Новини

Пътна треска

В спешната аптечка – лекарства срещу повръщане, диария и ухапване от насекоми

Оживлението преди път често помръква още в първия ден от ваканцията
Оживлението преди път често помръква още в първия ден от ваканцията

Дълго планираната отпуска е факт. Заради нас колегите са отложили пътуване или пък са преместили графика си за следващия месец. Все пак предимство има семейството с малки деца. Трескаво събираме багаж и потегляме към курорта.

Пътуването – независимо дали 4 или 6 часа, е истинско изпитание за цялото семейство. Детето е неспокойно, родителите – два пъти повече, особено ако за първи път ще го водят на море или на по-далечен курорт. Уж регулират климатика в колата, не отварят прозорците, за да не настине, дават редовно вода и внимават с храната, още с пристигането проблемите започват. Не е чудно. Много от диагнозите в медицината са свързани с пътя – „пътна болест”, „пътна треска”, „пътна диария”. Обясненията обаче не правят проблема по-малък. Детето качва температура или пък започва да повръща.

Лош сценарий, който са изживели почти всички семейства с малки деца. Случва се като по поръчка всеки път, когато сме във ваканция, далеч от дома и от семейния лекар. За да не се чувстваме напълно безпомощни, е добре да заредим аптеката с хомеопатични лекарства за най-честите състояния – претопляне, рязко повишаване на температурата, повръщане, диария и ухапване от жилещи и пълзящи насекоми, падане и травми.

„Родителите обикновено нямат никаква вина, защото пазят детето си, особено когато им предстои път. Разболяването му най-често не е плод на небрежност или на някаква грешка, а на особеност на детския организъм. Вегетативната нервна система на малчуганите е по- нестабилна и е функционално недостатъчно зряла. Тя може да реагира по-остро при всяка рязка промяна на средата - отиване на друго място, пътуване и смяна на храненето и режима. Там, където се местим, не винаги има най-добри хигиенни условия, майката често не може да готви. Това е предпоставка детето да качи температура, да започне да повръща, да получи диария или обриви – симптоми, които стряскат родителите”, разказва д-р Силвия Еленкова, лекар хомеопат и иглотерапевт от Центъра по интегративна медицина.

На море, след престой на плажа, най-често детето се претопля. За да не допуснем това, е добре да се мокри редовно и да пие повече вода, сокове, айрян.

Децата бързо губят течности. Не е задължително малчуганът да се e препичал цял ден под лъчите, за да качи температура. Понякога това се случва и след 2-3 часа престой на топло, въпреки че е стояло под чадър, с шапка на главата и някаква лека дреха отгоре. В резултат на претоплянето детето става неспокойно, плаче, бузките или дори цялото се зачервява, оплаква се от главоболие.

„Симптомите на претоплянето са същите като в началото на простуда или вирусно заболяване, когато температурата се повишава. И това, което трябва да направим, е внимателно да го охладим. Да го разсъблечем максимално, да го поставим в помещение с температура вътре до 20 градуса и да включим вентилатор и да му даваме много течности. Другата помощ е с увиване с мокри чаршафи или хладен душ – с температура на водата с 2 градуса по-ниска от тази на тялото. Или да се сложат студени компреси в основата на краката и ръцете с пакет замразени зеленчуци или лед от фризера, който да е увит в кърпа”, съветва д-р Еленкова, вицепрезидент на Българското дружество по иглотерапия.

Има и два хомеопатични медикамента, които винаги трябва да имаме подръка, защото понижават температурата както на деца, така и на възрастни – Aconitum napellus 9СНи Вelladonna 9СН. Belladonna се дава, ако детето си легне здраво и се събуди с висока температура през нощта, а Aconitum при остро начало през деня и е особено полезен при слънчев удар. И двата медикамента се дават 3-5 гранули под езика или разтворени чрез интензивно разклащане във вода, 3-4 пъти за 24 часа.

След тях по важност ще сложа хомеопатичния извлек от пчела - Apis mellifica. Какво ще изберем, зависи от това как изглежда детето и дали кожата му е суха. Ако температурата е висока, вдигнала се е рязко, лицето е потно и зачервено и детето изпитва силна жажда - Вelladonna, а ако кожата е суха, по-подходящ е Aconitum.

Добре е да имате и трите лекарства в аптеката, защото те помагат и в случаи на начало на диария, в началото на всяко вирусно заболяване. Apis mellifica освен при прегряване помага и при ухапване от насекоми – от пчела и други. Хомеопатичното лекарство бързо повлиява всички симптоми – парещата болка, отока, зачервяването. Трябва да се дава по-начесто, да речем на 30 минути по 3-5 гранули 3-4 пъти подред, защото има бърз ефект, но и действието му също така бързо се изчерпва. Apis помага и при всички начални алергични прояви, при които има оток не само на кожата, но и на лигавицата.

В аптечката за път не бива да забравяме и Ledum palustre 9СН, който пази от комари, и Rhus toxicodendron – за всички форми на сърбеж и обриви, дори и при шарка.

А тези, които са по-чувствителни към ухапване от ципокрили и насекоми и получават сериозни плътни, болезнени и зачервени подутини по кожата, е добре да имат подръка Сantharis 9СН, което ще им помогне.

При гадене, повръщане и диария помага друг препарат - Ipeca 9CH. Ако детето е прекалило с плодове или зелени храни и стомахът му се разстроил, Ipeca ще помогне. Основното при диария обаче е да се направи диета – да се спрат обичайните храни, особено при кърмачето, и да се замени с лечебна хумана и бананова каша, банан, морков, ориз и обилно оводняване. По-големите деца могат да ядат също картоф, сухар, обикновени бисквити.

Другите необходими за път лекарства са комбинираните Paragrippe (GripрHeel) - при начало на вирусни заболявания, Homeogen 9 - за възпаление на гърлото, и Vomitusheel - свещички при гадене и повръщане, допълни д-р Еленкова.

Хомеопатичен набор за първа помощ

  • Понижават температурата - Aconitum napellus и Вelladonna
  • Прегряване и ухапване от насекоми - Apis mellifica
  • Пази от комари, облекчава сърбежа и ухапаното - Ledum palustre, Rhus toxicodendron и Сantharis
  • При гадене, повръщане и диария - Ipeca, Vomitusheel
  • Начало на вирусно заболяване – GripрHeel
  • Възпалено гърло - Homeogen
  • Травми, охлузване, натъртване - Arnica montana

Д-р Силвия Еленкова, лекар хомеопат от Центъра по интегративна медицина: Детето се обезводнява опасно бързо

Д-р Еленкова, защо бебетата и малките деца реагират така остро на прегряване и защо се обезводняват така бързо – често с фатални последици?

Телесните течности при бебето са 80% срещу 50-60% при възрастния. Относителният дял на извънклетъчната течност, която по-лесно се губи, при бебетата и кърмачетата е по-висок. По-голяма е и телесната повърхност спрямо теглото. Това е предпоставка за лесно обезводняване.

Възрастният човек диша средно 15 пъти в минута, докато едно кърмаче диша 40 до 60 пъти в минута. И чрез издишания въздух то губи голямо количество вода. В детския организмът има много повече вода, отколкото във възрастния човек, а тя се изпарява много по-интензивно, защото площта на кожата им е по-голяма спрямо ръста. Затова и децата бързо губят течности и се обезводняват лесно. За да не допуснем това, е добре малчуганът да се мокри и охлажда редовно и да пие повече вода и сокове и на плажа, и след това.

При алергична реакция може ли да разчитаме само на хомеопатия?

Хомеопатичният извлек от пчела Apis помага и при всички начални алергични прояви, при които има оток не само на кожата, но и на лигавицата. Ако обаче алергичната реакция се развива много бързо, има опасност за оток на лигавицата на устната кухина или на ларинкса – не бива да се разчита само на хомеопатия. Трябва да се търси спешно лекарска помощ. Същото се отнася и за температура, която продължава повече от 24 часа и не се повлиява от хомеопатичното лечение и антипиретици.

Ако детето падне и се ожули и насини?

Едно от първите лекарства, което винаги трябва да е подръка, е Arnica montana 5(9)CH - то е спасение за палавите дечица, които често се сдобиват с охлузвания и натъртвания. От него се дават по 3-4 пъти по 3-5 гранули. Те имат бърз, понякога почти вълшебен ефект.

Автор(и): Весела Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

© Colette6 | Dreamstime.com