Новини

Лятно меню за красив загар

Известно е, че за красивия бронзов тен е отговорен пигментът меланин. А консумацията на някои продукти може да засили синтеза на меланин, което позволява не само сравнително бързо да се сдобиете с равномерен летен загар, но и да го съхраните за по-дълго време

Какво да включите в лятното си меню?

Кайсиите са богати на провитамин А, витамин С, витамини от групата В, минерални соли и други вещества, които подпомагат синтеза на меланин. Не забравяйте, че меланинът не само е отговорен за красивия тен, но и защитава от вредното влияние на UV лъчите.

Затова задължително прибавете кайсии в лятното си меню. А маската за лице от намачкани кайсии интензивно овлажнява и предпазва от прекомерно изсушаване на кожата. Ако се чувствате изморени от лятната жега, си направете следния млечно-плодов коктейл – пасирайте 2 – 3 добре узрели кайсии заедно с 200 ml прясно мляко и прибавете 1 ч.л. мед и 2 кубчета лед. Коктейлът е с чудесен вкус и действа успокояващо. За по-екзотичен аромат добавете няколко капки ром.

Ако обичате пъпеши, то чудесният загар ви е гарантиран. В пъпеша преобладават провитамин А, витамини от групата В, аскорбинова и никотинова киселина, калий и желязо. Отличен нискокалоричен десерт е и спомага за поддържането ви в добра форма. Можете да си приготвите домашна маска от пасиран пъпеш, която има хидратиращо и подхранващо действие, избистря тена, предпазва от появата на пигментни петна и заличава повърхностните капиляри.

Морковът е известен като един от основните източници на витамин А и затова непременно го включете в лятното си меню. Сок, нектар или салата от настъргани моркови не само подпомага получаването на равномерен тен, но и въздейства благоприятно на зрението, повишава имунната защита на организма и подобрява вида на кожата, ноктите и косата.

От месните продукти изберете черен дроб, който може да е приготвен по различни начини. В черния дроб се съдържат голямо количество микроелементи, провитамин А, витамини от групата В и други полезни вещества, които оказват положително въздействие върху производството на меланин. Също така пастетът от черен дроб е лека, вкусна и лесно усвоима закуска.

Както е известно, доматите дължат червения си цвят на пигмента ликопен (от групата на каротеноидите). Ликопенът подпомага получаването на нежен загар, неутрализира вредното действие на свободните радикали и предпазва от преждевременно стареене. Доматите са много богати на витамини, минерални соли и други полезни вещества. Една чаша доматен сок може да достави половината от необходимата ви дневна доза витамини А и С.

Изключително полезни са морските дарове (миди, калмари, скариди, стриди, хайвер, както и всички видове риби), богати на витамин А, D, Е, витамини от групата В, ненаситени мастни киселини, микроелементи и други вещества, благодарение на които кожата запазва нормалния си хидролипиден баланс, забавят се и процесите на стареене. От морските дарове може да се приготвят разнообразни и изискани ястия, които ще задоволят и най-изтънчения вкус.

И още… Ограничете консумацията на продукти, потискащи синтеза на меланин, като спиртни напитки, кафе, какао, пържени ястия, шоколад.

Придържайки се към това лятно меню, не само ще се радвате на красив и здравословен загар, но и ще поддържате тялото си в отлична форма.

Източник:

BEAUTY.BG