Новини

Давайте пробиотици с дрожди

Подходящи са тези с Ацидофилус и Бифидус

Честа причина за проблеми със стомаха са гъбичките
Честа причина за проблеми със стомаха са гъбичките

Най-честа причина за разстройство и нестабилност на стомаха е така наречената осмотична диария. Тя често не се дължи на конкретен причинител, а е резултат от нарушена резорбция в червата. В тези случаи пробиотиците са много подходящи, но тези, които съдържат дрожди.

Друга възможна причина за проблеми със стомаха са гъбичките. Те са вид сапрофити – съществуват нормално в организма и подпомагат неговите нормални функции. Когато обаче киселинността се повиши, те стават патогенни – с други думи болестотворни. Когато имунната система отслабне, тези гъбички увеличават микробното си число и предизвикват диария. Тя невинаги се диагностицира и лекарите невинаги мислят за нея. Но една от най-честите причини за постинфекциозна диария, и то със силна колика, са именно гъбичките. Трябва да се потърси лекар, да се направи изследване, защото този вид диария има лечение, има и съответни медикаменти.

Пробиотици трябва да се дават, и то поне в продължение на 10 дни. Още по-добре е пробиотикът да се дава 20 дни. Може да се сменя, за да се комбинира ефектът. Добре е пробиотикът да съдържа и някакви дрожди. Подходящи са тези с Ацидофилус и Бифидус и трябва да се дават за по-дълъг период.

Една седмица след като разстройството е спряло трябва да се спазва и диетичен режим. Детето трябва да яде картофи, ориз и щадящи стомаха храни. Разумно е белтъчините да се избягват, защото червото все още е по-пропускливо за тези белтъчни молекули. А ако прекалим с белтъчната храна, е възможно да се развие хранителна алергия. Това е основна причина лекарите да не препоръчват в този период мляко и млечни храни. След като детето се възстанови, постепенно се въвеждат нежни меса, зеленчукови бульони, млечни протеини. Аз винаги препоръчвам печена ябълка. Гроздето не е подходящо, защото е със силна концентрация на фруктова захар. Банан обаче може да се дава. Не бива да се дава зеле и боб. Зеленчуците, независимо какви са, трябва да са бланширани, а не сурови. Ако се дават печени чушки, обезателно трябва да са белени. Доматите не са подходящи за това състояние.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): д-р Албена Хлебарова, педиатър
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto