Новини

Есенното равноденствие отприщва синдрома лъв-мишка

Интервю с проф. Иван Миланов, директор на MБАЛНП „Св. Наум“

Проф. Миланов, известно е, че на прехода към есента, около есенното равноденствие, което тази година ще настъпи на 23 септември в 0 часа и 18 минути, се отключва един от най-тежките типове главоболие. Колко трае рисковият период?

Седмица преди есенното равноденствие и десетина дни след това се събужда така нареченото кластърно главоболие. Кластър на латински означава „грозд” - с други думи то се явява само в определен период от време и той най-често съвпада с равноденствието – есенно или пролетно. Тази година Слънцето ще премине през точката на есенното равноденствие на 23 септември, което слага край на лятото и начало на астрономическата есен в Северното полукълбо. При някои хора обаче биологичният часовник е малко „разместен”. Затова казваме, че най-мъчително и тежко главоболие – кластърното, се явява около втората половина на септември.

Какво е характерно за този вид главоболие?

Това главоболие е доста екзотично, защото се явява по-рядко от другите видове. Затова пък е най-силното познато на човечеството. Пристъпът идва с много силна болка. Дори според някои законодателства, ако болният докаже, че е извършил престъпление по време на пристъп, това се приема за смекчаващо вината обстоятелство. Пристъпите, въпреки че са силни, са сравнително кратки – траят около 40 минути.

Къде боли най-много?

Обикновено боли около очите и зад тях. Болката може да се разпространи в цялата половина на главата.

Може ли да се обърка с пристъп на мигрена например?

За разлика от мигрената при пристъп на кластърно главоболие окото сълзи и съответната ноздра се запушва. Това са така наречените автономни вегетативни симптоми, които придружават пристъпа на главоболие. Те са ориентир за лекарите. Заедно е това пристъпът се придружава от промени в настроението. Болният става много агресивен, възбуден е силно. И за разлика от тези с мигрена, които се крият на тъмно, лягат и се свиват в леглото, тези крачат нагоре-надолу и често са доста агресивни. Тези 2 признака обикновено насочват към кластърното главоболие. Вярно е, че кризата е кратка, но през деня може да има до 10 пристъпа, които идват през определен интервал от време. Най-често са 2-3 и обикновено настъпват по време на сън през нощта. Човек се събужда от страшно главоболие. Това продължава около месец и изчезва изведнъж до следващото равноденствие.

Хранителният режим влияе ли и кое влошава състоянието?

Храната не се отразява и смятаме, че няма отношение. Докато близването на алкохол, дори и половин бира, докарва страшен пристъп. Не говорим въобще за концентрат. Той съвсем влошава състоянието. Така че в този период болният не бива да близва алкохол. Другото ограничение е, че при криза не бива и да пуши.

Защо?

Допуска се, че тютюневият дим дразни една вегетативна структура в носа и по някакъв начин засилва пристъпа.

А двигателна активност или спортът отразяват ли се?

Двигателната активност не се отразява и няма отношение към този вид главоболие.

Как може да се предпазим от пристъп и какво е лечението?

Не можем да се предпазим. Няма профилактика, за разлика от другите типове главоболие. На практика, щом настъпи този период, болният трябва да мисли за лечение на пристъпа. Защото проблемът е, че кризата трае 40 минути и няма такова лекарство, няма такава таблетка, която да се изпие и да подейства толкова бързо, че да успокои болката. В чужбина се продават спрей, който се пръска в носа и намалява силата на болката. Най-доброто лечение е дишане на кислород, както в болниците се подава - със скорост 7-14 литра в минута. В Западна Европа в аптеките се продават малки бутилчици с маска, които могат да се вземат под наем. У нас това не се предлага. Кислородът обаче остава най-ефективното лечение.

Мъже или жени са по-засегнати от този тип главоболие?

Много по-често това главоболие засяга мъже. И по-рядко жени и то тези от „мъжки тип”.

Бихте ли пояснили по-подробно за типажа – явно има такъв?

В научната литература е описан психологичният портрет на човек, който е предразположен към този тип главоболие. Това е тип мачо, който пуши много и е любител на чашката. Външният му вид е доста решителен. И повечето жени, които са засегнати от този вид главоболие, отговорят на този портрет. Навремето този синдром носеше името „лъв-мишка”, защото човек в ежедневието си е силният лъв, а като получи пристъпите, става мишка и жена му го води в кабинета на лекаря за ръка.

А ако човек живее в климатичен пояс, в който няма 4 сезона, например на тропика, ще получи ли този тип главоболие?

Това е най-загадъчното главоболие. Причината още не е открита, не се знаят и механизмите, които го ръководят. Известно е, че мозъкът си има часовник - това са така наречените циркадни ритми. Ама как с такава точно той определя кога това да се случи и защо главоболието се отключва точно при смяната на тези два сезона, не е ясно. На това науката няма отговор. Няма разлика обаче в различните нации – значи главоболието съществува и там, където няма смяна на сезоните.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

© Citalliance | Dreamstime.com