Състояния и заболявания

Нарколепсия

Съдържание

Началото на заболяването е най-често в детско - юношеска и млада възраст (между 15 и 30 години). Основният симптом е изразената дневна сънливост, с продължителност поне три месеца. При здрави лица сънливостта обикновено настъпва при скучни и еднообразни занимания, при нарколепсия непреодолимата сънливост настъпва при работа, шофиране на автомобил и други, дори и интересни занимания, като при най-тежките случаи настъпва внезапно заспиване (с продължителност от няколко секунди до няколко минути).

Честота: Нарколепсията се среща при 1 на 2 000 души. Родствениците на болни с нарколепсия са застрашени повече в сравнение с останалата популация.

Нарколепсията е хронично неврологично заболяване, за което е характерна извънредна сънливост през деня (с пристъпи на силна нужда от сън) и абнормни прояви на РЕМ (сън с бързо движение на очите) – поява на РЕМ периоди в началото на съня, които се реализират като халюцинации, и дисоцииран процес на инхибиция на РЕМ, изразяващ се като сънни парализи и катаплексия.

Етиология

Етиологията не е известна, макар някои автори да изтъкват генетични причини. Описани са единични наследствени случаи, но фамилната обремененост не е твърдо доказана. Има съобщения на EMA за нарастване на честотата на нарколепсията в Северна Европа след имунизация срещу H1N1 (с ваксината Pandermix, която не се ползва в нашата страна). Случаите в Китай, обаче, не могат да бъдат свързани с прилагането на ваксини, тъй като само 6% от засегнатите са били имунизирани, а между пика на епидемията и началото на заболяването е имало латентен период от пет до седем месеца. Интересен факт е, че над три пъти са се увеличили случаите на нарколепсия в Китай след епидемията с грипен вирус А (щам H1N1, „свински грип”) през 2009 година (резултатите от ретроспективен анализ)

Патогенеза

Предполага се, че в основата на нарколепсията е дефицит на невротрансмитерите хипокретин и орексин в невроните от хипокампа. Доказано е че хипокретинът има отношение към контрола над съня на хипоталамично ниво, като освен това се предполага участието и на автоимунни механизми.

N.B. Появата на РЕМ (сън с бързо движение на очите) до десет минути след началото на съня в полисомнограмата е дефинитивен признак на нарколепсията.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари