Състояния и заболявания

Болест на Уипъл

Синоними: Чревна липодистрофия
На английски език: M. Whipple

Срещат се предимно при мъже между 30 - 60-годишна възраст. Болестта на Whipple представлява рядко, рецидивиращо, бавно прогресиращо, инфекциозно, системно заболяване, което засяга тънкото черво. Основната му проява е маладсорбцията, но могат да се увредят и други органи като сърце, бели дробове, мозък, стави и очи.

Етиология

Болестта на Whipple се причинява от Грам положителен бактерий - Tropheryma whippelii. Може да засегне много органи, но най-често - тънкото черво. Първоначално уврежда лигавицата му, като удебелява тъканта. Разрушават се власинките - фини израстъци на чревната стена, които спомагат за усвояване на хранителните вещества. С течение на времето инфекцията се разпространява в други части на тялото.

Диагноза

Тънкочревна биопсия: напице е инфилтрация с макрофаги, които съдържат ПАС-положителни гликопротеини (SPC-клетки). Електронномикроскопски в макрофагите се откриват пръчковидни бактерии, които могат да бъдат диференцирани като Tropheryma whippelii посредством PCS-техниката.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари