Новини

Морковите правят чудеса за засилване на имунната система

Така те изграждат устойчивост при различни видове инфекции

Според ново изследване морковите намаляват опасността от сърдечни болести и рак
Според ново изследване морковите намаляват опасността от сърдечни болести и рак

Морковът (Daucus carota) е кореноплоден зеленчук. Съществуват около 60 вида. Култивираният морков е двугодишно растение. Основните сортове от него са създадени по Средиземноморието още в дълбока древност. По-разпространените от тях са нантски, марктгертнер, едър каротел и амстердамски.

Заради високото му съдържание на витамини, подпомагащи функционирането на не един орган и система в човешкия организъм, елините го наричали „подаръкът на боговете“.

Морковът е богат на витамините A, B, B1 и C. Освен че е полезен за остротата на зрението, ново изследване доказва, че този зеленчук намалява опасността от сърдечни заболявания и от рак. Зеленчуци като сладки картофи, тиква и моркови са богат източник на каротеноиди, за които е известно, че помагат в борбата с онкозаболяванията. Сърдечно-съдовите заболявания и ракът се причиняват от свързани с кислорода увреждания на ДНК, протеини и мазнини. Учените открили, че каротеноидите (включително бета-каротин, алфа-каротин и ликопен), на които са богати морковите, действат като антиоксиданти и предотвратяват тези опасности.

Морковите правят чудеса за засилване на имунната система чрез увеличаване на производството и работата на белите кръвни клетки. Така те изграждат устойчивост при различни видове инфекции.

Техният сок подобрява качеството и количеството на майчината кърма. Консумацията му, особено в последните месеци от бременността, намалява вероятността новороденото да развие жълтеница.

Сокът от моркови ефикасно подхранва кожата, предотвратява изсушаването ѝ и други дефекти.

Морковите са диуретик и намаляват задържането на вода в нашето тяло, особено за жени по време на месечния им цикъл и при бременни.

На вашето внимание

Билки и билкови сборове

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Manu Mohan
Снимка:

SXC