Новини

Движение и много вода срещу остеохондрозата

Няма да ви излекуват таблетки от животински хрущял, нито растителни препарати

Терминът „остеохондроза“ произлиза от две гръцки думи – кост и хрущял. Остеохондрозата е коварно заболяване, което засяга хрущялните елементи, а в по-късен стадий и костните елементи на ставите.

С напредване на възрастта междупрешленните дискове губят течност, стават по-малко подвижни и това влошава функциите на гръбначния стълб. При по-нататъшната еволюция се появяват и шипове – костни израстъци, които не само влошават функциите на ставата, но предизвикват болка.

Най-често се засяга гръбнакът, но се увреждат още тазобедрените и коленните стави. Има още шийна гръдна, поясна остеоходроза – в зависимост от това къде се развива както и коксартроза - при засягане на тазобедрената става и гонартроза на коленните стави.

Причина може да са всевъзможни травми – рязко завъртане на главата и шията, преохлаждане, както и физическо пренатоварване – силови тренировки, пренасяне но тежки товари, обездвижване...

С понижаване на температурите, което тепърва предстои, и обездвижването, което е характерно за нашия живот, се създават условия за ставни страдания. А заедно с тях и тези, свързани с промените в хрущялите. В напредналите стадии заболяването е мъчително. То може да нарушава съня, да направи проблемно придвижването, извършването на нормални ежедневни дейности.

Ако болестта е засегнала гръдния отдел, се усещат болки по гръбнака и по хода на нерва.

Болката се засилва при вдишване, кихане, кашлица, завъртане на тялото. При засягане на шийния отдел се явяват болки в тила, които се излъчват към главата, но също така и към рамото и ръката. Затруднено е движението на главата като може положението на шията да се фиксира – крива шия.

При поясната остеоартроза болката се засилва при дълго седене, вдигане на тежести, охлаждане.

След като една от причините за заболяването е „изсушаването” на хрущялите, редно е да се държи сметка за пиенето на достатъчно течности - по 2 л обикновена, изворна, минерална вода, неподсладени билкови чайове, прясно изцедени сокове.

Освен това остеохондрозата е и болест на заседналия начин на живот. И изводът по подразбиране за нейната профилактика е активният живот.

Японската доза за здраве – 10 000 крачки ежедневно ходене, пилатес, каланетика, йога ще помогнат много да се предпазим от това заболяване.

Трябва да е ясно, че няма ефективни лекарства за остеохондроза в аптеката. От нея няма да излекуват нито таблетките от животински хрущял, нито растителните препарати. Това би следвало да е сериозен мотив за активна лична позиция. Всякакви други методи и средства може да помогнат при болки, но не отменят движението, упражненията, пиенето на течности.

Хомеопатия преди захлаждането

Препаратът Rhus toxicodendron 9 СН е подходящ за случаите, когато болките се засилват при покой, например при по-продължително седене или ако човек се събужда след 2-3 часа сън. Раздвижването подобрява състоянието. Приемат се 5 гранули вечерта преди лягане и още 5 гранули сутринта при събуждане, още в леглото преди ставане.

Ако нахлуването на влажни маси и захлаждане провокират ставни болки, ще помогне Dulcamara 9 CH. Този медикамент се приема, когато започнат да „въртят” ставите, а синоптиците вещаят разваляне на времето. От хомеопатичното лекарство се приемат по 5 гранули два три пъти дневно.

Превръзка с вода и чай от девесил

При гонартроза помага компрес с вода. Напоява се памучен плат с вода и се поизцежда. След това се налага върху коляното и се прави умерено стегната превръзка. Когато водният компрес започне да засъхва, се навлажнява отново. Препоръката е на немския водолечител Шрот.

При коксартроза запарка от листа девесил. Половин супена лъжица листа се кипва в половин литър вода за минута и се запарва още 10-15 минути. Чаят се прецежда и се разделя на 6 порции. Пие се преди и след храна по една чашка. Очаквано начало на подобрение след 2 седмици, но трябва да се пие дълго, поне 2-3 месеца.

Помага, без да вреди

Рецепта с морска сол

Да се разтвори една супена лъжица морска сол в един литър вода, да се загрее до точката на кипене и разтворът да се охлади до 36-38°С. Ежедневно да се втрива от тила до изпъкналия седми шиен прешлен с хавлиена кърпа, напоена в този разтвор. Курсът на лечение – 10-12 дни, следва 5 дни пауза и масажите със солена вода може да се подновят.

Карамфилово масло

Наричат го и „гръцкото чудо”. Много ефективно мазило за ставни болежки. 80 г цветчета карамфил се мелят в електрическа кафемелачка и се заливат с 200 мл зехтин. Сместа се вари на водна баня 30 минути и маслото може да се прецеди. Втрива се в зоната на болки, може да се използва и профилактично. За максимална полза е добре да се правят паузи. Например да се втрива карамфилово масло 2 седмици една седмица да се прави пауза.

Билков чай за кръвоочистване

Ставите са удобно място за складиране на непотребни вещества – шлаки, които причиняват ставни увреди. И ефективното очистване на тялото помага да се спре болестта и да се постигне обратното й развитие. Да се смесят по 50 г цвят лайка, стрък жълт кантарион, брезови листа и листа от ягода. Две супени лъжици се запарват в половин литър вряла вода в термос за една нощ. Сутринта чаят се прецежда и изпива на две порции. Първата порция да е сутрин на гладно, втората – през деня.

Отвара за ставни болки

Смесват се по 50 г брезови листа, корен троскот, корени репей, трицветна теменуга и малинови листа и се разбъркват добре. След това се вземат 2 супени лъжици от билковата смес и се запарват 30 минути в 600 мл вряла вода. Чаят се прецежда и изпива на 3-4 порции през деня, най-добре на гладно или 30 минути преди хранене.

Източник:

Монитор

Снимка:

© Georgii Dolgykh | Dreamstime.com

Реклама