Новини

Чайна церемония в името на красотата

Отлично решение за много здравословни и естетични проблеми е използването на чай, като особено ценен е зеленият сорт

Организмът на всяка от нас „владее“ тайните на регенерацията, но заради съвременния ускорен ритъм на живот, замърсената околна среда и стреса често на кожата ни е необходима малко помощ. Отлично решение за много здравословни и естетични проблеми е използването на натурална козметика.

В продължение на хилядолетия древните рецепти за красота били съхранявани в тайна, само за елита. Едно такова средство бил чаят, а особено ценен – зеленият сорт.

Тук трябва да отбележим, че представите за красота на китайката или японката и начините за нейното съхраняване коренно се отличават от европейските. За жените от Страната на изгряващото слънце или живеещи в подножието на Великата китайска стена това е ритуал, подобен на знаменитата чайна церемония. Никога китайката или японката няма да се занимава със своята красота мимоходом. За нея козметичните процедури са възможност не само да подчертае привлекателния си външен вид, но и да внесе красота в живота си, като разнообрази ежедневието и се наслади с всяка своя фибра на миговете, с които си дарява удоволствие.

Зеленият чай в помощ на красотата

Зеленият чай е неферментирал чай, който е запазил своя витаминен състав (повече от десет витамина) и други полезни вещества (калций, цинк, йод, селен, желязо, фолиева киселина и др.)

За полезното действие на чайния полифенол EGCG (реактивира умиращите клетки на кожата: при контакт с веществото тe започват да се делят и да произвеждат енергия) са знаели още в Древен Китай. В тези времена използвали зеления чай при приготвянето на кремове, тоници и лосиони с подмладяващо действие. Съществуват много идеи за употребата на чая в името на красотата.

Спасение за уморените очи

Поставете върху очите топли пакетчета със запарен зелен чай. Нека постоят 15 – 20 минути, докато не изстинат. Може да използвате и черен чай. Пакетчетата ще отнемат умората и ще отстранят торбичките под очите.

За нежна кожа

Замразете запарен зелен чай във формички от лед. Всяка сутрин обтривайте лицето си с тях. Чаеният лед ще тонизира кожата ви. Подобна процедура е изключително полезна за кожа, склонна към омазняване, защото свива порите.

При суха и нормална кожа може да направите следната маска: 100 г мед и 2 супени лъжици зелен чай се смесват. Маската престоява 10 – 15 минути. (Противопоказана е при купероза).

Красиво деколте

От сухия чай може да си приготвите чудесна успокояваща маска за лицето, шията и деколтето. За целта трябва да разтриете ситно, до прахообразно състояние, 2 чаени лъжици зелен чай с 4 супени лъжици оризово брашно (или просто да смелите необработен ориз). Добавете преварена топла вода и разбъркайте до получаване на еднородна маса. Нанесете равномерно върху лицето и след 5 – 10 минути измийте. Маската повлиява пигментните петна, има противобръчков ефект и успокоява. Зеленият чай се бори с бактериите, които предизвикват акне и възпаления и нормализира хормоналния баланс.

Против акне

За да се избавите от този козметичен проблем, пийте 6 – 8 чаши зелен чай на ден до подобряване и си правете компреси върху поразените зони. Достатъчно е да потопите марля в настойка с топъл чай и да я приложите върху проблемния участък. След 15 – 20 минути отстранете. Ако възпалената зона е малка, просто притиснете топло чаено пакетче към нея. Настойката от чая ще изсмуче токсините от кожата благодарение на антиоксидантите, които съдържа.

Чаена вана

Ваните, съдържащи настойка от чай, прекрасно ще ви тонизират. Сварете 6 супени лъжици сух зелен чай в 0.5 л вода и излейте настойката в топла вана. За по-голям ефект и ароматерапия добавете във водата няколко капки етерично масло и хвърлете цветчета жасмин или листа от рози.

Източник:

BEAUTY.BG

Реклама