Новини

Чай от бреза и троскот спасява ставите

И при артрит, и при артрозни изменения природните средства могат да дадат невероятно бърз резултат, без нежелани странични ефекти

Чаша чай
Още един пример за мъдростта на природата

Гръбнакът се изправя трудно, коленете въртят, вратът е схванат, ръцете изпускат предмети. Често облаците и влагата, пристигаща от океана, вдървяват тялото. Таблетките, мазилата и инжекциите много често не дават желания резултат.

Ако в диагнозата ви има „-ит“, като например артрит, става дума за възпаление. Известно е, че стрептококите причиняват ревматизъм, тоест стрептококов артрит. Триперът пък води до гоноков артрит, има артрит, причинен от хламидии. Няма смисъл да изреждам цялата палитра от бактерии, които „хапят ставите“.

В последно време се увеличават така наречените реактивни артрити – това са ставни увреждания, получени в резултат на провеждани лечения.

Когато диагнозата съдържа наставката „-оза“, например гонартроза, вече става дума за износване, изхабяване на ставните структури. Пак има болка и нарушена функция. Обмяната на веществата в ставите е по-бавна от тази в други части на тялото. Така те се превръщат в удобен „склад“ за шлаки и токсини, които причиняват възпаление, болки, износване. За да облекчим състоянието, трябва да ги изчистим. С това и болките преминават.

И при артрит, и при артрозни изменения природните средства могат да дадат невероятно бърз резултат, без да дразнят стомаха и червата, без нежелани странични ефекти.

Една такава билкова комбинация, която лекува ставите, съчетава брезови листа, корен троскот, корени репей, трицветна теменуга и малинови листа, които се смесват в равни части. От всяка билка се вземат по 50 г и се разбъркат добре. След това се вземат 2 супени лъжици от билковата смес и се запарват 30 мин в 600 мл вряла вода. Чаят се прецежда и изпива на 3 – 4 порции през деня, най-добре на гладно или 30 минути преди хранене.

Брезовите листа и коренът от троскот помагат за бързото и добро „измиване“ и пречистване на ставите, репеят подкрепя ефективното възстановяване на увредените стави, което е важно при артрозни изменения, салицинът от трицветната теменуга и малиновите листа премахва възпалението и болката, без да дразни стомаха. На ниво черен дроб и мястото с възпаление салицинът се превръща в салицилова киселина. И така недразнещият ѝ прототип заобикаля стомаха. Още един пример за мъдростта на природата. Жълтият кантарион, бъзовият цвят и джинджифилът катализират главните действащи билки и превръщат тази билкова комбинация и в чай за удоволствие, който може да се пие продължително.

Студът и влагата отключват артрит, ишиас, лумбаго

При рязко застудяване, както се случи в началото на седмицата, и силна влага зачестяват схващанията.

Ишиас, лумбаго, радикулит, коренчево дразнене – всички тези диагнози са синоними за едно и също – болки в кръста и гърба.

Названието „ишиас“ е свързано с нерва, който се спуска от поясния отдел на гръбнака към стъпалата.

Радикулит идва от „радикс“ – корен или нервен сноп край гръбнака.

Лумбагото (от лат. lumbus – кръст) се характеризира с остра болка в кръста. Тя може да се появи от неправилно вдигане на тежести, от рязко навеждане, при продухване от течение или стоене на климатик. Нервът се прищипва, явява се спазъм на поясните мускули и оттук се ражда силната болка.

Много хора опитват да се самолекуват. Пробват различни мазила, грейки, хапчета, но хаотичният подход едва ли е най-добрият избор. По-разумно е да се консултират със специалист.

Хомеопатията носи облекчение

Rhus toxicodendron 9 СН. Препаратът е подходящ за случаите, когато болките се засилват при покой, например при по-продължително седене или ако се събуждат след 2 – 3 часа сън. Приемат се 5 гранули преди лягане и още 5 сутринта при събуждане.

Dulcamara 5 (9) CH. От хомеопатичното лекарство се приемат по 5 гранули през 3 – 4 часа. Dulcamara помага при ставни болки, които се влошават при влага и студ. Нерядко ревматиците предвещават промяната на времето 2 – 3 дни преди то да се е развалило. От този момент може да се приема този хомеопатичен медикамент. Той се взема до настъпване на подобрение.

Три хомеопатични препарата помагат при напреднали форми на артрит.

Radium bromatum 9 (15) CH. При болки в кръста, свързани със спондилоартроза, от него се вземат по 5 гранули веднъж дневно.

Causticum 9 (15) CH е важно хомеопатично средство при склонност към тежки ставни блокажи, с други думи – при значително ограничаване на движението в ставите. Приема се дълго време, месеци наред. Обикновено подобрение настъпва към втория месец.

Tuberculinum residuum 9 (15) СН е важно хомеопатично средство при артрит с тежки блокажи и започнало вкостяване. Накратко – този препарат може да спаси от тежкото обездвижване, към което често еволюират доста форми на артрит. Показанията са сходни с тези при Causticum, ефектът се разгъва по-бавно, но е значителен. Обикновено се назначава два пъти месечно.

При шипове помага Calcarea fluorica 9 (15) CH. Необходимо е продължително лечение, но ефектът много често е забележителен. Примерна схема – през ден по 5 гранули дневно месеци наред.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Dora Pete
Снимка:

SXC