Новини

Диета и печени ябълки оправят стомаха

Интервю с д-р Албена Хлебарова, педиатър

Дете отгризва ябълка
Важно е детето да се научи да дъвче и да усеща парчетата храна още когато няма всички зъби

- Д-р Хлебарова, какви ограничения има за храната на 2-годишното дете. Може ли да яде това, което готвим за семейството?

- През втората година храната на детето все още е преходна. Затова има и ограничения. Не бива да има много подправки, добре е да е по-кашава или на парченца, тъй като детето все още няма всички зъби, а и дори да има достатъчно, то не дъвче пълноценно. Затова всяка по-твърда храна трябва да е поднесена в съответната форма така, че организмът му да може да я усвои. Раздробяването ѝ на по-малки късчета има огромно значение за по-нататъшното пълноценно усвояване на хранителните вещества. Не е нужно да е пасирана, но е необходимо да е нарязана на по-дребни парчета. Важно е да научим детето да дъвче и да усеща парчетата храна, дори когато разполага само с венци. Затова трябва да предлагаме меки храни, но с различна консистенция, например варен морков, картоф – които да се обработват само с венците. Така детето постепенно започва да усеща силата на натиска, който е нужен, за да смачка дадена храна. Това е урок за по-късно, когато започва самостоятелно да дъвче. В този период то може да яде всякакви меса и риби, стига да са минали през топлинна обработка.

- Ядките подходящи ли са за малчуганите?

- Те трябва да са смлени, но няма ограничение, ако детето не е алергично. Смлени орехи могат да се добавят към десертите. Те са отличен източник на ненаситени мастни киселини. Друга полезна храна са смлените тиквени семки. Бих препоръчала на всички майки да ги дават. Важно е обаче да са сурови, защото тиквеното семе, освен че е източник на ненаситени мастни киселини, има и противопаразитен ефект. И зелената обвивка има такъв ефект върху глистите. Така ще получим ефект 2 в 1.

- Едно по-рядко изхождане означава ли стомашно разстройство?

- Разстройството означава редки изхождания начесто – поне 3 – 4 пъти през деня. Понякога по-рядката фекална маса не значи разстройство, а недобро усвояване на храните. То може да се дължи на липса на ензими, които подпомагат смилането. Те могат да се добавят, но само след консултация със специалист. Той ще прецени какво точно да предпише. В тази възраст добавки, които подобряват усвояването на храните, не бива да се дават произволно. През лятото най-важно е храната да е прясно сготвена, да не е преседяла, заради риска от хранителни отравяния.

- Кой е тревожният сигнал?

- Сигнал за тревога са над 3 – 4 изхождания на ден и в обилно количество, примесени със слуз или кървави жилки. Дори да е моментно, това състояние иска диета.

- Каква е подходящата диета?

- Родителите добре познават ритъма и изхожданията на детето и винаги разбират, когато има нещо различно и дали състоянието е тревожно. Най-важното в лечението, особено на летните диарии, е диетата. Особено важно е да наваксаме загубата на соли и йони.

Често казваме, че детето трябва да се пази от дехидратация. Дехидратацията обаче не означава, че трябва да го наливаме с вода. И това е най-честата грешка в това отношение. Водата, ако не е „закачена“ за някой йон, в никакъв случай няма да бъде усвоена от клетките. В жегите е най-добре да се дават солеви разтвори, за да се набавят загубените йони. Те се продават в аптеките. Едно или две прахчета се разтварят във вода. Това е първата мярка, докато успеем да се свържем и консултираме с личния лекар. Тя няма да навреди, напротив, ще подпомогне по-нататъшното лечение. Дори само по себе си даването на солеви разтвор, заедно с диетата, може да се окаже достатъчно и да реши проблема. Диетата иска да не се дават целулозни храни, плодови сокове и плодове. Те не бива да се дават, ако стомахът на детето не е наред. Изключение прави печената ябълка, която „тапицира“ дебелото черво и спира редките изхождания.

Подходящи храни са препечена филийка, солети, картофи, ориз. Два – три дни се избягват млечни и месни храни. Защото при наранена лигавица на червата белтъкът става алерген. Усвояват се по-големи белтъчни вериги, които могат да предизвикат алергия. Затова приемът на млечни храни и меса се ограничава.

- Колко дни трябва да чакаме възстановяване? Това е особено важно, ако детето се разболее по време на отпуската, когато сме на море или планина.

- При добро спазване на диетата възстановяването е също толкова бързо, както и разболяването. Острото начало обикновено обещава и бързо подобряване. Колкото една болест е по-остра, толкова по-бързо минава. Реално, ако се спазва само диета, може да излекуваме детето само с нея. Не са нужни кой знае какви лекарства. Разбира се, има и тежки инфекции, при които лекарят трябва да назначи терапия. В повечето случай веднага личи дали става дума за нещо сериозно.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto