Новини

Ефикасни народни рецепти при очни заболявания

Магнезий спира развитието на пердето

С напредване на възрастта идват проблеми със зрението
С напредване на възрастта идват проблеми със зрението

С напредване на годините се появяват и проблеми със зрението. При някои процесът започва още на 40-50-годишна възраст. Едно от най-разпространените нарушения на зрението е пердето. Сякаш човек изведнъж почва да гледа като през водопад.

Образът е размазан, неясен, като през падаща вода. Оттам и названието на болестта. На древногръцки катаракта означава водопад. С годините болестта прогресира, помътняването се увеличава и може да се стигне до пълна слепота. Влошаването на зрението се дължи на нарушената обмяна на веществата и лошото хранене на лещата. Това води до нейното помътняване. Официалната медицина предлага операция и смята това за единственото решение. През последните години оперативните техники напреднаха много, технологиите също, а заедно с тях и резултатите. Все пак обаче това е крайна мярка. Важен е цялостният подход. Той е от значение както за предпазване от развитието на перде, така и на другите увреждания не само на очите, но и на целия организъм.

Една от водещите причини за развитието на перде е нарушеният калциев метаболизъм в тялото. Така че неговото подобряване ще спре развитието на пердето и ще предпази от шипове, развитие и прогрес на атеросклерозата, образуване на калциеви оксалати и фосфати в бъбреците и т.н. За подобряване на калциевата обмяна е много важен магнезият. Добавката ни е нужна всеки ден. Едно пакетче английска сол (30 г) се разтваря в 1 л вода. Бърка се активно, за да се разтвори много добре. Пие се два пъти дневно по 40-50 мл.

Една ефикасна рецепта за локална употреба предлага големият наш лечител Марин Михайлов от Драгалевци. Ето неговата рецепта: 200 г морска сол се варят 15 минути в 1 литър вода. Разтворът се съхранява в чиста бутилка. От него се налива в чашка за очни промивки. С така приготвения разтвор очите се промиват сутрин и вечер. Две седмици следваме този план и после правим една седмица почивка. За да има ефект, лечението трябва да продължи по-дълго – 6 месеца, дори година, твърди Михайлов.

Целина с мед и лимон също укрепва зрението. Една глава целина се измива и се стърже на ситно ренде. Добавят се мед и лимони. Те се измиват добре и както са цели, заедно с корите (без семките), се мелят на месомелачка. Сместа се разбърква добре. Яде се по 1 супена лъжица преди храна два-три пъти на ден.

Беладона понижава вътреочното налягане

В здравото око балансът на течностите - приток и отток, е балансиран. С напредване на възрастта притокът на течности е по-голям от дебита на оттока и рискът от увеличаване на очното налягане се увеличава. Нормалните му стойности са 18-22 мм живачен стълб. Качи ли се над тези стойности, идва глаукомата. Повишеното очно налягане нарушава храненето на зрителния нерв, той започва да атрофира и в крайна сметка се стига до ослепяване. Глаукомата може да стане причина и за отлепяне на ретината, което също има фатални последици. Една от причинните за повишаване на очното налягане може да бъде развитието на перде. Помътнялата леща при перде набъбва, затруднява оттока на течността и вътреочното налягане се увеличава. Както казва народът, едно зло не идва само. Затова е по-разумно да вземем навреме предпазни мерки, като си направим разумна програма за регулиране на калция. На първо място да се пият редовно магнезиеви препарати, да се яде прясна целина и т.н. Важна профилактична мярка е редовното чистене на организма. По пълнолуние се правят програми за детоксикация. Добре е да предвидим и плодово-оризов разтоварващ ден веднъж в седмицата.

Хомеопатия във висока потенция

Добри резултати дава хомеопатията. Беладоната в измерими дози увеличава очното налягане. Приложена обаче във висока потенция (безкрайно ниска концентрация) спомага за регулирането му. Belladonna 30 CH да се приема ежедневно по 5 зрънца, които бавно се смучат до стапяне в устата. Когато се отбележи стабилно понижаване на очното налягане при редовното му проследяване, може приемите да се разредят през ден по 5 зрънца, например в понеделник, сряда, петък. Ако това даде ефект, същият хомеопатичен препарат се приема и само веднъж седмично, например всяка неделя.

Три пъти в седмицата сок от моркови

Дишането и храненето на всички клетки в организма се осъществява с помощта на кръвта. Тя пренася кислород и „храна”. Ретината е нежен орган и страда, когато кръвообращението се наруши. Всяка промяна се отразява на очното дъно и прегледът на офталмолога лесно я открива. Затова е важно да не пропускаме профилактичния преглед. Другото изискване е храната да е пълна с витамини. Изобилието от плодове, зеленчуци, чесън и растителни мазнини гарантира съхраняването на артериите гъвкави и еластични.

Клетките на ретината съдържат светлочувствителен пигмент, с чиято помощ виждаме. С възрастта обаче той се руши и остротата на зрението отслабва. За да забавим този процес, е важно с храната да получаваме достатъчно каротин – съдържа се в оранжевите, жълтите и червените плодове и зеленчуци. Добре е поне три пъти седмично да се пие по чаша прясно изцеден сок от моркови.

На помощ идват и чушките, доматите и магданозът. Доброто зрение се осигурява и от пигмента лутеин. Неговите източници са пресните плодове и зеленчуци с жълт цвят – праскови, пъпеши, банани. Има го и в яйчения жълтък. Някои лекари не препоръчват яйца от страх, че може да повишат нивата на холестерола. Сериозно проучване с участие на доброволци доказа, че дозата от 6 яйца (с жълтъците) седмично не води до повишаване на холестерола.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Thomas Eder | Dreamstime.com

Реклама