Новини

Охлювът – новият биостимулант

Гел с хайвер облекчава ставите, сироп със слуз – раздразнения стомах

Helix Aspersa Maxima
Всичко в Helix Aspersa Maxima е лековито

Всичко в охлюва е полезно – слуз, кръв, хайвер, месо, черупка. От тях български производители правят концентрирани функционални храни, медицински разтвори и добавки за захранване и възстановяване след операция и болест, енергийни напитки за мускулите, както и козметични продукти.

Едно от най-новите приложения на хайвера, който се извлича от охлюва, е гел. Той облекчава възпаления на ставите при артрит и ревматични болки. Заради силната концентрация на микроелементи, белтъчини и природен глюкозамин, нанесен върху кожата, той може да се окаже алтернатива на болкоуспокояващите, които имат доста нежелани странични ефекти. В момента се изследва регенериращият ефект на серума на база продукти от охлюв за по-бързо заздравяване на рани, при витилиго, розацея и псориазис.

Слузестите животинчета се гледат екологично във ферми. У нас те са 14 – разположени на 25 декара площ в цялата страна. Има в София, Пловдив, Бургас, Варна, Разлог и на други места. Всяка ферма отглежда 250 000 бройки. И понеже световният пазар за живи охлюви вече е зает от Франция, Италия, Гърция, нашите производители се насочват към добив на екстракти, които слузестите животинки дават. Защото всичко в земния охлюв Helix Aspersa Maxima е лековито.

Доят ги от 2 до 3 пъти, събират кръв, слуз, хайвер, без да посягат на живота им. И изследват медицинските приложения на всяка една суровина. А те са много.

Helix Aspersa Maxima

Месото

Охлювите са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на минерални хранителни вещества, незаменими аминокиселини и полезни мастни киселини. Те съдържат сравнително висок процент полиненаситени мастни киселини. Мазнината е особено полезна, защото тя осигурява омега-3 и омега-9 мастни киселини, които организмът не синтезира, а получаваме само с храната. Месото е добър източник на калций и фосфор – отговорни за растежа на костите, а също и на магнезий, калий и натрий.

Слуз и хайвер

Лиофилизатите от слуз и хайвер съдържат колаген и еластин – най-важните протеини за младостта и еластичността на кожата. Те са богати още на алантоин, който ускорява образуването на колаген и подмладява, заздравява и омекотява кожата. Съдържа и свободни аминокиселини, които стимулират регенеративните процеси в кожата и я подмладяват. Хиалуроновата киселина пък моментално хидратира и задържа влагата в клетките. Тя подмладява и видимо премахва фините бръчици.

Слузта е богата на естествени антибиотици, протеини и полезни вещества – антиоксиданти, имуномодулатори, пептиди, ензими, които регенерират кожата. Съдържа и натурална гликолова киселина, букет от разнообразни витамини като С, А, Е, минерали и микроелементи. Те регенерират кожата и превръщат охлюва едва ли не в панацея за почти всички дерматологични проблеми – акне, заличаване на белези от пъпки и изгаряния, дори се включва в терапии за стрии.

Слуз, кръв, хайвер и месо в изсушен вид, като лиофилизат, допълват състава на функционални храни, които са разработени за подсилване на болни и здрави.

Слузта в концентриран вид се добавя в сироп за стимулиране на имунната система и възстановяване на стомашно-чревния тракт.

Месото чрез ензимна хидролиза се разгражда до пептиди и се добавя към сироп за укрепване на имунната система. Другите му съставки са лиофилизирана кръв, екстракт от женшен и пчелно млечице. Така се получава енергийна напитка с висока биологична стойност.

„Всички суровини, които добиваме от охлюва, имат огромен потенциал. Цял свят използва слузта, тя се включва в кремове за лице и козметика, защото е известно, че регенерира кожата. Ние установихме, че огромният ѝ потенциал е друг – тя увеличава естественото изхвърляне на мъртви клетки от организма, ускорявайки процеса 3 до 5 пъти. Именно на това се дължи безценната ѝ помощ при гастрит и язва. Тя е богата на аминокиселини, алантоин, еластин, колаген. Запазва качествата си и в сухо състояние. Съдържа и 70% протеин, и то от най-високо качество, докато в хайвера например, който е смятан за една от най-полезните храни, той е 24%. Основният производител, който е окупирал световните пазари, е Чили. Като цяло слузта се предлага в течно състояние, а в един литър течност концентрацията ѝ е от 1 до 3 грама. Добавят се и консерванти. Докато ние произвеждаме и предлагаме биологично чист сух концентрат, без консерванти и адитиви“, обяснява Онник Ованезов, шеф на дружество „Кантареус“.

Заедно с екип наши изследователи те са разработили и хранителни добавки, които са минали проучвания и след десетина дни вече ще са в аптеките.

„Хранителните добавки на базата на охлюва са в три направления – 2 вида сиропи на базата на слуз и течен хидролизат от месо, капсули със сух хидрализат от месо на охлюв, както и гел от хайвер за ставни проблеми. Сиропът със слуз на охлюв е предназначен за стомашно-чревната система. Полезен е при гастрити, язви и успокоява нервния стомах. Основата е сироп от фруктоза и малтодекстрин, към които се добавя концентрат слуз“, обяснява биотехнологът инж. Иван Иванов.

Другата разновидност на сиропа пък укрепва имунната система. Предлага се в шишета от по 150 мл и се пие 3 пъти по 5 милилитра.

Произведени са и 2 вида прахообразни концентрати. Единият е за активно спортуващи хора, а другият – за болнично хранене.

„За активно спортуващите е на база въглехидратен комплекс, към който се добавя сух хидролизат от месо на охлюв, лиофилизат от месо на охлюв и суроватъчен протеин. Той възстановява след физически натоварвания. Медицинският е с подобен състав, но без лактоза. Съдържа лиофилизирано месо на охлюв, смляно на пудра. Чистият белтък е особено полезен за болните. Те се захранват с тази силна храна и е от помощ на всички, които не могат да се хранят пълноценно след прекаран инсулт, ракови заболявания. Сухият концентрат се разтваря и се дава през сондата за захранване. И така болните получават качествена калорична храна. И малко количество им дава всичко необходимо“, разказва Иванов.

Капсулите пък съдържат хидролизат от месо от охлюв – естествени аминокиселини, необходими за активно спортуващи и хора, извършващи тежък физически труд.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto