Състояния и заболявания

Невралгия на троичния нерв

Синоними: невралгия на нервус тригеминус, тригеминална невралгия
На латински език: neuralgia nervi trigemini
На английски език: trigeminal neuralgia, facial nerve pain, prosopalgia, suicide disease, Fothergill's disease

Невралгията на троичния нерв се характеризира със силна, пристъпна, стрелкаща болка по хода на един или повече от клоновете на нерва. Най-често са засегнати, самостоятелно или в комбинация, II и III клон на нерва – n. maxillaris и n. mandibularis, предимно вдясно, а в около 10% от случаите двустранно. Когато е засегнат максиларният нерв, се усеща болка по скулите, носа, горната устна и горните зъби. Когато е засегнат долночелюстният нерв, болката преминава по долната част на бузата, долната устна и долната челюст.

Хората с тригеминална невралгия живеят в страх от непредвидими болезнени атаки с продължителност от няколко секунди до няколко минути. Това състояние може да доведе до раздразнителност, тревожност, депресия, безсъние и недохранване.

Тригеминалната невралгия засяга по-често жени. Рискът от заболяването се увеличава с възрастта, като пикът е през петото десетилетие от живота. Тази болест се среща рядко под 30-годишна възраст, като в тези случаи обикновено е свързана с други болести на централната нервна система, например множествена склероза.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари