Състояния и заболявания

Неврит на лицевия нерв

Синоними: Парализа на Bell
На латински език: Neuritis nervi facialis
На английски език: Bell's palsy

Определение

Парализата на Бел (неврит на лицевия нерв) е форма на парализа на лицето, в резултат от дисфункция на черепно-мозъчни нерви VII (на лицевия нерв), което води до невъзможност да се контролират лицевите мускули на засегнатата страна. Заболяването е описано за пръв път от шотландския анатом Чарлз Бел.

Етиология на заболяването

Обикновено заболяването се среща най-често през студените месеци на годината и често след въздействие на студ - студено въздушно течение, стоене до отворен прозорец в автомобил и други. Една от най-честите причини за засягането на лицевия нерв е първичен възпалителен процес във връзка с простуден или токсо-инфекциозен фактор. Допълнителен фактор се явява конституционално по-тесен костен канал на лицевия нерв (саnalis n. facialis), в който възпалителния оток лесно притиска нерва.

Симптоматичен неврит на n. facialis може да се наблюдава при много други заболявания

  • инфекциозни: грип, herpes simplex, полиомиелит, дифтерит, HIV инфекция;
  • при възпалителни процеси по съседство: отит в средното ухо, мастоидит, базален менингит, ганглионит на gangl. geniculi при herpes zoster инфекция и други;
  • краниални невропатии при: полирадикулоневропатия (на Guillain-Barre), диабетна невропатия, Лаймска болест, порфирия, васкулити и др.;
  • притискане на нерва от тумори в понтоцеребеларния ъгъл: неврином на n. statoacusticus, менингеом, базални тумори, аневризми на базиларната артерия и други.
  • при множествена склероза;

Патоморфологични промени

Установяват се дегенетативно-възпалителни промени на миелина и аксоните на лицевия нерв. При тежки случаи настъпва Валерова дегенерация с последваща непълна регенерация на нервните влакна. Валеровата дегенерация (dying forward) е процес на увреждане на аксона и миелина дистално от лезията на аксона.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари