Новини

Баня със сода срещу миризливи крака

Миризливите крака са проблем не само на мъжете, но и на много жени

Баня за крака
Ако миризмата е силна, е добре да се използват антибактериални сапуни

Стъпалата се потят обилно. По кожата има над 2 милиона потни жлези, които регулират температурата на цялото тяло. 250 – 500 хиляди от тях се намират по стъпалата. Потта, която се отделя, и умрелите рогови клетки, които са в изобилие, създават благоприятна среда за развитие на бактериите.

Това са сапрофитите, които нормално живеят върху човешката кожа. При определени условия те обаче могат да станат болестотворни. А във влажната среда и „нахранени“ добре с рогови клетки, те отделят много неприятна миризма. В зависимост от вида на бактериите тя може да е на развалено сирене, на оцет, на ацетон – все неприятни миризми.

По стъпалата живеят и гъбички, които се развиват в тази благоприятна среда. Често това се случва на хора, които спортуват или чиято работа е свързана с повече физически натоварвания, а оттам и с по-обилно потене.

Ако човек носи чорапи от изкуствени материи и найлон и обувки от изкуствена кожа, кракът е непрекъснато влажен. Чорапите не попиват потта, а обувките допълнително я задържат. Тя не се изпарява и това засилва лошата миризма на краката. Носенето на обувки на босо има същия ефект.

Много хора носят непрекъснато обувките си, без да ги свалят от крака. Ходят с един чифт в продължение на месец и така обувката няма време да изсъхне, след като веднъж е била намокрена, стои постоянно влажна.

Първото условие краката да не миришат или ако са почнали да миришат, да спрат, е да се мият редовно – един – два пъти на ден. Ще припомня стар анекдот. Един човек отишъл на лекар и се оплакал: „Докторе, краката ми страшно миришат. Всичко опитах, не помага“. „А с вода и сапун опитахте ли?“, попитал лекарят.

Ако миризмата е силна, е добре да се използват антибактериални сапуни. Важно е след измиване стъпалата да се подсушат и да се носят памучни или вълнени чорапи, които проветряват краката и не задържат влага. Обувките също да са сухи – да се редуват 2 – 3 чифта или в службата да се преобуваме.

Има много антиперспиранти, които намаляват обилното потене. Повечето от тях съдържат алуминиеви соли.

Може да се правят бани със сода бикарбонат. Тя създава неблагоприятна среда за развитие на бактериите. Може и обувките да се поръсят със сода бикарбонат отвътре.

Ако кожата е зачервена или се лющи, може да има добавено и заболяване, затова е нужна консултация със специалист.

Автор(и): д-р Ася Николова, дерматолог-венеролог, Кожна клиника, Александровска болница
Източник:

Монитор

Снимка:

архив

Реклама