Новини

Олио срещу лош дъх

Причината за зловонието често остава скрита

Природни средства дезодорират устата
Природни средства дезодорират устата

Неприятният дъх от устата е причина много хора да избягват общуването и да развиват комплекси, защото трудно могат да решат проблема. Още по-трудно е да се открие причината.

Статистиката сочи, че всеки четвърти човек пробва да се справи с тази тегоба. Ето едно мнение от форумите: „Здравейте, имам ужасяващия проблем с лошия дъх, който ме вманиачава. Ходих на зъболекар с това оплакване, но човекът ми каза, че зъбите са ми перфектни и да се обърна към гастроентеролог или УНГ. Тук е моментът да вметна, че от много време имам постоянна хрема. След посещението при гастроентеролога докторът ме увери, че стомахът ми е много добре и няма причина той да е причинител. След това започна ходенето по мъките. След обиколката на 3 специалисти по УНГ започнах да пръскам кортикостероиден спрей и да гълтам противоалергични хапчета. Нулев ефект. Беше ми направена снимка, на която излезе, че нямам синузит. Сега съм на Виброцил гел. Нито хремата ми мина, нито дъхът ми се подобрява. Аз съм едва на 17 години и не мисля, че е нормално да се живее с такъв проблем.“

Както се вижда, понякога и няколко различни специалисти не откриват причина за лошия дъх. Лекуването често може да е продължително и не много ефикасно.

Все пак най-честите причини за това състояние са няколко. На първо място стоматологични заболявания – зъбни кариеси и техните усложнения, заболявания на лигавицата в устата, пародонтоза, лоши протези и т.н. За неприятния дъх допринася лошата устна хигиена, която дава възможност за развитие на гнилостни процеси в устата, както и заболявания на горните дихателни пътища – хронична хрема, синузит, фарингит, хронична ангина и хронични белодробни заболявания.

И в двата случая възпалителните секрети и гнойта излъчват лоша миризма.

Друга причина могат да са системни заболявания на вътрешните органи (стомах, черен дроб и др.), както и неправилно храносмилане и запек. Сред болестите, които са причина за лош дъх, са захарен диабет, който „излъчва“ миризма на ацетон, бъбречна недостатъчност, онкологични заболявания, продължително гладуване, прием на някои лекарства...

Това, което може да направим, е старателно да си мием зъбите, редовно да посещаваме стоматолог. Разумно е да се грижим за добро здраве, като не пропускаме профилактичните прегледи и изследвания, защото лошият дъх от устата може да бъде сигнал за сериозни заболявания.

Бърз и траен ефект може да се постигне с цялостно очистване на организма.

Тялото има нужда от периодично почистване от отровите, които складира. Те са резултат от лоша екология, неправилно хранене, в което има твърде много консерванти, оцветители и други химични добавки.

Можем да подпомогнем очистването на нашия организъм с достъпни и прости природни средства. Най-леко това става с олио. Попадайки в устата, олиото дразни лигавицата и я заставя да отделя токсини, а също бактерии и вируси. Освен това олиото „поема“ мастноразтворими вещества, които не могат да се измият с вода. И още – известен факт е, че олиото е чудесно средство при кожни заболявания, респективно подпомага заздравяването на лигавицата в устата.

Процедурата е проста. Сутрин на гладно поемаме 1 супена лъжичка олио и бавно правим дъвкателни движения, жабурим, прекарвайки го през зъбите. Процедурата трябва да продължи поне 15 – 20 минути. Колкото повече „дъвчем“ олиото, толкова повече то променя консистенцията си. От златисто бистро се превръща в мътна, млечнобелезникава течност с вид на майонеза, която трябва да се изплюе. Следва изплакване на устата с топла вода и старателно измиване на зъбите.

Очистващото действие може да има силна реакция. Заради мощното отделяне на шлаки и токсини температурата може да се повиши. В такъв случай трябва да намалим количеството олио на 1 чаена лъжичка, а времето, през което го държим в устата – на на 10 минути. Един изчистващ лечебен курс продължава 4 – 6 седмици. През това време е разумно да не се консумира алкохол, да не се пуши и ако е възможно, да се избягват всякакви стресови ситуации. Добре е по време на прочистването да се пият колкото се може повече прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, билков чай, минерална и изворна вода, които също стимулират извличането на шлаки от организма.

Цветче карамфил действа като дезодорант

Приближените на китайския император са държали в устата си цветче карамфил и са го дъвчели, за да имат хубав дъх пред императора. Карамфилът съдържа евгенол – съставка с мощни бактерицидни свойства, която и до днес се използва от стоматолозите. Дъхавата подправка може да помогне и при зъбобол (разбира се, не може да замени стоматолога), ако се случи по време на отдих, командировка и т.н.

След всяко хранене устата се изплаква с хладка вода и се сдъвкват по няколко стръка магданоз. Магданозът има добри дезодориращи свойства и унищожава много от патогенните миккроорганизми в устната кухина.

Помага също дъвченето на кардамон. Дезодориращи свойства имат ябълките (особено зелените), както и силният черен чай.

За премахване лошата миризма на лук или чесън помага изяждането с бавно дъвчене на 3 – 4 ореха или бадема.

Отвара от билки за жабурене

Смесват се в равни части дъбова кора, цвят лайка, листа коприва, брезови листа, жълт кантарион. Две супени лъжици от сместа се кипват в 1 литър вода, кисне 2 часа и се прецеждат. С така приготвения чай се жабури устата два пъти дневно – сутрин след закуска и преди лягане.

Друг вариант за отвара може да приготвим с пелин. Две чаени лъжички стръкове пелин се заливат с чаша вряла вода. Устата се изплаква 3 – 4 пъти дневно с тази настойка.

Пробвайте да „изчистите“ зловонието с комбинация от 6 билки. Смесват се 30 г корени от черен оман, 20 г стръкове жълт кантарион, 20 г листа от коприва, 20 г корени от коприва, 20 г листа мечо грозде, 10 г корени сапуниче. Една супена лъжица от сместа се кипва за 2 – 3 минути в 300 мл вода и се запарва още един час на загасен котлон. Чаят се прецежда и се използва за жабурене поне 2 пъти дневно.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Jiri Hera | Dreamstime.com