Новини

Храни и болести

Грилът и чевермето докарват тумори, панираната риба удря мозъка

Българите сме сред най-болните нации в света. Този факт бе категорично потвърден от мащабно проучване на Световната здравна организация. Оказва се, че половината от сънародниците ни умират от незаразни болести, като те покосяват близо 53% от мъжете и половината от жените.

Фаталните болести, от които си отиват хиляди у нас всяка година, са четири: рак, сърдечно-съдови заболявания и инсулт, болести на белите дробове и диабет. Като причина за черната статистика световните здравни експерти посочват не само тютюнопушенето и алкохола, но вече и особеностите на храненето. Нездравословното хранене е основният виновник и за разрастването диабета, който се превърна в световен бич. Болните са се увеличили повече от два пъти до 347 млн. души в света за последните 30 години.

Диабет тип 2, който не е инсулинозависим, удря все повече деца именно заради затлъстяването. Както добре знаем, кръвната захар не боли. Увеличеното ѝ ниво може да не дава никакви симптоми. Вторият тип диабет, особено в първите си, началните си години, протича без симптоми, но с високи нива на инсулин в организма. Ако захарната болест не се лекува навреме или се пропусне част от терапията, до няколко години тя поразява и други органи и системи – зрението, психиката, сърцето и бъбреците. Вечният и незаменим съюзник в лечението на диабета е диетата.

Чипсове, безалкохолни напитки, мазни салами, пасти и всякакви нездравословни храни, богати на мазнини, захари, брашно и нишесте, са в основата на всички незаразни болести. Най-опасни са мазното свинско месо, ястията със запръжки, панираните блюда. Рибата, която иначе е диетичен продукт, когато е панирана, става изключително опасна, тъй като има свойството да попива най-вредната част от мазнината. Диабетикът с висока кръвна захар обикновено има и висок холестерол, който се качва именно от въпросните вредни храни. На свой ред той провокира образуването на плаки по кръвоносните съдове, прави ги нееластични, повишава кръвното налягане и създава опасност от инсулти. По същия механизъм тежките мазнини, дори тези в месата, удрят и сърцето.

Затова здравословната диета както за диабетици, така и за сърдечноболни и хипертоници, но и за здрави, които искат да избегнат срещите с лекаря, изключва максимално животинските мазнини.

30% от всички ракови заболявания в Европа и САЩ са вследствие на хранителните навици на хората, обяснява националният консултант по хранене проф. Стефка Петрова. Около 1/3 от туморите са резултат от нерационално хранене, а още повече са онкологичните заболявания. Рискови за развитието на тумори са не само червените меса, но и алкохолните напитки и дори готварската сол.

Печенето на пряк огън на месото също увеличава вероятността да се разболеем от рак, тъй като при този процес се активизират вредните вещества, попаднали в него преди приготвянето. В резултат се получават още по-вредни нови химични съединения, които ни удрят безпощадно. Печените на жар зеленчуци имат същото неблагоприятно въздействие върху нашия организъм, както и месото, защото високата температура образува отровни съединения от нитритите и пестицидите в тях, които при честа консумация неизбежно довеждат до ракови образувания.

Затова проф. Петрова не препоръчва приготвените на грил пилета, независимо че кулинарите ги афишират като диетична храна. По думите ѝ у всеки продукт, изложен на пламък, започва т.нар. пиролиза, от която той придобива канцерогенни свойства.

Хранителните непоносимости са другите опасности, които поразяват все повече българи. 1 млн. сънародници страдат от непоносимост към млечната захар, или т.н. лактоза, която се съдържа в млякото, заяви пък д-р Георги Шишков, специалист по хранителни непоносимости. Тя се среща не само в захарта, но и в колбасите и хляба. Лактазата се намира още в пици, кексове, шоколади, крокети, пасти, та дори и в лекарства. „Ако след хранене получите мистериозни оплаквания като разстройство, колики, газове, гадене, виене на свят, стомашни колики, световъртеж и мигрена, е много вероятно да имате непоносимост към млечната захар“, обяснява д-р Шишков. Причина за спонтанно настъпващите оплаквания е непълното усвояване на лактозата в тънките черва, поради недостиг или липса на ензима лактаза, отговорен за разграждането на млечната захар. Засегнатите обаче не подозират за причината на оплакванията си и минава доста време, докато разберат за проблема си. Затова усетите ли подобни симптоми, не прибягвайте към самолечение, а се обърнете към лекар.

Автор(и): Мила Мишева, Силвия Ангелова
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Jason M
Снимка:

SXC