Новини

Чай от маточина за спокоен сън

Приспивателни и алкохол задълбочават проблема

Маточината съдържа същата ароматна съставка, както и лимонът
Маточината съдържа същата ароматна съставка, както и лимонът

Между всички алтернативни средства срещу безсъние – синя светлина, равномерен шум на дъждовни капки, охлаждане на помещението, топъл душ преди заспиване – има някои с изключителен ефект. На първо място е маточината, запарена в горещо прясно мляко, с лъжичка мед.

Една чаша от топлата напитка вечер е най-простото и ефективно средство, което помага не само за заспиване, но прави съня дълбок и релаксиращ. Загряваме 200 – 300 мл прясно мляко до кипване. Поставяме 2 чаени лъжички сушена маточина и бъркаме около минута, докато млякото още е на котлона, като внимаваме да не изкипи. Оставяме билката да кисне още 10 – 15 минути. Прецеждаме, подслаждаме с мед и пием половин час преди сън. Млякото значително подсилва ефекта на билката, защото съдържа една аминокиселина, от която тялото ни произвежда хормона на съня – мелатонин.

В народната медицина маточината е известна още и като лимонче, защото мирише на лимон. Тя съдържа същата ароматна съставка, както и лимонът. А тази миризма успокоява и затова се използва широко в ароматерапията.

Друг помощник е горещата процедура за краката. Те се поставят в леген, в който доливаме бавно гореща вода. Така за около 15 минути температурата от 37 градуса се повишава и достига 43.

Най-достъпното, но погрешно решение са сънотворните. Те са нож с две остриета – много бързо привикваме с хапчетата, а качеството на съня се влошава.

Алкохолът също не е добро решение. След напрегнат ден или стрес малко концентрат може да отпусне нервната система, но прекаляването води до тежък и непълноценен сън.

Фиксирането върху безсънието и самовнушението също го задълбочават. Страхът, че сънят отново ще избяга от клепачите, наистина пречи на засипването, а лекарствата действат само защото след вземането им очакваме бързо да заспим.

Първото, което трябва да се направи, е да се провери дали причина за постоянното безсъние не е някое заболяване и съответно то да се лекува.

Диагноза „безсъние“ се поставя трудно. Когато лекарят попита пациента как и дали спи, почти никога не получава точен отговор. Човек обикновено смята, че щом нещо го боли, сънят му не е достатъчно добър. Затова несъзнателно представя невярна картина.

Често при изследванията се оказва, че хора, които твърдят, че въобще не са мигнали или са спали много лошо, в действителност заспиват по-трудно. След това обаче имат 4 – 5 часа пълноценен сън, което е напълно достатъчно. Или пък се будят през нощта 5 – 6 пъти, но само за по няколко минути. После отново заспиват.

Известно е, че около 1/З от населението в цивилизования свят страда от различни нарушения на съня. Те зависят от различни фактори – възраст, пол, натоварване през деня, болести. Влияние оказва промяната на обичайното време за сън и бодърстване, различни токсини – например тези, които са свързани с препушване и препиване. Не на последно място спокойният сън зависи и от различни атмосферни фактори – пълнолуние, магнитни бури и др. Има и хора, които по природа се нуждаят от по-малко сън. Ако спят само 5 – 6 часа, за тях това не е безсъние и е напълно достатъчно, за да се чувстват бодри и работоспособни.

Маточина, риган и мента успокояват нервите

Пригответе ароматен чай от няколко билки. Най-добрата комбинация е от риган, маточина, мащерка, мента и жълт кантарион. Вземете от всяка по 50 грама и ги смесете. За чая са достатъчни 2 супени лъжици, които се запарват за 10 минути в половин литър вода.

Чаят се прецежда и изпива на 3 – 4 порции. Комбинацията има чудесен балансиращ ефект върху нервната система. Риганът и маточината успокояват, ментата и мащерката имат добро ободряващо действие, жълтият кантарион пък е великолепен антидепресант.

Възстановете съня с глог и валериана

Единствено по време на сън тялото произвежда растежен хормон. А именно той гарантира регенерацията на организма. Така че, ако спим зле и сънят ни е неспокоен и накъсан, изхабяването ще е по-сериозно, а умората ще се трупа. Смяната на стереотипа, климата, забавите до късно през нощта по време на отпуск могат да доведат до нарушения на съня.

За по-добър сън ще помогнат настойките от валериана и глог. По 25 капки от двете настойки се накапват в супена лъжица вода или чай. Приемат се половин час преди сън.

Друг лесен вариант е да си направим уханна торбичка от билки. Сто – сто и петдесет грама сушена комунига се поставя в торбичка от тънък плат – тензух или хасе. След това торбичката се поставя на възглавницата, близо до главата. Комунигата е билката, която дава аромата на сеното. Това упойно ухание осигурява спокоен и дълбок сън.

Лавандулова вана срещу безсъние

Вана с ароматно масло лекува и храни кожата в дълбочина, зарежда я с витамини и микроелементи. За да има максимален ефект, процедурите не бива да са повече от две седмично, а максималната температура на водата трябва да е 36 – 37 градуса.

Престоят във ваната също е ограничен – най-добре е да не стоите повече от 15 минути. Те са напълно достатъчни, за да извлечете максималния лечебен ефект от билките. Може да подберете различни лечебни треви в зависимост от конкретния случай.

Всяка добавка има свое поле на работа и е специално насочена към лечение на една или друга болежка. Чрез кожата съставките попадат в лимфната система и оттам стигат до цялото тяло, което жадно ги поема. Например ако добавите масло от евкалипт и от хвойна, то ще ви тонизира. Не само ще изчисти кожата, но и ще успокои възпаленията. Ароматната вана помага при настинка и бронхити.

Извлекът от лавандула ще ви избави от безсъние, затова е добре да се потопим във ваната непосредствено преди лягане. Ароматната вана облекчава главоболието и отмива чувството за умора. Конският босилек ще помогне при кашлица и артрит.

Вани с хвойна, розмарин и масло от здравец отпускат нервите и помагат при преумора. Добавите ли мента, ще успокоите нервите и ще победите умората. А малките ранички и раздразнения по кожата ще зараснат по-бързо.

Българската народна медицина предписва срещу безсъние босилек. Билката съдържа етерични масла или алкалоиди, които действат сънотворно.

Всички ароматни вани съдържат витамини, минерали, микроелементи и етерични масла, които изсмукват отровите от организма и го зареждат с полезни минерали. Резултатът е свежа и гладка кожа и пълен релакс на тялото. Съставките възстановяват след продължително боледуване, помагат при депресия и стрес. Те отмиват следите от ежедневната умора, затова е добре да вземете вана вечер след работа.

Ако някой в дома е болен от грип, е добре да ароматизираме и въздуха в къщата със смес от 3 масла – от евкалипт, лавандула и мента в съотношение 1:2:1.

Хомеопатия за вътрешно спокойствие

Седатиф РС – две таблетки преди лягане се смучат бавно до пълното им стопяване в устата. Ако ежедневието е наситено със стрес, може да се приема и през деня.

Обикновено се вземат по 2 таблетки 3 пъти дневно.

Nux vomica 9 CH – подходяща е за хора на въртележка, работещи при голямо нервно напрежение. Те заспиват лесно, но се будят след час и се въртят в леглото до сутринта.

5 зрънца нукс вомика се приемат преди лягане и се смучат бавно до пълното им стопяване в устата. При събуждане се приема още една доза от 5 зрънца.

Победете умората с акватренинг

Без много усилия с водна гимнастика, известна още като акватренинг, може да постигнете отлична форма, да си доставите удоволствие и да раздвижите схванатите мускули. Гимнастиката върши чудеса при умора и стрес. В басейна всички движения носят двойна полза, тъй като съпротивлението на водата е 50 пъти по-голямо от това на въздуха. Упражнението, което на сухо ще се направи с груби тласъци и неестествено размахване на ръце и крака, във водата ще се получи плавно и грациозно, но при това всички мускули ще се натоварят максимално.

Акватренингът не е обикновена гимнастика. Движенията срещу водното съпротивление отпускат и разхлабват схванатите мускули, кръвообращението се нормализира, вялата мускулатура и ставите укрепват, дишането се задълбочава. Освен всичко друго се подобрява настроението. За тези тренировки не е необходимо човек да е голям спортист, нито да плува добре. А за тези, които не умеят да плуват, водата трябва да достига не до шията, а до гърдите.

Резултатът се постига и с един път седмично, но е по-добре по-често да сме в басейна. Температурата на водата трябва да е между 28 и 31 градуса. В твърде студената вода мускулите се схващат, а по-топлата е стрес за кръвообращението.

Водата има и великолепен козметичен ефект върху кожата. Мекият воден масаж подобрява кръвооросяването на тъканите, кожата порозовява и се стяга. Хлорът обаче я изсушава. Затова след излизане от басейна е задължително да се изплакнем под душа и да намажем хидратиращ крем по цялото тяло и особено по гърдите, където кожата е два пъти по-тънка и чувствителна дори от тази на лицето.

Накратко най-добрите упражнения

Гръбначен стълб

Водата трябва да стига до горната част на бедрата – като в детски басейн. Приклякате, а след това подскачате колкото можете по-високо. При това вдигате ръце нагоре с опънати лакти и допирате длани над главата. Повтаря се 15 пъти.

Тънка талия

Заставате на пръсти, леко приклякате и въртите таза наляво и надясно, както се танцува туист. Размахвате ръцете в обратна на завъртането на таза посока. Повтаря се 15 пъти.

Стройни бедра

Особено ефикасно е при целулит (козметичен дефект, натрупване на мастна тъкан в областта на бедрата и ханша, характерно за жените). Долепете гръб до стълбичката на басейна и се хванете с ръце за нея. Краката правят движения като при каране на колело със силно ритане във водата. Повтаря се 35 пъти.

Стегнат бюст

Водата трябва да стига до раменете. Заставате устойчиво на дъното с леко разтворени крака. Въртите ръцете наляво и надясно срещу съпротивлението на водата с максимално широка амплитуда. Повтаряте 20 пъти.

Релакс

Поемате дълбоко въздух, потапяте се под водата, сгъвате колене към гърдите и ги обхващате с ръце. Опитвате се да легнете по гръб. Тялото само се завърта напред, главата ви остава потопена, а гърбът и тазът се подават от водата. Упражнението е забавно. Повтаряте, докато ви е приятно.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Maare Liiv
Снимка:

SXC