Състояния и заболявания

Болест на Paget (Остеодистрофия)

Синоними: деформиращ остеит
На латински език: osteitis deformans
На английски език: Paget's disease

Определение за болестта на Paget (osteitis deformans)

Болестта на Paget (osteitis deformans) е локализирана остеопатия в напреднала възраст. След остеопорозата това е най-често срещаното заболяване на костите. В Европа на 30 000 жители се наблюдава един случай, при който се налага лечение. Болестта на Paget се среща по-често в Западна Европа и Северна Америка (2-7% от населението около и > 55 години) и е рядка в Африка и Азия. Най-широко разпространение се забелязва в Средна Англия. Заболяването засяга предимно мъжете и е с връх на заболяваемостта след 40-та година от живота.

Етиология на деформиращия остеит

Етиологията на заболяването не е известна, но се предполага участието на генетични фактори и фактори на средата (вероятно вирусни инфекции).  Почти всички пациенти са от бялата раса. В 40% от случаите има фамилна анамнеза за заболяването. Предполага се, че определена роля играят и бавновирусни инфекции. Открити са части от рибонуклеинова киселина (RNA) на вируса на морбили в остеокластите. Възможно е инфектирането с определен вирус на прогениторите на остеокластите в костния мозък да доведе до абнормно увеличение на тяхната формация.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари