Новини

Грозде и чушки разреждат кръвта

Храни, богати на омега-3 мастни киселини, пазят от инфаркт

Салицинът е натурално съединение, структурно сходно с ацетилсалициловата к-на
Салицинът е натурално съединение, структурно сходно с ацетилсалициловата к-на

Масово се пият аспирин, антистенокардин, лекарства за разреждане на кръвта и за предпазване от инфаркти, мозъчни удари, белодробен тромбоемболизъм. За жалост всички медикаменти имат и странични ефекти.

Например аспиринът е силен алерген. Индиректните антикоагуланти крият сериозен риск за кръвоизливи от язва, при хемороиди и т.н. Вече навлязохме в сезона, когато рискът от образуване на тромби се повишава и той ще достигне максимума си през месец март.

Най-ефективните храни, разреждащи кръвта, са богатите на салицин, на омега-3 мастни киселини, на йод и на витамин Е продукти. Източник на салицилова киселина са ягодите, цариградското грозде, малините, блатната боровинка, вишните, краставиците. Списъка допълват червените чушки, цвеклото, лукът, чесънът, цитрусовите плодове (особено лимоните), както и ябълките, сините сливи, черният и червеният касис, тъмното грозде, червеното вино. От широкия списък става разбираема препоръката, вписана в Европейската харта за сърдечно здраве, за консумацията на минимум 500 г пресни плодове и зеленчуци на ден, за да се предпазим от инфаркт.

Помощ от природата

Кора от върба при настинка

Тя може да се използва при настинки и грип, придружени с висока температура, мускулни болки и други, при артрит и болка с най-различен произход – мигрени и други форми на главоболие, херпес зостер, болки в гърба, при махмурлук и главоболие след консумация на алкохол.

След като сме направили чай, билката може да се използва локално при спортни травми, навяхвания, подуване и болка в ставите при артрит, подуване на краката при разширени вени. Тя се поставя в тензух или хасе, налага се върху засегнатия участък, покрива се с дебела (амбалажна) хартия или целофан и се закрепва с бинт.

Червена детелина срещу тромбите

Освен че притежава изброените противотемпературни, противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, кората от върба е великолепно средство при топли и студени вълни, обилно изпотяване и други реакции, съпровождащи перименопаузата и началния период на менопаузата. При конвенционалния подход се използват естрогени, но рискът от карцином на гърдата е висок – до 30%. Освен това естрогенните препарати повишават риска от образуване на тромби. Червената детелина предпазва от тромби и има забележителен антираков ефект. 2 – 3 чаени лъжички от сушената билка се запарват в чаша вряла вода 10 минути и чаят се прецежда. Могат да се изпиват по 2 – 3 и повече чаши през деня.

Малини свалят температурата

Полезни са както плодовете, така и листата на малините. Те имат чудесно потогонно и температуропонижаващо действие. Чаят от малинови листа се приготвя, както и от останалите билки. Две супени лъжици сушени малинови листа се запарват 20 – 30 минути в половин литър вряла вода и чаят се прецежда. Освен при изброените по-горе болкови състояния, чаят от малинови листа заслужава внимание с високата си ефективност при болезнена менструация. Сиропът от малини може да се използва за подслаждане на билковите чайове и така те стават много по-приятни и привлекателни и за малки деца. Освен това може да се приготвят ледени близалки, които децата, страдащи от настинки, грип, простуди, ангини и други заболявания, придружени с температура, приемат с голямо удоволствие. Малинов сироп се разрежда с вода и се налива във форми за лед. Поставят се клечки за зъби. Те служат за дръжка на леденото кубче. Формата за лед се поставя във фризера – „лекарството“ за температура е готово.

Трицветна теменуга лекува кожата

Тази билка е чудесно средство при кожни заболявания като атопичен дерматит, суха екзема, невродермит, псориазис и други. Както при червената детелина, 2 – 3 чаени лъжички от сушената билка се запарват в чаша вряла вода 10 минути и чаят се прецежда. Изпиват се по 2 – 3 чаши чай през деня. След охлаждане на чая и прецеждането му може да се използва като лосион и за обтриването на засегнатите кожни участъци. При пърхот може да се втрива в зоната на скалпа след всяко измиване на косата и вечер между измиванията ѝ.

Ресвератролът, съдържащ се в тъмните сортове грозде и в червеното вино, е силен антиоксидант (около 20 – 50 пъти по-ефективен от витамин С). А в комбинация с витамин С се получава взаимно засилване на полезните ефекти. Освен това съществуват научни доказателства за антираковия ефект на тази ценна съставка. Честотата на сърдечните заболявания и рака сред населението, традиционно консумиращи червено вино, е много по-малка в сравнение със страните, в които консумацията му е по-малка. Затова за добро настроение и предпазване от рак и инфаркт е добре всяка вечер през есента и зимата да се пие по чаша хубаво червено вино.

Запарка от билки извлича салицина

Природен източник на салицилова киселина са кората от върба, червената детелина, трицветната теменуга, малиновите листа. А блатният тъжник – Spiraea ulmaria, e кръстник на аспирина. Голямото им предимство е, че те всъщност съдържат салицин, който се превръща в салицилова киселина в черния дроб и на местата с възпаление, като заобикаля стомаха. И така заменянето на изкуствената салицилова киселина с природни продукти може да предпази стомаха от гастрити и язви. Има една тънкост. При загряване над 90°С салицинът се разгражда до неефективни съставки. Затова при приготвянето на чай от изброените билки те не трябва да се варят, а само да се запарват. Обща препоръка: 2 супени лъжици от избраната билка се запарват в продължение на 20 – 30 минути, след което чаят може да се прецеди. Освен предпазването от образуване на тромби, от изброените билки могат да се извлекат много други дивиденти за здравето.

Семейна профилактика

Бременността и кърменето са периоди, от които зависи здравето и цялостното развитие на детето. Една вирусна инфекция на майката по време на тези месеци носи риск и за нея, и за бебето. За тези периоди изключително подходящ вариант за профилактика са хомеопатичните медикаменти, съветват от немския хомеопатичен съюз.

В повечето случаи децата боледуват рядко, докато са у дома. Тръгването им на детска градина или на училище обаче е 100% гаранция за честа среща с респираторните инфекции. Често се препоръчва слагането на противогрипна ваксина. Две важни уточнения: Тя предпазва от определени грипни щамове. Освен това след слагането ѝ имунитетът за няколко дни се понижава. Тоест за този период е нужна допълнителна защита. Подходящ е препаратът инфлуцид. Според последни клинични изследвания той може да защити от грип и настинки в продължение на 3 месеца, ако се приема по съответната схема. Немският хомеопатичен съюз доказа, че инфлуцид подсилва действието на интерфероните в организма. Това са белтъци с антивирусно действие. Така той предпазва клетките на организма и ги прави устойчиви на вирусните атаки.

Клиничните изследвания, проведени в Русия, сочат, че препаратът има силно защитно действие при щама „Виктория“, който се очаква през октомври тази година. Профилактичната схема за деца и възрастни, която се прилага поне месец, е 2 пъти по 2 таблетки на ден (или 3 пъти по 1). Но най-важното правило е, че профилактиката е задължителна за цялото семейство.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto