Състояния и заболявания

Неврит на лицевия нерв

Синоними: Парализа на Bell
На латински език: Neuritis nervi facialis
На английски език: Bell's palsy

Определение

Парализата на Бел (неврит на лицевия нерв) е форма на парализа на лицето, в резултат от дисфункция на черепно-мозъчни нерви VII (на лицевия нерв), което води до невъзможност да се контролират лицевите мускули на засегнатата страна. Заболяването е описано за пръв път от шотландския анатом Чарлз Бел.

Етиология на заболяването

Обикновено заболяването се среща най-често през студените месеци на годината и често след въздействие на студ - студено въздушно течение, стоене до отворен прозорец в автомобил и други. Една от най-честите причини за засягането на лицевия нерв е първичен възпалителен процес във връзка с простуден или токсо-инфекциозен фактор. Допълнителен фактор се явява конституционално по-тесен костен канал на лицевия нерв (саnalis n. facialis), в който възпалителния оток лесно притиска нерва.

Симптоматичен неврит на n. facialis може да се наблюдава при много други заболявания

  • инфекциозни: грип, herpes simplex, полиомиелит, дифтерит, HIV инфекция;
  • при възпалителни процеси по съседство: отит в средното ухо, мастоидит, базален менингит, ганглионит на gangl. geniculi при herpes zoster инфекция и други;
  • краниални невропатии при: полирадикулоневропатия (на Guillain-Barre), диабетна невропатия, Лаймска болест, порфирия, васкулити и др.;
  • притискане на нерва от тумори в понтоцеребеларния ъгъл: неврином на n. statoacusticus, менингеом, базални тумори, аневризми на базиларната артерия и други.
  • при множествена склероза;

Патоморфологични промени

Установяват се дегенетативно-възпалителни промени на миелина и аксоните на лицевия нерв. При тежки случаи настъпва Валерова дегенерация с последваща непълна регенерация на нервните влакна. Валеровата дегенерация (dying forward) е процес на увреждане на аксона и миелина дистално от лезията на аксона.

Не пропускайте

Коментари