Новини

Заради синдрома на Рейно слагаме ръкавици още от ноември

Интервю с доц. Кузман Гиров, шеф на клиниката по съдова хирургия във Военномедицинска академия

Доц. Гиров, защо студът събужда и синдрома на Рейно?

Заедно със застудяването зачестява и това често срещано нарушение на периферното кръвообращение – синдромът на Рейно. При него цветът на пръстите на ръцете и на крака се променя. В тежки случаи това се случва и с ушите и върха на носа. И още от октомври-ноември човек трябва да сложи ръкавици и да се облече по-топло. Защото щом сутрин температурите паднат до 10 градуса, тези промени в цвета на ръцете се получават. И не е само това. Дискомфортът е по-изразен. Явява се и неприятно мравучкане. Много хора не могат да извършват елементарни фини движения с пръстите на ръцете и това силно затруднява ежедневието им. Например в автобуса не могат да си перфорират билета, защото ръцете им са безчувствени или са като сковани. В началото пръстите побеляват, след това, когато влезем на топло – посиняват, после се получава зачервяване – това е така нареченият триколорен феномен, който за първи път е описан от френския лекар Рейно и носи неговото име. Различен и от болестта на Рейно. Синдромът се среща при много заболявания. На първо място при болестта на Бюргер, след това при група заболявания, при които се възпаляват малките артерии – известни като артериити. Има около 40 ревматологични заболявания, които може да се проявят със синдрома на Рейно.

Съдов проблем ли е това?

Това е съдов проблем доколкото се дължи на спазми на малките съдове – така наречените артериоли, които снабдяват тъканите с кръв. А когато заболяването прогресира, по върха на пръстите започват да се отварят рани. Ако болестта не се открие навреме, може да се задълбочи. Нашата цел е да я диагностицираме възможно най-рано.

Как да се хване навреме, като толкова прилича, както сам казахте, на 100 други?

Още при първите оплаквания трябва да се търси личният лекар, който ще насочи болния към съдов хирург или ревматолог. Започва се с изследвания, които трябва да изключват ревматологичните заболявания. Защото човек може да има лупус, склеродермия и още много заболявания, при които промените в цвета на пръстите и мравучкането са първата проява. И е важно синдромът на Рейно, който е заболяване на съединителната тъкан, да се открие навреме. Важно е, както казах, защото той може да е първият сигнал на много заболявания на съединителната тъкан.

Има ли профилактика и начин да намалим негативните ефекти от това заболяване?

Ако човек пуши, заболяването се задълбочава. И моят съвет е цигарите да се спрат. Защото изпушването на една цигара предизвиква спазъм на малките съдове и той трае 8 часа. Именно свинктерите на тези малки кръвоносни съдове командват периферното кръвообращение. Ако човек е свръхчувствителен към студ, към стрес или притеснение, значи че неговите кръвоносни съдове ще реагират със спазъм и при пушене. Така изпушването на 3 цигари на ден ще ликвидира ефекта от всяко лечение. Затова тютюнопушенето е абсолютно противопоказно. Даже и пасивното. Тези хора не бива да стоят дори на места, в които се пуши, защото състоянието им се влошава.

Лечим ли е синдромът на Рейно?

При леки случаи е достатъчно само да се носят ръкавици и по-топли дрехи. Предписват се и съдоразширяващи лекарства. При по-тежки случаи се налага лечение с простаноиди - това са простагландинови препарати, които нямат нищо общо с кортикостероидите и с техните нежелани странични ефекти. Лечението е болнично и продължава 5-7 дни. Военна болница е един от малкото центрове, в които лечението се прилага.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

© Pavel Losevsky | Dreamstime.com

Реклама