Новини

Критическата мъчи и мъжете

Интервю с доц. д-р Здравко Каменов, ендокринолог

Хормоналните препарати се назначават задължително от специалист
Хормоналните препарати се назначават само при ясни показания за това

- Доц. Каменов, непрекъснато се говори за еректилната дисфункция при мъжете. Жените не са ли малко пренебрегнати от специалистите, когато се говори за сексуални смущения и проблеми с интимността?

- На последния международен конгрес по сексуална медицина имаше поне по два симпозиума дневно, посветени на женската сексуалност. Това ясно показва обръщането на тенденцията в областта на репродуктивността и сексуалността. Обгрижването само на мъжете и обръщането само към тях би означавало, че се търси изход само за половината от проблема. Интимният контакт е функция на двама души. Ето защо, ако се появи някаква сексуална дисфункция, трябва както мъжът, така и жената да се консултират със специалист. Това е най-правилният и бърз начин за справянето с проблемите.

- Какво означава женска сексуална дисфункция?

- Тя включва намалено сексуално желание на първо място, но за да го квалифицираме като заболяване, жената трябва да го осъзнава като проблем. Симптомите са дистрес, проблеми с възбуждането, невъзможност за изпитване на удоволствие от близостта, болка при полов акт, категоричен отказ от осъществяването на такъв. За мъжете има решение.

- Фармацевтичната индустрия ги е снабдила с хапчета за подобряване на половия акт. Но как ще се решат тези проблеми при жените?

- Когато липсва периферна възбуда, вероятността да се стигне до оргазъм е много малка. Затова на пазара има лубриканти. Но използването им също не е гаранция, че жената ще остане задоволена. Оргазмът е нещо много сложно. В организма протича сложен процес, ръководен от централната нервна система. Именно той предизвиква възбудата на половите органи. Лубрикантът решава периферния проблем, но не и този на централно ниво.

- Възможно ли е един пролактином, тоест тумор в хипофизата, за който се смята, че нарушава женското либидо, наистина да доведе до загуба на сексуален апетит?

- Ендокринните нарушения трудно биха довели до загуба на интерес към секса. Наличието на проблеми с отделяния от хипофизата хормон пролактин води до проблеми с месечния цикъл. А това може вторично да повлияе сексуалната функция, да доведе до промени във влагалището и в други области, да наруши лубрикацията. В този смисъл пролактинът може да бъде причина, но дисфункцията се получава по един доста по-дълъг механизъм. Тестостеронът има далеч по-важно значение за либидото. Ето защо за повишаване на сексуалното желание понастоящем се използват препарати именно с този хормон.

- Но препаратите на тестостеронова основа са само за мъже, възможно ли е те да се използват и при дамите?

- Концентрацията на тестостерон в препарати за заместително лечение на мъжете е висока и той не може да се инжектира на жени. При мъжете препаратът дава добри резултати. Но не бива да се използва при всички мъже. За разлика от таблетките за подобряване на сексуалността хормоналните препарати се назначават задължително от специалист, и то само при ясни показания за това.

- Мъжете изпадат ли в климакс?

- Да, при тях също се развива дефицит на полови хормони, макар и много по-бавно. Това се изразява с повишена нервност, влошаване на паметта, депресивно настроение. Подобно на жените и те могат да имат горещи вълни. Освен това издръжливостта им намалява, мускулатурата им отслабва, увеличава се мастната им тъкан и т.н.

- Има ли изследване какъв процент от българските мъже и жени имат проблем със сексуалността си?

Национално проучване не е правено, но имаме данни от международни изследвания на сексуалността. Проблемът започва да се среща при около 10 – 15% от здравите мъже. Ако те имат хипертония, висока кръвна захар или наднормено тегло, процентът се увеличава. Тогава най-общо може да се каже, че около 40% от мъжете на планетата имат еректилна дисфункция. Предполага се, че процентът при жените е малко по-висок. Но проблемите засягат предимно жените след менопауза.

Автор(и): Мариана Тодорова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto