Новини

Чай от маточина при мъчителни болки

Цикълът може да извади жената от строя за седмица

Дисменорея
Някои жени страдат от силни болки не само по време на цикъла, а и между два цикъла

За разлика от мъжете жените веднъж месечно имат период, който може да е много мъчителен. Чай от маточина, билкови отвари и хомеопатия помагат и в много случаи могат да са алтернатива на силните лекарства.

Маточината е наречена така, защото помага при проблеми с матката. Билкари твърдят, че тя може да коригира дори неправилното ѝ положение – причина за болки и за трудно забременяване.

Ако месечният цикъл се размине с леко неразположение и слаби болки в корема, добре. Не са малко случаите обаче с непоносими болки, които наподобяват родилните. Те са толкова силни, че жената не може да отиде на работа или макар да присъства на работното си място, е неработоспособна. По време на менструация те може да бъдат краткотрайни или продължителни, коликоообразни или непрекъснати. И не само измъчват жените, но променят обичайния им начин на живот, принуждават ги да отменят делови срещи. Някои жени страдат от силни болки не само по време на цикъла, а и между два цикъла.

Помощ от природата

Извлек от малинови листа успокоява

Чаят от малинови листа има болкоуспокояващо действие. Листата съдържат салицин. В тялото той се превръща в салицилова киселина, която успокоява болката. Предимството на чая пред таблетките е, че не дразни стомаха. Две супени лъжици сушени малинови листа се запарват в половин литър вода за 10 мин. Чаят се прецежда и разпределя на 3 – 4 порции през деня. Може да се пият и по-големи количества, ако е необходимо.

Друг вариант е чаят от маточина. Тя е с приятен цитрусов аромат и бързо успокоява спазмите. 1 – 2 чаени лъжички се запарват в чаша вряла вода 10 мин. Чаят се прецежда. Може да се изпиват много чаши през деня.

Комбинация от билки преди цикъла

При постоянни и силни болки е добре да се приготви комбиниран чай. За целта се смесват равни части, например по 50 г цвят от лайка, корен валериана, листа маточина, листа мента, стрък обикновено шапиче, стрък риган. Две супени лъжици от сместа се заливат с 400 мл вряла вода. Чаят се прецежда след изстиване и се пие преди и по време на цикъла.

Гореща вана за краката и масло от иглика

Бавното загряване на краката успокоява спазмите. Краката се потапят в кофа с хладка вода (~ 37°С) и се долива гореща, така че за 15 минути температурата да достигне 40 – 43°С (едва да се търпи). Важен детайл е бавното загряване на водата.

Масло от нощна иглика (Oenothera biennis) също облекчава болките при менструация. В аптеките то може да се намери като Primol – немски продукт, или като Prim oil – канадски. Приемат се от 2 по 1 до 3 пъти по 2 перли дневно. Маслото от нощна иглика подобрява кръвообращението, респективно снабдяването с кислород на тъканите, и така отстранява силните болки при менструация. Маслото помага още при болестта на Рейно, Бюргер, при студени длани и стъпала (характерен придружаващ симптом при хормонални дисфункции).

Състояние, познато като овулаторен синдром. Болката характеризира дисменореята, но заедно с нея може да има и всякакви други симптоми – емоционално-психически, вегетативни и ендокринни. Към първите се отнасят раздразнителност, депресивност, отвращение към храната или неконтролируем апетит, сънливост или безсъние. 80 на сто се оплакват от гадене, 60 процента пък имат проблеми с ходенето по голяма нужда, втрисане или прилив на силна топлина, потене, често уриниране, подуване на корема. В този период има и съдови смущения. Всяка втора жена се оплаква от мигренозни пристъпи, колапси, световъртеж, сърцебиене или забавяне на пулса. Явяват се още болки в сърдечната област, загуба на чувствителност в ръцете и краката и подуване на лицето. Може да има слабост в краката – така наречените крака от памук, обща слабост, кожен сърбеж, ставни болки.

Както се вижда от изброените симптоми, при доста жени освен болките около датата на цикъла идва и цял букет от неприятни усещания. Спасение от дисменореята има. Преди всичко обаче трябва да се изясни на какво се дължат тези страдания.

През първия ден на месечния цикъл болките се дължат на спазъм на маточната шийка. Те нарушават кръвообращението, в тъканите настъпва кислороден глад. Спазмите са сигнал, че организмът има недостиг от магнезий. Нещо характерно за съвременния човек. Според статистиката 68 на сто страдат от недостиг на магнезий. Той може да се компенсира частично с листни зеленчуци, бобови растения, гъби и миди. Нека те присъстват по-често в менюто. Другият вариант са аптечните форми.

От аптеката

Нуждата от магнезий организмът наваксва с храни, богати на този микроелемент. Освен тях от полза са и аптечните форми. Евтината и достъпна английска сол е чудесен вариант. За деня са достатъчни 30 грама. Те се разтварят в един литър вода. От разтвора се приемат 1 – 2 пъти по 40 – 50 мл.

Другият лесен вариант е да се пие един – два пъти дневно по една таблетка магнерот. А при болки може да се приемат и до 6 таблетки, разпределени на равни интервали през целия ден.

Другият ценен помощник е хомеопатията. При силни болки през 15 минути в продължение на 2 часа се приема по една таблетка Spascupreel. След това е достатъчно да се пие поддържаща доза – 3 пъти дневно по една таблетка. Целесъобразно е ден – два преди началото на месечния цикъл да се пие профилактично 3 пъти по 1 таблетка. А Lac caninum 15 CH ще помогне за неприятните усещания, свързани с хормоните, и за справяне с ужасния предменструален синдром – напрежение, болки в гърдите, раздразнителност и депресивност. Приемат се по 5 зрънца дневно 15 дни преди очакваната менструация.

Глад за шоколад

Мъчителни болки и спазми ниско долу в корема, нервност, главоболие. „Онези“ дни от месеца често са истинско изпитание за дамите. Няколко блокчета шоколад, и този дискомфорт изчезва поне за минутите, в които те се разтапят в устата. Ако често ви мъчи глад за това лакомство, тялото ви има важно съобщение за вас. То сигнализира за сериозен дисбаланс на основния минерал, който изгражда гладката мускулатура. Тя е основна част от стените на кухите органи в тялото. Такива са например стомахът и матката. Именно дефицитът на минерала магнезиев фосфат (който се съдържа в какаото) предизвиква появата на спазми и болки по време на месечния цикъл. В тези ситуации проблемът често се „решава“ с класическите обезболяващи или с приема на някой магнезиев препарат, който може да не се усвои напълно от организма.

Добра алтернатива е шуслерова сол № 7 – магнезиев фосфат. Тя може да се използва като ефективно обезболяващо и релаксиращо мускулните спазми средство. 10 таблетки се разтварят в 250 мл вода и течността се изпива на малки глътки като чай. При нужда процедурата се повтаря 3 – 4 пъти на ден до облекчение на болката. Тъй като балансът на магнезиевите йони в организма е много крехък (губим минерала при потене, психическо и физическо напрежение), сол № 7 трябва да се приема системно. За профилактика при болезнена менструация се препоръчват по 3 таблетки на ден в продължение на 1 – 2 месеца, 2 – 3 пъти в годината. Приемът е 15 – 30 минути преди хранене и помага за релаксация на мускулите, за по-добро усвояване на магнезиевите препарати, лекува главоболието и премахва безсънието.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto