Състояния и заболявания

Болест на Крон (Crohn)

Синоними: терминален илеит, регионерен ентерит
На английски език: Crohn's disease

През 1761 г. Giovanni Morgagni описва възпаление на илеума с увеличени лимфни възли. През 1932 г. Crohn, Ginzberg и Oppenheimer наричат заболяването „терминален илеит“, наименование, което по-късно е заменено с термина „регионерен ентерит“. На настоящия етап заболяването е известно във всички страни като болест на Крон (Crohn).

Болестта на Крон представлява хронично трансмурално възпаление на която и да е част от стомашно-чревния тракт, често придружавано от екстраинтестинални промени. Болестта на Крон е хронично възпалително заболяване с вероятна автоимунна генеза, свързано с появата на язвени изменения на храносмилателния канал. Болестта на Крон може да засегне част от храносмилателната система, като се започне от устата и се стигне до ануса, особено често поразява терминалния илеум (крайната част от тънките черва). Възпалителният процес при болестта на Крон засяга както повърхностните, така и по-дълбоко разположените слоеве на стената най-често на тънките черва, при което се формират язвени изменения.

Епидемиология

Честотата на заболяването варира в различните страни и географски райони. Най-разпространено е в страните от Северозападна Европа и Северна Америка. Боледуват по-често хора от бялата раса. Двата пола са еднакво засегнати. Болестта може да засегне всяка възраст. Боледуват предимно младите хора на възраст 20 – 40 години. Нерядко се наблюдава втори пик на болестта след 50-годишна възраст.

Автор(и): доц. д-р З. Спасова, Клиника по гастроентерология, МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари