Новини

Алтернативни решения за тегобите след 50-те в жегата

Бобови храни успокояват хормоните

Горещо време и горещи вълни
Горещо време и горещи вълни

Повечето хора с радост и нетърпение очакват лятото. Лятото означава отпуск, отдих на море или планина, бягство от стреса, време за „зареждане на батериите“. Но за някои то е един крайно неприятен период, който трудно издържат.

Най-потърпевши са жените в периода преди и в началото на менопаузата, тези с хормонални дисфункции, страдащите от повишена функция на щитовидната жлеза и хора с изразена вегетативна дистония.

Повечето дами пишат и питат по форумите: „Много моля, ако има някоя в критическа възраст с ужасните изпотявания, така наречените горещи вълни, и се е подобрила с нещо си, нека да ми пише, защото полудявам. Предварително благодаря.“

Най-простият съвет е свързан с диетата. Добре е поне през лятото да се избягват месо (дори и пилешко) и яйца. Защото при изгаряне в тялото белтъчната храна отделя най-много топлина.

Затова пък рибата е особено благоприятна. Тя съдържа лесно усвоими белтъци, съединителната тъкан е по-малко, богата е на омега-3 мастни киселини, които подобряват хормоналния баланс.

Трябва да се наблегне на варива – фасул, соя, леща, грах, нахут. Всички бобови растения имат великолепен хормонорегулиращ ефект. И може смело да се твърди, че биха заменили спокойно аптечните хранителни добавки с екстракти от соя, ако се консумират редовно. Магданозът, лукът, чесънът са полезни „помагачи“. Морковите също. Всички ядки и семена трябва да присъстват в менюто, особено сусамът.

Добре за жегите са всички зеленчуци и плодове. Особено полезни са кайсиите, смокините, фурмите. Традиционната българска кухня, най-вече постната, е много подходяща. Другото спасение идва от таблетките на растителна основа, които съдържат необходимите витамини, минерали и фитоестрогени.

Много ефективни са хомеопатичните средства. От Lachesis muta 15 CH се приемат 5 гранули вечер преди лягане. Този хомеопатичен препарат се препоръчва за хората, които не понасят слънце. Изключително полезен е при вегетативните явления, като топли и студени вълни, изпотяване, промени в артериалното налягане, съпровождащи перименопаузата и менопаузата. Много често и само той е достатъчен за преодоляването им. Ако обаче не помогне, е добре да се прибави и Nux vomica 5 (9) СН. Приемат се по 3 зрънца през 10 – 15 минути при поява на неприятните усещания. Обикновено един прием е достатъчен. Има още един ефективен препарат: Sanguinaria canadensis 15 СН. От него обикновено се приемат по 5 гранули дневно (при пристъп – по 5 гранули няколко пъти на ден) до отшумяване на оплакванията.

Нощна иглика и детелина укротяват топлите вълни

Маслото от нощна иглика (Оеnоtherа biennis) осигурява синтез на простагландини Е1 чрез доставката на една важна ненаситена мастна киселина – гама-линоленова. От простагландините Е1 зависят нормалният хормонален статус и равновесието в психиката.

Приемат се 2 – 3 г дневно, т.е. 2 – 3 пъти по една – две капсули. Обикновено съдържат по 0.5 или един грам масло от нощна иглика.

Настойката от стръкове червена детелина пък подобрява функцията на женските полови хормони. Тя се добавя към диетичните режими при възстановяването функциите на организма след продължително приемане на антибиотици, кортикостероиди и други медикаменти. Настойката коригира неприятните вегетативни реакции, придружени с прилив на топли вълни, повишаване на артериалното налягане, в климакса и симптомите на предменструалния синдром. От нея се приема 3 пъти дневно по 20 капки (1 мл) с 50 мл вода на гладно. Mоже да се използва и под формата на чай. Една супена лъжица се запарва в половин литър вряла вода 10 минути. Чаят се прецежда и разпределя на 3 – 4 порции. При необходимост (недостатъчно повлияни топли вълни, потене) рецептата може да се повтори и потрети.

Дяволска уста и маточина за щитовидната жлеза

Характерно за заболяването е, че е повишена обмяната на веществата. Пациентите с хиперфункция на щитовидната жлеза се чувстват чудесно при хладно и студено време. Престоят на слънце ги подлудява. Освен медикаментите за потискане на щитовидната жлеза (които имат доста нежелани странични ефекти) може да се добавят билки. Простата комбинация от дяволска уста и маточина великолепно балансира дейността на щитовидната жлеза. Една супена лъжица дяволска уста се кипва 2 – 3 минути и се добавя една супена лъжица листа маточина след загасяване на котлона. Двете билки се запарват заедно 10 минути. Чаят се прецежда и разпределя на 3 – 4 порции през деня.

И още една тройна комбинация по д-р Вайс. Смесват се в равни части например по 50 г стрък бял имел, цвят и листа глог и листа маточина. Билките се разбъркват внимателно в тавичка. 1 – 2 чаени лъжички от тази смес се запарват 10 – 15 минути в чаша вряла вода. Чаят се прецежда и изпива. Може да се приготвят по няколко чаши през деня. Тази комбинация регулира пулса, артериалното налягане, с великолепен ефект е при вегетативни дистонии, успокоява, подобрява съня.

Хомеопатия

Хомеопатичният препарат Calcarea fluorica във висока потенция, образно казано, успокоява превъзбудената щитовидна жлеза. Приемат се по 5 зрънца Calcarea fluorica 15 СН всяка сутрин. За постигане на траен ефект се използва 2 – 3 месеца или по-дълго.

Natrum muriaticum 15 CH също има отношение към правилното функциониране на жлезата. Ако не е достатъчна само Calcarea fluorica 15 СН, се приемат по 5 зрънца Natrum muriaticum 15 CH 4 – 5 минути след нея.

Двата хомеопатични препарата хармонизират работата на щитовидната жлеза. А посочените по-горе Lachesis muta и Sanguinaria canadensis може да се добавят като симптоматични средства, несистемно, ако това е наложително, за комфорт.

Четири соли срещу дискомфорта

Горещо време и горещи вълни. Само жените, които са на прага или вече са в менопауза, знаят колко е неприятно това състояние. Играта на хормоните през този период променя тялото и влияе негативно на самочувствието.

Някои дами се оплакват от по-обилен и продължителен цикъл, безсъние, потене и умора. Неприятните неразположения често пречат на жените да бъдат пълноценни. Стига се дотам, че заради ежедневния дискомфорт те започват да се възприемат като болни. От друга страна, хормоналната терапия, препоръчвана в този период, допълнително натоварва организма и само временно го лъже, че може да остане по-дълго на 30. Ето защо добър вариант за справяне с проблемите са безопасните шуслерови соли. Кои са най-необходимите в периода на менопаузата? Сол № 3 – железен фосфат, носи облекчение при горещи вълни и предотвратява анемични състояния при обилен цикъл. Сол № 7 – магнезиев фосфат, помага при безсъние и сърцебиене, като релаксира мускулите на цялото тяло. Сол № 11 – силицея, регулира прекомерното потене. А сол № 5 – калиев фосфат успокоява организма и побеждава умората. При остри състояния солите се приемат по таблетка на 15 – 30 минути до подобрение. Профилактично трябва да се правят 3 курса годишно в продължение на 1 месец, като се приемат по 5 таблетки от всяка сол на ден.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto