Новини

Отпор на стреса в училище

Напрежението провокира болки в корема

Адаптацията към новия режим натоварва малкия ученик особено през първите седмици
Адаптацията към новия режим натоварва малкия ученик особено през първите няколко седмици

Началото на учебната година носи малко очакване, порция радост и почти винаги – стрес. Най-трудни са първите няколко седмици, докато децата се адаптират към промяната – от безгрижни игри към режим, нови приятели, по-високи изисквания.

Особено уязвими са първолаците, но и по-големите ученици не са имунизирани срещу психическия стрес в училище, срещу обездвижване и много други проблеми на ниво физическо и психическо здраве.

Задача на родителите е да направят реална оценка за възможностите на детето и да поговорят с педиатъра, ако се налага. Има състояния, които може да се отразят на първолака – например ако бременността и раждането са протекли проблемно, ако детето проявява признаци на хиперактивност или свръхагресия, това може да сложи печат на бъдещото му развитие. Деца, лекувани за епилепсия с медикаменти, потискащи активността на мозъчната кора, проговарят по-бавно, по-мудни са и са доста сънливи. Тези, които имат трета сливица и не спят добре, може да се по-разсеяни в клас и началото за тях е трудно. Подобни проблеми е добре да бъдат решени до началото на учебната година с помощта на личните лекари и на тесните специалисти. Хиперактивните деца трудно ще се задържат на едно място за 30 минути. Емоционално лабилните и агресивните може да създадат проблеми и да пречат на учебния процес. Налага се консултация с психолог.

Режимът на детето се променя коренно, когато тръгне на училище. След безгрижието на ваканцията, се налага да става по часовник и доста по-рано. Режимът на хранене също се променя. Смяната на обичайната среда, срещата с нови съученици и учители изправя малчугана пред предизвикателството да се адаптира непрекъснато.

Психическият натиск нараства и понякога малчуганът целодневно е в стрес. Не са редки случаите, в които родители и баби търсят личния лекар с подобни реплики: „Докторе, ние сме спешен случай! Детето се тръшка, реве и не иска да влиза в клас!”, или „Докторе, детето се оплаква от болки в корема” или пък „Оплаква се от главоболие”. Част от тези проблеми може да решим с билки и хомеопатия. Най-важното е, че помагат без риск да навредим.

Успокойте детето с хомеопатия

Без риск от странични ефекти може да помогнем на детето да свали стреса от тръгването на училище и смяната на средата с хомеопатия. Няколко препарата успокояват и връщат равновесието.

Aconitum napellus 15 CH - при силен стрес, уплах, страх. Пет зрънца у дома и още 5 преди училище.

Ignatia amara 15 CH - при истерия. Да е под ръка. По 3 зрънца при бурни емоционални прояви на детето.

Calcarea phosphorica 9 CH - при умора, причинена от умствена дейност. Дават се 1-2 пъти дневно по 5 зрънца.

Допинг от природата

Малчуганите трябва да получават достатъчно плодове и зеленчуци. Добре е да започват деня с чаша прясно изцеден сок и каша от овесени ядки. Лесните въглехидрати като вафли, пасти, сладкиши, сладки и газирани напитки (особено съдържащи и кофеин, соковете от кутии) въобще не са подходящи за малкия ученик.

Авокадо

Екзотичният плод укрепва кратковременната памет.

Ананас

Той е нискокалоричен, но особено богат на витамин С. Затова стимулира концентрацията при умствена дейност и помага при запомняне на абстрактни понятия.

Смокиня

Тя съдържа вещество, подобно на ацетилсалицилова киселина, която разрежда кръвта и подобрява кръвообращението в мозъка както и в целия организъм.

Зеле

Този зеленчук има изразено успокояващо действие. Ферментиралият зелев сок, приеман сутрин, повишава тонуса и увеличава работоспособността на мозъка и на целия организъм.

Лимон

Цитрусовият плод отваря „мозъчната врата” и рязко увеличава способността за усвояване на нова информация. Високата концентрация на витамин С действа тонизиращо на изморените мозъчни клетки и ги активизира за работа.

Морков

Той е богат на витамини от група В, каротин и има специфичен набор от микроелементи. Те помагат за усвояване на информация при екстремални условия.

Орехи

Ядките стимулират умствената дейност. Те доставят на мозъка енергия и повишават степента на концентрация.

Покълнали семена

Те са витаминна бомба и източник на фитин - важна храна за нервните клетки.

Кромид лук

Той е особено полезен при пренатоварване и психическа умора. Подобрява храненето на мозъка с кислород.

Кимион

Ароматната подправка е богата на етерични масла, които ободряват и стимулират цялата нервна система.

Изброените лесно достъпни храни и подправки могат много да помогнат за по-добра концентрация, разпределеност на вниманието, по-голяма издръжливост.

Билкова програма

Билковият чай е добра алтернатива на готовите сокове, които са пълни с консерванти и захар. Пробвайте комбинации от мента и маточина или чай от върбинка. Те ободряват и зареждат със сили, а децата обикновено харесват аромата им. Добре е чаят да се подправи с мед и да се добави малко лимон за вкус.

Чаят от мента и маточина успокоява много добре, има антиспастични свойства, което е важно при болки в корема. При продължителна употреба маточината ще помогне и за предпазване от вирусни инфекции през зимата. По една чаена лъжичка от двете билки се запарват в чаша вряла вода 5 минути и чаят се прецежда.

Върбинката ободрява. Чаша чай преди училище ще поддържа мозъка буден. 1-2 чаши лъжички от билката се кипват за 1 минута и се запарват още 5 минути.

Умствената работа изтощава силите на малките ученици. Те се уморяват по-лесно. Билковите чаеве и пълноценната храна, ще помогнат и ще поддържат по-дълго време концентрацията и вниманието им.

5 км ходене и игри навън

Няколко прости съвета не бива да подценяваме. Важно е да сме постоянни и да не отстъпваме от режима. Децата се нуждаят от достатъчно сън. Задача на родителите е да следят те да си лягат на време и да не злоупотребяват с компютърни игри и телевизия, въпреки че малчуганите са изобретателни и измислят какви ли не причини, за да удължат престоя с възрастните вечер.

Детето се нуждае от игри и спорт на открито. Добри първолаците трябва всеки ден да изминават поне по 5 километра, като се движат интензивно. Нормата за движение се „попълва” от игри, тичане, каране на колело и всякакви активни дейност навън. Те помагат и за закаляването, което освен че предпазва от простуда и грип, дава на мозъка порция кислород, която ободрява и освежава.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Yarruta | Dreamstime.com

Реклама