Състояния и заболявания

Жлъчни камъни (холелитиаза)

На английски език: Gallstones

Честота на холелитиазата

Засегнати са 10 - 15% от населението. Съотношението на жените към мъжете възлиза на 2:1 до 3:1. Налице е зачестяване с напредване на възрастта.

Видове камъни

  • Холестеринови и смесени камъни (те съдържат над 70% холестерин): 80%
  • Билирубинови (пигментни) камъни (20%)

Причини: хронична хемолиза, чернодробна цироза, отчасти неизвестни причини. Билирубиновите камъни, подобно на холестериновите, не дават засенчване. На рентгенова снимка в легнало и изправено положение пигментните камъни се утаяват по дъното на жлъчния мехур, докато холестериновите плуват в жлъчката. С КАТ чрез измерване на плътността могат да бъдат разграничени два вида. При 20% от пациентите камъните съдържат калций вследствие възпалителни процеси. 10 - 15% от пациентите с камъни в жлъчния мехур имат едновременно и такива в ductus choledochus (предимно билирубинови пигментни камъни)!

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари