Новини

Какво казва жаждата

Потенето има директна връзка с нашето здраве

Жажда
Възрастните се нуждаят средно от минимум 1.5 л вода дневно, кърмачетата – от 0.3 л на ден

В горещините приемаме за нормално да се усетим жадни. Жаждата обаче е късен признак. Важно е въобще да не се стига до нея. За да се чувстваме в тонус в горещото време, е добре да не допускаме организмът да стига до дехидратация.

Тялото се нуждае не само от прием на течности, но и от правилното им разпределение, за което отговаря минералната сол натриев хлорид. При възрастните водата е средно 73% от тялото, в зависимост от свободната от мазнини телесна маса, при кърмачета е около 75%. Балансът между приема и загубите на вода е жизненоважен. Възрастните се нуждаят средно от минимум 1.5 л вода дневно, кърмачетата – от 0.3 л на ден. Можем да изчислим необходимото количество точно, като знаем, че на килограм телесно тегло трябва да изпиваме 40 мл вода всеки ден. Липсващото или силното чувство на жажда показва, че в организма ни има сериозен дисбаланс на натриев хлорид (ууслерова сол № 8). Когато е налице този проблем, течностите не са разпределени на правилните места в тялото – могат да се появят отоци или признаци на дехидратация. Затова трябва да се приема достатъчно количество вода заедно със сол № 8.

Потенето също е важен механизъм на терморегулацията на тялото. На прекомерното потене през летните месеци се гледа главно като на естетичен проблем. Липсата на потене също е тревожна, защото чрез потта организмът се чисти от редица вредни вещества. Важно е обаче да знаем, че чрез потенето изхвърляме отпадни продукти, но и губим големи количества минерални соли, което налага да си ги набавяме по различни начини. Тоест потенето има директна връзка с нашето здраве. Потните жлези, които са около 3 милиона, са неравномерно разпределени по кожата на тялото. Най-голяма е гъстотата им в областта на челото, дланите и стъпалата (около 400 на см2). Киселият им секрет с рН 4.5 съдържа също така имуноглобулини (които унищожават инфекциозните причинители), потиска бактериалния растеж и участва в излъчването на топлина и течности. Затова особено през лятото шуслеровите соли са незаменими, тъй като техният прием нормализира минералния баланс в клетките. За регулирането на потенето отново отговаря шуслерова сол № 8 – натриев хлорид. През лятото тя е подходяща при прегряване, слънчев удар, топлинен удар, топлинно изтощение и топлинни крампи. При остри състояния трябва да се смуче по 1 таблетка на всеки 3 – 5 минути или на всеки четвърт час да се приемат по 5 таблетки, разтворени във вода. За профилактика в жегите по 5 – 7 таблетки на ден от солта заедно с много течности ще ни спасят от риска от дехидратация.

Световъртежът подсказва недостиг на вода

Ако в жегите се чувствате изморени и замаяни, вие ви се свят, лицето се покрива с червени петна, устата съхне, а вечер краката се подуват, причината може да е съвсем проста – не пиете достатъчно вода, а тялото е жадно и за да функционира правилно, иска своята доза.

Водата е течната среда, в която се извършва обмяната на хранителните вещества. Тя транспортира хормони и ензими, пренася кислород. Тя също така пряко участва в терморегулацията, в клетъчното обновление и репродукцията. Ако организмът е дехидратиран, ендокринните жлези не са в състояние да произвеждат необходимите хормони и ензими. А отделителната система не може са се чисти от отпадните вещества. Доброто снабдяване с кръв на мозъка осигурява и адекватното снабдяване на всички клетки с енергия. Ако то не е налице, функцията на мозъчните клетки страда.

Много хора просто нямат навика да пият вода, но не го осъзнават. Да се научим да пием вода, е лесно и не изисква особени усилия, съветват експерти от Българския национален воден съвет.

При ставане сутрин изпивайте поне една чаша вода, ще се почувствате по-свежи. Ако топлата не ви е вкусна, изпийте една чаша със стайна температура към кафето или чая. През деня дръжте бутилка вода на работното си място, а вкъщи – някъде, където минавате или седите често – на масата в кухнята, до телевизора или креслото си. Така ще се подсещате да пиете.

Най-добре е да изпивате по половин чаша на всеки кръгъл час. Ако работата ви е свързана с движение, дръжте бутилката в колата, но непременно на сянка. На плажа също не оставайте без вода за пиене – макар морският бряг да ви се струва прохладно и влажно място, опасността от обезводняване там е най-голяма. Тя не бива да е леденостудена, нито да се пие наведнъж, защото така ще натоварите бъбреците и сърцето. Най-добре е да я пиете често и на малки глътки. По този начин не само няма да усещате жажда, а апетитът ще се понижи.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto