Новини

Грейпфрутът топи килограми

Вода с лимонов сок преди кафето сутрин

Грейпфрути
Рецептата е много проста: 2 х 1 грейпфрут дневно

След дългия коледен пост стартира дълга серия от празници, свързани с богати трапези: Коледа, Стефанов ден, Нова година, Васильов ден, Йорданов дан, Иванов ден и т.н.

Обилните почерпки са вредни не само за талията, но и за главата (последици от алкохола – махмурлук), за черния дроб (обременяват го трудносмилаемите храни, алкохолът), задстомашната жлеза (панкреатити), стомаха (гастрити), червата (подуване на корема, газове, дискомфорт).

За да си спестите поразиите за фигурата, да останете стройни и с добър тонус ще помогнат няколко златни правила с гарантиран ефект.

Преди сутрешното кафе изпийте чаша вода с 1 супена лъжица ябълков оцет (или лимонов сок) и чаена лъжичка мед. Киселичкият коктейл раздвижва храносмилането и гори калории.

Временно забравете захарта. В кафето и чая слагайте подсладител. Най-безвредна е стевията – билка, която заменя захарта и синтетичните подсладители. А вместо лъжичка сметана в кафето сложете обезмаслено мляко на прах.

Заменете любимите газирани напитки с чай от каркаде, но без захар. Той чисти тялото от токсини, а горещата вода, особено на гладно, топи мазнините.

Не се лишавайте от вино, но го разреждайте с вода по примера на древните гърци. Според тях само варварите пиели виното неразредено. Сложете в чашата равни части вино и газирана минерална вода. Ще свикнете с вкуса, а и е значително по-полезно.

Помощ от природата

Чай от лютива мента след обилно хапване

След преяждане с тежки храни или прекаляване с чашките помага чай от лютива мента. Тази билка е чудесно антиспастично средство. Тя улеснява храносмилането и е чудесно допълнение към доброто хранене. За да има ефект, сложете 1 чаена лъжичка от билката (или 1 – 2 филтърни пакетчета) в чаша вряла вода и оставете да се задуши добре за 5 минути. Чаят се прецежда, добре е да се подслади с малко мед, да се добави лимонов сок.

Освен това ментовият чай ободрява и прояснява ума. Затова често се препоръчва на хората, които активно се занимават с умствен труд.

Маточината усилва действието

Още по-добър ефект има комбинацията мента плюс маточина. Маточината засилва стомашната секреция и по този начин активира храносмилането. В същото време тя има и добър антиспастичен ефект – облекчава спазмите в резултат на диетични грешки. По една чаена лъжичка мента и маточина се запарват в 200 – 250 мл вряла вода 5 минути. Чаят се прецежда и изпива. Добре е комбинираният чай да се подслади с малко мед, да се добави лимонов сок.

Сминдух за добра обмяна

Популярната подправка, която е съставна част на шарената сол, активизира обмяната на веществата. Затова се препоръчва за стройна фигура. За да има ефект и да гарантира правилния метаболизъм от него на ден се пият около 6 г или 2 чаени лъжички. Може да се преглътне директно с малко вода, да се запари като чай за 5 мин. в 200 мл вода или да се добавя в храната. Важното е да се приема системно поне няколко седмици. Освен това благодарение на спазмолитичния си ефект помага на хората с болни жлъчки. Препоръчва се при тежест в дясното подребрие, дискомфорт, болки в зоната на жлъчката.

Индийско орехче срещу подут корем

Индийците традиционно завършват храненето си, дъвчейки индийско орехче. То гони газовете и помага при тежест и подуване на корема. Може да се използва и смляно индийско орехче, което се добавя на върха на ножа към друг чай, например към този от мента или маточина. Може да се пие и самостоятелно.

Започнете обяда и вечерята с порция салата. 20 минути са нужни, за да се включи центърът на засищане. Така, докато стигнете до десерта, без душевни терзания ще се почувствате заситени и ще се лишите от него.

Режете хляба на тънки филийки и ги препичайте. Или използвайте сухари – те се усвояват по-бързо и не се „лепят“ по талията.

Временно заменете сиренето и маслото с извара. Добавете ѝ къри, копър, черен пипер, а вечерта – и чесън. Много е вкусно.

Преди да посегнете към любимите си пържени картофки, си припомнете, че 100 г растителна мазнина носят почти 1000 калории. Затова предпочитайте всичко печено, задушено, варено и на скара.

Пийте по 2 г витамин С дневно. Така с един удар ще уцелите два заека. Ще помогнете на мастните клетки да се стопят по-бързо и ще се предпазите от грип.

Най-често свързваме доброто прекарване на тържеството с хапване и пийване и често, улисани в приказка и подведени от приятната компания, губим мярка. Резултатът е не само мътна глава и липса на тонус, но и целият ни външен вид издава тези злоупотреби. Виновник номер едно е алкохолът. Той е добър разтворител на мазнините и лесно прониква в нервната тъкан. Дори в умерени дози променя структурата на съня, като увеличава дела на бавния сън за сметка на бързия. Спането е дълбоко, но не възстановява и като се събудим, се чувстваме все едно сме прекалили със сънотворните. Това е причината за тежка глава, която трябва да спасяваме след запоя.

Бромелайнът активизира обмяната на веществата

През зимата обмяната на веществата минава на по-ниски обороти. Ако към това се прибавят множеството изкушения по многобройните зимни празници и липсата на движение, започва кошмарен период за тези, които лесно дебелеят и на които не им се отдава да се ограничават.

Вкусотиите по празниците и прегрешенията, свързани с тях, може да отприщят проблеми с храносмилането, които да се провлачат дълго време. Чести са проблемите с жлъчката, събуждат се гастритите, стомахът се издува болезнено след хранене. Чувстваме се като болни, а на всичко отгоре гърлото се пълни с киселини от гастроезофагеален рефлукс.

Има прости препоръки, които ще подобрят храносмилането, ще ни избавят от болките и дискомфорта и най-вече – ще активизират обмяната на веществата, за да не складираме излишни килограми.

Грейпфрутите помагат за поддържане на фигурата, за тонизиране и укрепване на имунитета. Рецептата е много проста. Сутрин се изяжда един грейпфрут и през деня – още един. Нека единият се консумира в натурален вид, защото трябва да получаваме и достатъчно фибри с храната, вторият грейпфрут може да бъде под формата на сок.

Ананасът е сред ценните източници на ензими. В плода и стъблата му се съдържа лечебното вещество бромелайн. Той се продава и е популярен като хранителна добавка, която топи килограми. По-добре е обаче да консумираме натурален.

Ананасът принадлежи към семейство Бромелиеви. Активната му съставка катализира разграждането на белтъците. Бромелайнът се отличава от ензимите, отговарящи за тези функции в храносмилателната система на човека. Разликата се състои в това, че действа еднакво добре както в кисела, така и в алкална среда, за разлика от пепсиногена, трипсиногена и химотрипсиногените, които са активни само в кисела среда. Затова с ананаса могат да се компенсират някои диетични грешки.

Този сочен и ароматен плод е особено полезен за тези, които се занимават активно с тежък физически труд и активен спорт, защото спасява от мускулна треска, схващания и мускулен дискомфорт, като съкращава времето за възстановяване. Бромелайнът е популярна добавка при контузии от различен характер – натъртвания, синини, мускулни разкъсвания, разтягания, отоци, които са чести през зимата заради подхлъзвания и падания.

3 парченца ананас чистят кръвоносните съдове

Благодарение на активната си съставка бромелайн, ананасът чисти кръвоносните съдове от полепнали по стените им липопротеини. Така предпазва от образуване на разширени вени или облекчава състоянието на хора, страдащи от венозна недостатъчност. Като подобрява усвояването на белтъчната храна, бромелайнът предпазва от подагра.

Той влияе благоприятно върху целия храносмилателен тракт. За да има ефект, е достатъчно след хранене да се хапват по няколко парчета пресен ананас, примерно по 100 – 150 г. Ананасовата „подкрепа“ е особено полезна за хора, които страдат от синдрома на раздразненото дебело черво.

Сок от суров картоф при преяждане

Има няколко прости начина да облекчим страданията от преяждане. Може да си направим гореща вана за краката. Те се потапят първоначално в кофа с хладка вода (37°С). Към нея постепенно и много бавно се долива гореща, която за 15 минути стига до 40 – 43°. Тази процедура помага при жлъчни кризи, стомашни спазми, повръщане.

Ако има болки и киселини, през половин час се пият по 2 – 3 супени лъжици сок от сурови картофи.

Облекчение има и за издутия от газове корем. Смелете кориандър и след храна пийте по половин чаена лъжичка с малко течност.

Помага и джинджифилът. Достатъчно е да добавим щипка прах в чая. Друг вариант е настойката от джинджифил с анасоново масло. От нея след храна се вземат по 8 – 10 капки.

Джодженът регулира хормоните

Турският учен проф. Мехмет Тамер публикува резултати от изследванията си върху положителния ефект на джоджена при хиперпродукция на мъжки полови хормони, които са причина за прекомерно окосмяване, и то от мъжки тип, при жени. Оказва се, че популярната подправка помага за постигане на хормонален баланс.

Запарката се приготвя лесно. Пет грама джоджен се запарват в 200 – 250 мл вряла вода за около10 минути. Чаят се прецежда и разделя на две порции. Половината се изпива сутринта, другата половина – следобед.

При системна употреба джодженът намалява нивата на тестостерона и предпазва жените от прекомерно окосмяване и кисти на яйчниците. Той е добър помощник и при целулит. За да има ефект обаче, трябва да се пие продължително. Резултатът е наяве едва след втория месец.

Мъжете трябва да се въздържат от системна употреба, защото джодженът намалява либидото. Ако обаче го пият от време на време, той ще има само положителен ефект – запарката подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт.

Джодженът спасява положението и при диетични грешки. Ефектът от билката се засилва, ако се съчетае с копър. По 1 чаена лъжичка копър и джоджен се запарват в чаша вряла вода 10 минути и чаят се прецежда. Приема се на малки порции през 5 – 10 мин. при подуване на корема, тежест, болки.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов, Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto