Новини

8 рецепти за железен имунитет

Кореноплодните – целина, ряпа, алабаш, са най-полезните храни при прехода между сезоните

Достатъчно е да хапваме по 1 скилидка чесън в продължение на 20 дни
Достатъчно е да хапваме по 1 скилидка чесън в продължение на 20 дни, за да укрепим имунитета си

Смяната на сезоните е стрес за организма и поставя на изпит имунната система. В този период на адаптация всяка простуда създава благоприятни условия за развихряне на всякакви болестотворни микроорганизми. По-вероятно е да са вируси, но може и бактерии.

Отслабне ли защитата, идват болестите. Рано е за истинския грип, но армията от вируси - рино- , рео- , коксаси, не им отстъпва по численост и агресия. Само семейството на вирусите на хремата наброява 200 вида.

Има още време, за да направим защитата на организма желязна и то без медикаменти и фалшиви имуностимуланти, които се рекламират обилно, а с изпитани средства от народната медицина.

Цвекло, ряпа и алабаш зареждат с енергия

Червено цвекло, ряпа, алабаш, картоф са едни от най-добрите храни за прехода към зимата. Те зареждат със сили и бетонират имунитета.

Според китайската медицина след края на лятото, през есента жизнената енергия слиза надолу. А през зимата тя стига своя минимум. С други думи - през ноември енергията на тялото се концентрира навътре към ядрото на човека. Така е и в природата – листатата на дърветата падат, а хранителните сокове се насочват надолу. Така хранителните вещества „се складират” в грудките на растенията. Един от начините да си набавим нужните хранителни вещества, витамини и микроелементи е да включим в менюто си повече кореноплодни – червено цвекло, ряпа, алабаш, картоф.

По 1 скилидка чесън 20 дни

Изпитана профилактична рецепта, която под една или друга форма предлага народната медицина, е редовният прием на чесън. Той се препоръчва и като доказано противовирусно и антибактериално средство. Той събира цялата си енергия в главичката и е подходящ за сезона, защото е лют. Как ще го поднесем, е въпрос на лични предпочитания. Скилидките съдържат 13 вещества, които укрепват имунитета, а етеричното им масло убива болестотворни вируси, бактерии и гъбички. Един милиграм от основната съставка на това масло алицин има ефекта на ампула пеницилин. Затова наричат още чесъна руския антибиотик.

Алицинът, който дава лютивия вкус, е природно оръжие срещу инфекции и простуда. Освен това той се намесва в синтеза на холестерол и по този механизъм пази сърдечносъдовата система от болести.

Пчелен клей и прашец - профилактично

Прополисът, известен още като пчелен клей, укрепва защитните сили на организма и се пие профилактично. Може да го купите от аптеката, или да си го приготвите сами като 30 г пчелен клей се нарязват в 100 мл етилов спирт. Пие се 3 пъти дневно по 40 капки.

Пчелният прашец също засилва съпротивителните ни сили. Той всъщност представлява мъжката полова клетка на растението и е един от най-ценните естествени поливитамини. Всяко зърно съдържа нужните за организма хранителни вещества - белтъчини, мазнини, захари, витамини, етерична масла, ензими и хормони, които активизират работата на жлезите с вътрешна секреция.

Освен това пчелният прашец е богат на аминокиселини. Той е източник на ценни минерали като калций, магнезий, манган, желязо, фосфор и други. С него приемаме и изключително пъстра комбинация от витамини - А, С, В1, В3, В6, Р, Н, Е, фолиева и пантотенова киселина. Сдържа и над 50 ензима.

Пчелният прашец се усвоява по-добре на гладно и затова трябва да се пие или един час преди храна, или 3 часа след това. Може да се разтвори в чаша хладка вода. Пие се 3 пъти. На ден възрастният човек може да взема по 20 грама, децата 10-15 г. Някои предпочитат да комбинират прашеца с мед. 250 грама мед се бъркат с 50 грама прашец. Престояват 4 дни и след това се пие по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

Атака на болестта със зелен чай

Зеленият чай е подходящ както за профилактика, така и за атака на вируса в началото на болестта. Класическата рецепта за профилактика, която препоръчва китайската медицина, е със 7 чаши топъл зелен чай. Приготвя се като 3 минутна запарка и не бива да е горещ, нито студен, а топъл.

Джинджифил за загряване

Джинджифилът има мощно антибактириално и антиоксидантно действие.

Според тибетската медицина лечебният корен има топла енергия, която сгрява и стимулира кръвообращението като ускорява обмяната на веществата. Затова се препоръчва като профилактика на простудата и на грипа.

С лютивичкия си лимонен вкус чаят загрява и бързо преборва хремата, болките и възпаленото гърло. А етеричните масла, които коренът съдържа, са естествени убийци на вирусите на грипа и грипоподобните заболявания. Другата му лечебна съставка - гингеролите, помагат за бързо понижаване на високата температура, като същевременно тонизират и помагат за бързото възстановяване от болестта.

6 точки на имунитета по върха на ухото

Китайската медицина препоръчва масаж на ушната мида. По ръба на ушната мида се намират 6 важни точки на имунната защита. Не и нужно да знаете къде точно се намират. Достатъчно е по няколко пъти на ден да масажирате ушите, разтривайки с два пръста лекичко края на мидата отгоре надолу, съветва д-р Силвия Еленкова, вицепрезидент на Българското дружество по акупунктура. Разтриването им, стимулира кръвообращението, а масажът постига лека имуностимулация, която може да е от полза за възрастни и за деца.

Масаж на 4-тия пръст

200 движения от върха към основата на 4-тия пръст на ръката имат същия имуностимулиращ ефект. Тази профилактика е особено полезна за децата, които боледуват често, но не обичат да пият лекарства. безименния пръст се поглажда с нежно движение от върха към дланта. Движенията се повтарят по 200 пъти на ден. Малчуганите приемат приемат масажа като игра, успокояват се и най-често заспиват.

Лазер замества иглите

Вместо акупунктура д-р Еленкова прилага съвременен, напълно безболезнен метод за имуномодулация - лазерпунктура. Процедурите са особено полезни за често боледуващи и деца с трета сливица.

Ролята на иглите „изпълнява” лазерен лъч, който стимулира акупунктурните точки. Те се избират индивидуално и са различни за всеки. Мекият инфрачервен лазер е безвреден. Наконечникът не се допира до кожата и детето не усеща нищо. Ефектът обаче, който се постига, е сравним с този на иглите при акупунктурата.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

© Picstudio | Dreamstime.com