Новини

Динята като сексстимулант

Съдържа цитрулин, който разширява кръвоносните съдове и действа като виагра

През август дините са добре узрели и без помощта на нитратите и други „хитрини“, които могат да ги направят опасни. Така че този плод вече може да се препоръча не само като полезна храна, но и като лек.

Динята се използва в диети за разкрасяване, но най-сензационна е помощта ѝ в леглото. Защото се оказва, че действа като природна виагра – увеличава по естествен начин либидото на мъжа, сякаш е взел секстаблетка, съобщава Прес асосиейшън, като цитира американско изследване. Ръководителят му д-р Бхиму Патил и екип от тексаския университет A&M открили, че динята съдържа в големи количества органичното съединение цитрулин. То разширява кръвоносните съдове подобно на виаграта и може да е полезно за мъже, които имат проблеми с ерекцията.

При ядене на диня цитрулинът взаимодейства с ензимите в тялото и се превръща в аминокиселината аргинин, която подобрява кръвообращението. Това е научното обяснение на въздействието на сочния плод. Дори да не вярвате, яжте диня, защото е полезна храна и чисти шлаките в тялото.

Може да направите един ден в седмицата за разтоварване от храна. През този ден се консумират един – два килограма диня и варен ориз. Динята е богата на магнезий. А магнезият е минерал, които има признато антистресово въздействие. Освен това е важен регулатор на сърдечния ритъм, подобрява качеството на съня и на сутринта човек се събужда бодър и отпочинал.

И още – магнезият предпазва от образуване на калциеви оксалати и фосфати и ако такива вече са образувани, динената диета спомага за тяхното стопяване и изхвърляне.

Оризът пък има способността да извлича натрий от тялото. Този микроелемент е „виновен“ за задържането на излишна вода в тялото. И така динената диета е подходяща за хипертоници, сърдечноболни, за тези, които са склонни да задържат вода в тялото, както и за желаещите да свалят някой излишен килограм.

100 г диня съдържат само 30 ккал. За сравнение мандарините, грейпфрутите, портокалите съдържат 40 – 45 ккал в 100 г продукт.

А динено-оризови дни може да се правят и 2 – 3 пъти седмично. Тогава ефектът от диетата ще е видим.

Зряла е, ако:

По правило зрелите дини са големи и в същото време относително леки за размера си.

Колкото разликата между тъмните и светлите ивици по кората на динята е по-голяма, толкова по-голяма е вероятността динята да е червена и сладка. И още един признак за хубава диня – лъскава кора.

Зрелите дини при почукване издават по-нисък и сочен звук. Зелените дини издават къс, висок тон, като при почукване върху дърво.

При зрелите дини обикновено има жълто петно на мястото, където динята е лежала върху земята. При недозрелите петното е бяло.

Ако прекараме линия с нокът по динената кора, при зрелите дини остава следа.

Тъпкана е с нитрати, ако:

Месото ѝ е тъмночервено, понякога и с виолетов нюанс.

На срез се виждат дебели жилки с жълт цвят. При нормалната диня жилките са тънки и бледорозови.

Месото на динята е гладко, като полирано. Не се виждат захарни зрънца.

Ако се пусне парченце диня във вода, оцветява се в розов или червен цвят.

Седмична диета. Меню за един ден

Закуска – 300 г диня

Междинна закуска – чаша кисело мляко

Обяд – печена риба с гарнитура от ориз или картофи, салата, зелен чай

Втора междинна закуска следобед – 400 г диня

Вечеря – зеленчуци на скара, салата, сотирани картофи, зелен чай

За кого е най-полезна

За работохолици

Динята съдържа значителни количества витамин В6 и магнезий. Те са особено полезни за хора, които живеят в стрес.

При отпусната кожа

Маските с диня чудесно овлажняват кожата и изглаждат малките бръчки. Този вкусен плод съдържа ликопен, който е сложен антиоксидант. Именно на него се дължи цветът на динята, а той предпазва от сърдечно-съдови заболявания и рак. Другото му въздействие е, че забавя стареенето.

За да си направите маска за разкрасяване, смесете 2 супени лъжици сок от диня с 1 супена лъжица пшеничено или овесено брашно. Разбъркайте добре. Приготвената каша се нанася върху лицето и шията и се оставя да действа 15 минути. После кожата се почиства с хладка вода. Напоява се памучен тампон с гореща вода, накапват се 3 – 4 капки масло от пшеничен зародиш или бадемово масло. С него се обтриват третираните зони. Накрая лицето се избърсва с розова вода.

За спортуващи

Динята е богат източник на магнезий. В 100 плод се съдържат 200 – 250 мг магнезий. При активно спортуване и при потене се губят значителни количества магнезий. Последица – болезнени мускулни схващания, нарушения на сърдечния ритъм, нарушения на съня. 300 г диня осигуряват 600 – 750 мг магнезий, която е добра доза за деня.

За тези на диета

Динята съдържа 90% вода. Калорийното съдържание е много ниско. Динята е плод, който чудесно засища, но не води до затлъстяване.

От природата

Помага при депресия

Съдържащият се в захарния плод аргинин подобрява настроението. Според учените динята е най-добрият природен антидепресант. Тя е отлично средство за разхлаждане и за добро настроение.

Азотният окис разширява съдовете

Динята е особено полезна при сърдечни заболявания. Редовната ѝ консумация увеличава азотния окис в кръвта. Той от своя страна намалява напрежението в кръвоносните съдове. Чрез този съдоразширяващ ефект динята предпазва от стенокардни пристъпи и инфаркти и подобрява ерекцията.

Чай от корите действа като диуретик

За отводняване може да се използват корите на динята. Външният слой се бели с картофобелачка и се изсушава. Две супени лъжици от изсушената кора се варят в 500 – 600 мл вода. Чаят се прецежда и се разпределя на 3 – 4 порции. Този чай може да замени отводняващите лекарства – диуретиците.

Семките спасяват от отоци

Отоците често съпровождат сърдечните заболявания. Помагат семки от диня, които се чукат в хаванче. Една супена лъжица от тях се разбърква добре с 80 – 100 г хладка вода. От нея се пие 1 – 2 пъти дневно.

Чисти и разхлабва

Динята е добро средство за разхлабване и изчистване на червата. Затова се препоръчва като естествено очистително при запек. Дозата е 1 кг на ден. След 5 – 6 дни запекът отзвучава.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Andrea Kratzenberg
Снимка:

SXC