-често е Natrum muriaticum 15 СН ежеседмично. Приема се например всяка неделя и това може да продължи за периода на цялата отпуска.

Сложете етерично масло в душгела

За успокояване на кожата помагат етеричните масла. Добавете ги в душгела или в течния сапун, който използвате обичайно след плаж. Дозата е 5 – 6 капки етерично масло за всеки 100 г сапун. Подходящи са масла от иланг-иланг, роза, портокал, грейпфрут, лимонена трева, лавандула, бергамот.

5 капки масло от пачули в лосиона

С етеричните масла може да си приготвим лосион. В 0.5 л преварена или минерална вода се добавя 1 супена лъжица водка и се накапят 3 – 4 капки етерично масло от здравец, лавандула, розмарин, лимонена трева, каквото се намери в аптеката. Този лосион може да се използва за очистване на кожата, за тонизиране на лицето, за лечение на леки наранявания и естествено при раздразнена от слънцето кожа.

Можем да подсилим и любимия си крем, за да успокоим раздразнената кожа. Към него се добавят 3 – 5 капки етерично масло. Подходящи са масло от исоп, кедрово, пачули, салвия, чаено дърво, лайка.

Настойка с невен за възпаленията

Настойката от пресен невен е най-доброто средство при всевъзможни възпаления, травми и инфекции. А плажните обриви може да се приемат като вид възпаление. Настойката от невен лесно може да се приготви и в домашни условия и трябва да присъства във ваканционната аптечка. Тя има чудесно противъзпалително, бактерицидно, кръвоспиращо и ускоряващо заздравяването на раните действие. Обикновено за промивки на рани се прави разтвор в съотношение 10 – 20 капки или 1 чаена лъжичка матерна настойка в 100 мл вода (преварена или дестилирана, но може и обикновена). В случая може да се използва като лосион за обтриване на проблемните участъци по няколко пъти дневно.

Приготвя се лесно. Цветове и листа от пресен невен се нарязват и се заливат с етилов спирт 70% – 1:3 – примерно 100 г билка/300 г 70% спирт. Настойката може да се ползва от първия ден, но за пълно извличане на биологично активните вещества по стандарт трябва да кисне поне 3 седмици, след което може да се прецеди. 20 капки от настойката се разтварят в 100 мл вода. Използва се за промивки и компреси.

За външна употреба се прилага още и като крем или масло. Приготвя се като спиртната настойка, но се използва зехтин. Маслото е с много добър ефект при рагади и напуквания на кожата и при рани от залежаване. То може да ликвидира бързо и плажните обриви.

Всичко в крема може да е алерген

Кожата на съвременния човек е подложена на свръхагресия – мръсна околна среда – на улицата и в офиса, храни, пълни с химикали, и козметика с консерванти. В резултат на това тя си отмъщава – изсъхва бързо, лющи се, зачервява се и прави алергии.

Мит е, че алергията към козметика е рядка. В последните години тя става все по-честа, а от 1985 до 2005 г. от 8 процентите стават 26. С други думи, този вид алергия се увеличава 3 пъти. Тя засяга не само жените – 23%, мъжете ги следват с бързи темпове, като процентите, които те вземат, са 14. Алергиите се роят толкова бързо, колкото се роят и мъжките козметични серии.

Затова козметиката на бъдещето ще е максимално ефективна, с нула процента консерванти, без парабени, аромати и лишена от всякакъв алкохол. Не само активните съставки, а всичко в крема може да е алерген.

Най-често това са ароматите, на второ място се подреждат консервантите. Ароматите са над 5000. Сред тях има повече от 100 алергена, не се знае кои са виновни за всеки конкретен човек. Ако се направи тест, над 80 на сто могат да се установят.

Повечето козметични серии съдържат консерванти, за да се съхраняват по-дълго и да не се развалят от ежедневното ползване. 20 на сто от хората са алергични към консервантите, а 6% към емулгаторите. Затова в аптеката много хора четат внимателно етикета, питат дали продуктът не съдържа парабени. Парабените обаче са само един от стотиците консерванти, които се използват. И не са така опасни, както се предполагаше. Ако кожата е здрава, рискът от тях не е висок. Проблем има при наранявания. Въпреки това парабените бяха забранени още през 2004 г., когато в научната литература излезе проучване за връзката им с рака на гърдата. Тя не беше потвърдена от следващи изследвания.

Засега само 1 – 2 фирми успяват да произведат козметика без консерванти. Тя обаче присъства в нашите аптеки.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов, доц. Жана Казанджиева, завеждащ сектор „Кожни алергии“ в Клиниката по кожни и венерически болести на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ (Всичко в крема може да е алерген)
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto