Новини

Дихателни упражнения борят неврозата

Красивият изгрев и ромонът на водата свалят напрежението

Дихателни упражнения
Правете дихателните упражнения при изгрев

Няколко изпитани начина за справяне с неврозите и фобийните пристъпи дава лятната почивка. Трябва да се възползваме от смяната в ритъма на живот, на обстановката и да използваме пълноценно възможностите за разходка сред природата и дихателни упражнения при изгрев слънце на плажа.

Това са някои от простите решения за преодоляване или подобряване на тези състояния.

Невротиците лесно изпускат нервите си – избухват, крещят и викат. При истеричен пристъп или паническа атака губят контрол и изпадат в безпомощно състояние. Нерядко страдат от нарушения на съня – трудно заспиват или успяват да се унесат, но скоро след това се будят и се въртят цяла нощ. Понякога заспиват 5 минути преди да звънне будилникът.

Според определението в медицинските справочници неврозата обединява група от функционални психични разстройства, които включват стресови състояния. Тук влизат и фобийните разстройства – агорафобията, клаустрофобията и др. фобии, за тревожните състояния – паническо разстройство и натрапливост.

Хистерията също се смята за един от основните типове неврози. Тези състояния силно нарушават комфорта на живот, могат да причинят сериозни сривове и провали на изпит, интервю за работа или важно представяне.

Паническото разстройство се характеризира с внезапни епизоди на страх, които се случват неочаквано, без каквато и да е видима причина.

Паниката обикновено продължава не повече от няколко минути, но тя може да приижда на вълни в разстояние и на два часа. По време на самата криза човек се задъхва или има усещане за задушаване, сърцебиенето и пулсът се ускоряват. Може да има замаяност и загуба на равновесие. Повечето хора са наясно със състоянието си и търсят начин да се справят, без да стигат до силни лекарства. Отпуската дава доста възможности за преодоляване на неврозите.

Много бърз резултат дава ранното ставане, разходка на открито и дихателна гимнастика. Добър ефект ще постигнете в планинска гора, но най-благоприятно действа морето. Времето за ставане е около изгрева на слънцето.

Още една екстра. Към 4 – 5 часа се е напълнил пикочният мехур, малките часове са време за спазми. Те са най-изразени между 1 и 3 – 4 часа сутринта. И така през този период може да имаме физиологичен дискомфорт, който не осъзнаваме, но той да е причина за кошмари, които не помним. Те обаче подхранват страховете ни през деня. Прекъсването на кошмарите подпомага бързото хармонизиране на нервната ни система.

Признаци

  • Сърцебиене или ускорен пулс
  • Треперене
  • Трудно поемане на дъх
  • Стягане в областта на гръдния кош
  • Потене
  • Горещи и студени вълни
  • Страх от загуба на контрол
  • Страх от смъртта

Правете упражненията при изгрев, а още по-добре в 4 часа сутринта. Подобрение настъпва още на четвъртия – петия ден. За да дишате с пълни гърди и да разгърнете целия бял дроб, помагат приятните миризми на босилек, индрише, лимон. Техниката е проста. Вдишва се дълбоко и въздухът се задържа. Издишва се, изкашля се и отново се задържа колкото е възможно. Тези дихателни упражнения се правят в продължение на 10 – 15 минути. Приятните аромати на гора, трева, на море, водорасли, смокини край морския бряг, зеленият фон, ромонът на потоци, красивият изгрев ни освобождават от стреса и напрежението.

И така, ако заделим седмица – две от отпуската или ваканцията си, можем да решим с малко усилия сериозни проблеми, които тровят живота ни. Струва си да се възползваме от почивката, за да опознаем по-добре и билките – често добра алтернатива на успокоителните таблетки и антидепресантите.

Комунига, маточина и мента успокояват

Комунигата дава приятния упойващ аромат на сеното. Всички знаят, че ароматът на сено успокоява и дарява чудесен сън. Малък букет комунига може да се постави до главата и така тя ще подкрепи съня и възстановяването ни.

От сушената билка може да се приготвя и чай. 1 – 2 чаени лъжички се запарват в чаша вряла вода 10 мин. Чаят се прецежда и изпива. Това може да се повтори 2 – 3 пъти през деня.

Листатата на маточината имат приятен цитрусов аромат. Затова народът я нарича и лимонче. Букет от стръкове маточина може да се постави в стаята и така тя ще помага за стабилизиране на нервната система и с приятния си аромат на лимон. Маточината успокоява, премахва спазми, регулира сърдечния ритъм. Чаят е приятен, може да се подслажда, да се добавя лимонов сок.

Всички разновидности на ментата – блатната мента – бласкун (Mentha puleqium), водната (Mentha aquatica), дълголистната (Mentha longifolia) и джодженът (Mentha spicata) имат сходно действие. То е като на културната мента – Mentha piperita. Тя има антиспастично, газогонно и успокоително действие. И понеже разширява коронарните артерии, е добро допълнително средство при сърдечни страдания.

Студеният ментов чай е чудесно разхлаждащо питие за топлите летни дни, а горещият е спасение при преяждане. Нерядко диетичните грешки причиняват тежест в корема, сърцебиене, дискомфорт, които подхранват паническите атаки.

При съчетаването на двете билки се получава взаимно усилване на ефектите им. Може да се приложи и вариантът запарка в мляко с маточина, мента или с двете билки. Млякото се загрява и преди да се надигне, се поставят по чаена лъжичка мента и маточина. Котлонът се намалява така, че млякото да не изкипи. Билките се разбъркват. След 5 мин запарката се прецежда и подслажда с мед. Изпива се половин час преди лягане.

Минерали за настроение

Всеки пети човек в някакъв период от живота си страда от психическо разстройство или невроза. Състоянието е резултат от продължително психично напрежение, което променя възприятията на засегнатия и чувствителността му към околния свят. Проблеми в семейството, хронично недоспиване, изтощителна работа, загуба на близък човек. Всички тези изпитания често водят до хронично пренапрежение на реакциите на възбуждане в централната нервна система – човек е постоянно в бойна готовност и реагира прекалено остро и неадекватно на стресовите ситуации.

Има и невротици, които потискат емоционалните си реакции дълго време и понякога незначително препятствие е в състояние да ги срине. Независимо от проявите, в основата си състоянието блокира нервната система на клетъчно ниво. Постоянният стрес например изчерпва минералните соли, които „хранят“ нервите и мускулите и осигуряват нормалното функциониране на клетките. Затова е добре в периоди на силно напрежение да се приемат определени минерали, което осигурява и по-добра обмяна на веществата като цяло. Успокояващо, стабилизиращо и енергийно действие има комбинацията от шуслерови соли № 2 (стимулира вегетативната нервна система и е гориво за мускулите), № 3 (дава енергия), № 5 (укрепва психиката и нервите), № 7 (релаксира и помага за добър сън). Комбинацията се приема поне 2 – 3 месеца, като от всяка сол се смучат или се разтварят във вода по 5 таблетки на ден.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto