Новини

Лападът е едно от най-ефикасните средства за борба с пролетната умора

Редица специалисти препоръчват консумирането на лапад от хората, практикуващи вегетарианство

Лапад
Лападът, заедно с копривата и спанака, е един от най-здравословните зеленчуци

Диворастящата зеленина е ценена от стари времена заради витаминния си състав. Бурен или билка, лападът е сред най-ранните източници на витамини и първата „силна“ храна за организма, след като зимата и болестите са изчерпали резервите му.

Той зарежда с палитра от витамини – А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К. Богат е на белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества и етерично масло. Съдържа още минерални соли на желязото, калия, натрия и фосфора, както и ябълчна, оксалова и лимонена киселина.

Съществува близко родство между лапада и киселеца. И то не е само външно и във вкусовите качества, но и в латинските наименования: Rumex patientia, респ. Rumex acetosa. Известни са около 100 – 150 вида лапад, като само в нашата страна са познати около 20 вида, като някои се култивират и отглеждат.

По количествено съдържание на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, както и без никакво наличие на мазнини, лападът, заедно с копривата и спанака, се превръща в един от най-здравословните зеленчуци. Редица специалисти препоръчват консумирането на лапад от хората, практикуващи вегетарианство, тъй като той успешно може да замести месото на тяхната трапеза. Заради желязото, което съдържа, лападът е полезен при анемия. В народната медицина листният зеленчук намира приложение като лечебно и профилактично средство при диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и при затлъстяване. Повишава апетита и подобрява храносмилането и надеждно понижава кръвното. Заради богатството на витамини и минерали, лападът е едно от най-ефикасните средства за борба с пролетната умора.

На вашето внимание

Източник:

Монитор

Снимка:

малки неща