Новини

Остеопорозата вече измества инфарктите и рака

Интервю с д-р Любомир Маринчев, д.м., завеждащ отделението по ревматология в МБАЛ „Софиямед“

Засегнатите трябва да се хранят пълноценно с продукти, съдържащи калций и вит. D
Засегнатите трябва да се хранят пълноценно с продукти, съдържащи калций и вит. D
Д-р Маринчев, медицинската статистика е безпощадна – българинът е на водещо място по сърдечно-съдови заболявания в Европа. Как обаче стои въпросът с ревматологичните заболявания?

Българинът като цяло е много болен, включително и по отношение на ревматологичните заболявания. По-голямата част от хората обаче не ходят на профилактични прегледи и отиват на лекар едва когато се появи болката и проблемът стане нетърпим. Това се дължи на общата ниска медицинска култура по отношение на превенцията и профилактиката у нас. Дори има случаи, в които болни хора не са информирани, че трябва да се явяват редовно на профилактични прегледи. Те не си дават сметка, че тези заболявания могат да доведат до инвалидизация и да причинят още много други страдания. В резултат състоянието не се наблюдава и остава занемарено, стига се до твърде неприятни последици. Такива пациенти идват, когато вече е късно – стигнало се е до счупване или инвалидизиране в резултат на нелекувана остеопороза или артрит.

От кои костно-ставни заболявания хората у нас страдат най-често?

Остеопорозата е едно от най-често срещаните заболявания, при това тя протича безсимптомно, тихо и подмолно. От нея са уязвими предимно жените в менопауза, над 50-годишна възраст. По честота в света остеопорозата е на трето място след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Тенденцията е до 2020 г. тя да заеме второ или дори първо място.

На какво се дължи тази мрачна прогноза?

На това, че пациентите не си правят профилактични прегледи, за да я открият навреме и да я лекуват отрано. Болните не съблюдават адекватен режим на хранене и не се излагат достатъчно на слънце. Много хора в България поради урбанизацията и начина на живот прекарват светлата част от деня повече на закрито и така лишават организма си от витамин D, набавян от слънчевите лъчи, и не консумират достатъчно калциевосъдържащи храни. Съществува първична и вторична остеопороза. Самото заболяване означава намалена костна плътност, в резултат на което костите стават чупливи.

Първичната остеопороза бива постменопаузална – засяга жените в менопауза, сенилна тип 2 – от нея страдат хората над 65 – 70 години, и идиопатична (ювенилна) – тя засяга лицата във фертилна възраст, под 40 – 45 години.

Вторичната остеопороза се получава при определени заболявания: повишена функция на щитовидната жлеза, тиреотоксикоза, инсулинозависим захарен диабет, чернодробна или бъбречна недостатъчност, лечение с кортикокостероиди, антигърчови препарати или хипнотици (сънотворни).

Как трябва да се храни човек, за да не развие остеопороза?

Начинът на хранене е особено важен. Човек трябва да приема достатъчно витамин D и калций, независимо дали с храната или от слънцето.

Вярно ли е, че строгите диети с рязко сваляне на килограмите могат да се отразят неблагоприятно на костната плътност?

Строгите диети са вредни по принцип. В резултат на тях може да се стигне до състояния, неблагоприятни и за други заболявания, например да се повиши пикочната киселина и така да се стигне до подагра. Когато нашите пациенти са подагрици, те трябва да спазват диетата при подагра, но им е забранено да правят гладуване. То е абсолютно противопоказно. Засегнатите от остеопороза трябва да се хранят пълноценно с продукти, съдържащи минерали и витамини, най-вече калций и витамин D.

Вярно ли е, че слабите хора страдат повече от остеопороза?

Да, слабите хора са по-предразположени към остеопороза, отколкото пълните.

Смята се, че остеопорозата е заболяване предимно на жените. Страдат ли от нея мъжете?

Да, страдат, независимо че остеопорозата се смята за заболяване на женския пол. Нещо повече, предполага се, че у нас около 160 000 мъже са засегнати от нея. Хората смятат, че щом са представители на силния пол, са недосегаеми за остеопорозата. От нея са особено уязвими тези, които страдат от заболяване на ендокринните органи, например страдащи от хипогонадизъм, т.е. от понижена функция на половите жлези. Страдащите от възпалителни ставни заболявания, като ревматоиден артрит или болест на Бехтерев например, развиват вторична остеопороза. Злоупотребяващите с алкохол, кофеин (кафе) и тютюнопушене също не са пощадени от тази болест.

Какви изследвания за остеопороза може да си направи човек в Многопрофилната болница за активно лечение „Софиямед“?

В Многопрофилната болница за активно лечение „Софиямед” се прави скринингово профилактично измерване на костната минерална плътност. Освен това специалистът ревматолог анкетира пациента за рискови фактори за различни ревматични заболявания, други придружаващи болести, настоящо и минало лечение, както и преживени счупвания.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама