Новини

Диетата с грозде нормализира кръвното налягане

Сокът от грозде се препоръчва при бъбречни заболявания, подагра и хроничен гастрит

Ампелотерапия
Ампелотерапия

Още древните гърци са прилагали лечение с грозде, наречено ампелотерапия (ampelos – грозде). Ефектът се дължи на съчетанието от лечебни съставки – глюкоза, фруктоза и калиеви соли, които съдържа гроздето.

Американски учени установиха, че сокът от зелено грозде помага за сваляне на излишните килограми и понижава риска от ракови заболявания при пушачи. Сокът усилва водно-солевата обмяна, което на практика значи, че помага на организма да се освободи от пикочната киселина. Това пък пречи за образуване на пясък и камъни в бъбреците. Затова еликсирът се препоръчва при заболявания на бъбреците, подагра и хроничен гастрит.

Диетата с грозде нормализира кръвното налягане, понижава нивото на холестерола в кръвта, повишава тонуса на сърдечния мускул и подобрява кръвообращението. За лечение се ползва само зряло грозде и сок, а най-полезни са сладките сортове с тънка кожичка – шасла, семильон, ризлинг, чауш, мускат.

Гроздето съдържа вещества, които участват в инсулиновия обмен и неговият „диетичен ефект“ се дължи именно на това. Сокът обаче е силно калоричен, затова не се препоръчва в по-големи количества. Един литър сок по калоричност е равен на 1.5 кг ябълки. Тези, които пресмятат калориите, трябва да знаят, че 100 г съдържат 75 калории.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Zsuzsanna Kilian
Снимка:

SXC