Новини

Кърлежите ни атакуват

Нашите най-заразни, пренасят по няколко болести наведнъж

Кърлеж
След валежите тревните площи са пълни с кърлежи

Кърлежи плъзнаха из градини и паркове. Всички запуснати, неокосени и необработени с препарати тревни площи са опасни за здравето на хората, тъй като паразитите носят много болести.

Те заразяват изключително лесно – впиват се в голи ръце и крака. Още по-страшно е, когато се забият в слабините, в ушите, в косата, по врата. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и председател на Българската асоциация на микробиолозите.

През април кърлежите са от вида дермацентал и могат да причинят туларемия, ако престоят в човешкото тяло повече от 4 часа, обясни специалистът и подчерта, че в продължение на 3 дни ухапаният трябва да пие антибиотици. Те се множат буквално с часове, когато температурата се покачи само с 5 градуса.

През май пък нападат всички останали видове, които докарват марсилска треска и хеморагични инфекции, каза още проф. Кантарджиев.

Как да се пазим от тях

Децата да играят с чорапи, родителите да ги преглеждат за ухапвания, щом се приберат от градинката. Кърлежът трябва да се извади веднага, и то от специалист, дори малка част от тялото му е изключително заразна, казва проф. Тодор Кантарджиев. По думите му дори едно пипало от членестоногото да е останало в тялото на човека, е възможно той да се разболее от енцефалит, хеморагична треска или друго опасно заболяване, обясни специалистът.

Той добави, че независимо дали става дума примерно за парк в града, градинка пред блока или полянка в гората, ако те не са напръскани и окосени, рискът да ни нападне кърлеж е сериозен. Опасни са и териториите, където се срещат необезпаразитени бездомни кучета.

Нашите изследвания на кърлежите по парковете показват не само по-висока заразност на паразитите, но и пренасяне от тях на повече от един вид опасен за хората микроб, каза още проф. Кантарджиев. Често пъти българските кърлежи носят едновременно лаймска болест и ерлихиоза или пък марсилска треска в комбинация с анаплазмоза. Често срещана е и комбинацията ерлихиоза заедно с анаплазмоза. Кърлежите на Запад и в САЩ са преносители обикновено само на едно заболяване. Това се дължи на факта, че дълги години у нас те не бяха унищожавани и селскостопанските животни не се чистеха от тях. Напоследък се отглеждали много кози, а те пренасяли от горите кърлежите на дивите животни.

Болестите, причинявани от кърлежи, протичат с висока температура, а някои и с обриви. Във всички случаи обаче те се доказват лабораторно и чрез т.нар. имунологични изследвания. Те се осъществяват чрез търсене на антитела в кръвта на пациента, които се проявяват в развитието на заболяването, чрез генетично доказване на наличието на причинителя или пък чрез неговото изолиране.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto