Новини

Диагноза „внезапна глухота“

Внезапната глухота може да засегне и равновесната функция

Звънят ви по телефона и изведнъж усещате, че не чувате отсрещната страна. Получили сте внезапна глухота, наричана още инсулт на ухото. Тя се появява обикновено в резултат на възпаления на средното ухо с кръвнисти мехурчета след прекаран грип или остри респираторни инфекции. Провокира се още от хипертония, диабет и мастна емболия.

Артерията, която отива към вътрешното ухо, е единствена и се разклонява в мрежа от капиляри. Те произвеждат течност, която храни нервните клетки на вътрешното ухо. Тази течност е със строго определен йонен състав и най-малките му нарушения водят до оглушаване. Грипните вируси обаче могат да променят пропускливостта на тези капиляри и тогава настъпва внезапната глухота.

Често пъти тя се проявява без симптоми. Когато обаче ги има, те се изразяват в глухота след ставане от сън или шум в ухото.

Заболяването е описано за първи път не от лекар, а от френския философ и енциклопедист Жан Жак Русо, който е боледувал от внезапна глухота и я описва с подробности. Лекарят-оториноларинголог (УНГ) обаче е този, който днес установява заболяването с провеждането на аудиограма, а след това назначава и подходящо лечение.

Внезапната глухота може да засегне и равновесната функция. Ако това се случи, оглушаването остава трайно. В останалите случаи, ако болестта се открие навреме и се лекува правилно от УНГ-специалист в болница, може да се получи подобрение до 50% или дори възстановяване на слуха.

Автор(и): проф. Георги Едрев, оториноларинголог
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Gary Scott
Снимка:

SXC