Състояния и заболявания

Хранителни отравяния от бактерии, образуващи ентеротоксини

Съдържание

  1. Хранителни отравяния от бактерии, образуващи ентеротоксини
  2. Клинична картина, диференциална диагноза и усложнения
  3. Лечение, прогноза и профилактика

Определение за хранителни отравяния от бактерии, образуващи ентеротоксини

Тези заболявания не представляват инфекция, а хранителни отравяния в резултат на бактерии, които образуват ентеротоксини (златистият стафилокок, Bacillus cereus, Closlridium perfringens) в развалените хранителни продукти (например млечни/яйчни продукти, месо, картофена салата и други). Пет ентеротоксина A, B, C, D и Е на S. aureus (златистият стафилокок) ca устойчиви на топлинно въздействие и поради това не могат да бъдат разрушени при нагряване за 30 минути до 100 градуса по Целзий!

Относително често заболяване с висок брой неизвестни случаи. Обикновено са засегнати две или повече лица, които през последните 1 - 16 часа са яли заедно определена храна.

Инкубационен период:

  • 1 - 6 часа: образуващи ентеротоксини S. aureus или В. cereus
  • 8 - 16 часа: образуващи ентеротоксини Cl. perfringens или В.cereus

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари