Новини

Октомври дразни язвата

20 капки пчелен клей държат в бойна готовност съпротивителните сили

Есента отключва характерните за сезона болести – на първо място събужда язвите, гастритите и колитите. Знае се, че язвата е нарушение на целостта, дефект на лигавицата. Ако увредата е в областта на стомаха, това е стомашна язва. Ако е в областта на дванадесетопръстника, то тя се развива там.

С други думи имаме своеобразна рана в областта на стомаха или дванадесетопръстника. В същината си раната и язвата са едно и също нещо, но когато се говори за рани, има се предвид травматичен фактор, който е предизвикал дефекта.

И така, като се има предвид, че в стомаха се отделя солна киселина, а тя е силен дразнител, какво следва? Какво се случва, когато сипем сол в раната? Получава се болка.

Може да има и язва, без да усещаме болка, може да е само гастрит и да има болки.

Освен тях друго неприятно оплакване са киселините по хранопровода. Най-често усещането се дължи на връщане на стомашно съдържимо от стомаха обратно към хранопровода.

И така язвите може да са придружени с болки и повишена киселинност, но могат да протичат безсимптомно, докато не предизвикат кръвоизлив. Умните хора не чакат усложнения, започват навреме с профилактика. Препоръките, за които ще стане дума след малко, освен че помагат стомахът ни да е здрав, са от съществено значение за имунната устойчивост през зимата.

На първо място от лесните средства е пчелният клей. Нарязват се 30 г прополис, известен и като пчелен клей, и се разтваря в 95% етилов алкохол (спирт). Пълното разтваряне става за седем дни, но ако се налага, може да се използва от първия ден. Дозата за възрастни е 3 пъти дневно по 20-30 капки в супена лъжица вода, за деца по 1-2 капки на прием за всяка година живот. Така например 5-годишно дете ще пие 3 пъти дневно по 5-10 капки. Така както полепва по лъжицата, клеевата тинктура полепва по лигавицата на стомаха, изолира я от дразнещото действие на солната киселина. Освен това има добро спазмолитично действие подобно на бусколизин или но-шпа, отслабва спазмите и това е един от механизмите, по който успокоява болките.

Прополисът съдържа анестезин подпомага образуването на гранулации и запълване на язвения дефект (ако има такъв). Не на последно място пчелният клей регулира работата на задстомашната жлеза и подпомага храносмилането.

Споменатото средство за лекуване на язви е полезно още при гастрит и колит и заема челно място в имунопрофилактиката, респективно за защитата от банални простуди и грип.

Веднага до прополисовия разтвор е редно да наредим успокоителните и антистресови средства, защото често язвите и гастритите са последица от стрес, напрежение и прекомерно натоварване с работа. Ще помогне една чудесна билкова комбинация от стръкове жълт кантарион, стрък комунига, стрък риган, шишарки хмел, листа от мента, лавандулов цвят и корен от лавандула. Билките се смесват в равни части, например по 50 г, и се разбъркват добре. 2 супени лъжици се запарват в 1/2 л вряла вода 10 минути и чаят се прецежда. Изпива се на 3-4 порции през деня. Ако е смутен главно сънят, може да се пие от този чай само вечер, преди лягане. 2 чаени лъжички от билковата смес се запарват в чаша вряла вода 10 минути, чаят се прецежда и изпива топъл половин час преди лягане.

За бързо преодоляване на стомашна криза ще помогне сок от картофи. Не е приятен на вкус, но е с много бързо действие и само той е достатъчен за излизане от криза при спазване на що-годе правилно хранене. Да се изпиват по 50 мл преди всяко хранене.

Сок от цвекло и морков

Добре е да се проведе и профилактично-лечебен курс с пиене на прясно изцедени сокове поне в продължение на един месец. Много добра е комбинацията от морковен сок и сок от червено цвекло. Каротинът на морковите ускорява възстановяването на увредената лигавица, а този ефект многократно се засилва от сока от червено цвекло. То съдържа витамин U (противоязвен - от улцерус). За начало да се започва с по-малка доза - 50-70 г, защото поради бурния прочистващ ефект от натрупани токсини в тъканите нерядко се наблюдават реакции на автоинтоксикация - гадене, световъртежи, дискомфорт.

Към 100 мл прясно изцеден сок от моркови да се добавят по 20-30 мл сок от червено цвекло. Задължително денят да започва с чаша сок, приготвен по тази рецепта, и преди лягане да се изпива още една чаша сок.

Допълнителни ползи – морковите са отличен източник на калций и помагат за предпазване от остеопороза. Освен това каротинът, който получаваме от морковите, увеличава имуноглобулините тип А, отговорни за местната устойчивост на лигавиците. Това означава, че при контакт с вируси и бактерии имунната система има шанс да спре нападението още на предната линия. Сокът от червено цвекло е много ефективно средство при анемии.

Плодове и зеленчуци може, но само изцедени

Традиционно препоръчваните диети може да се обобщят накратко в: бял хляб, ориз, варени картофи, варено и печено пиле и никакви сурови плодове и зеленчуци. Ако се приемат такива, да бъдат добре термично обработени. Моят съвет е те да са под формата на сокове, за да има наистина полза. Плодовете и зеленчуците съдържат ензими, които са термолабилни и при нагряване над 60 градуса се денатурират (пресичат се като яйце в гореща супа). И това, което можем да получим нормално с храната, купуваме от аптеката (напримир Trizim, Mezym forte и пр. готови ензими). Утвърдена от учените препоръка е всеки ден да се приемат по 200 г плодове, 200 г зеленчуци и 50 г листни зеленчуци, и то в пресен вид първо заради ензимите, второ - за да си набавим минерали и микроелементи в йонизиран, водоразтворим и наистина усвоим за организма вид, трето, за запазване на фините енергии, които са също термолабилни (като тези на АТФ например и др. макроергични съединения) и не на последно място, за да не се създават условия за утайки, респективно задръствания.

Ако страдате от язва, гастрит или колит във фаза на обостряне, този стандарт (около 1/2 кг пресни плодове и зеленчуци дневно) остава, но тогава плодовете и зеленчуците ще се приемат под формата на сокове. Който не вярва, може и сам да се убеди, като започне с по-малки количества и постепенно достигне оптималните. Тогава нашите любознателни читатели с учудване ще забележат, че картофеният сок е с великолепно противокиселинно действие, но варените или готвени картофи могат да причиняват киселини. И че салатите не причиняват стомашните болки и киселини, ако се спазват останалите правила за разделно хранене.

Ако трябва да обобщим казаното дотук, гастритът е зачервена, оточна и болезнена лигавица, а може да бъде и обратното – тя да е изтънена и да не секретира солна киселина и ензими. Проблемът е, че различните форми еволюират от една в друга и доста често преминават в ново качество – например язвената болест, съответно с понижена или повишена киселинност. Сценарият продължава развитието си и към долните етажи от храносмилателния тракт - панкреас, жлъчно-чернодробна система, тънки и дебели черва.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Iakov Filimonov | Dreamstime.com