Новини

Зачестяват слънчевите алергични конюнктивити на брега на морето

Поради по-голямото отразяване на слънчевите лъчи от пясъка се наблюдава по-голяма честота на слънчевите алергични конюнктивити на морския бряг

Дете с конюнктивит
Конюнктивитът се лекува с капки или мехлем

Конюнктивитът е най-честото заболяване на очите, което може да ни създаде проблеми през лятото. Този възпалителен процес може да се дължи на алергична реакция към ултравиолетовите лъчи или да бъде чисто механичен – непоносимост към топлинната енергия, която отделя слънцето.

Ултравиолетовите (UV) лъчи представляват електромагнитно излъчване с дължина на вълната между 100 и 400 nm. Разделени са в три диапазона:

  • UVA (315 – 400 nm) – няма установена пряка връзка между UVA лъчите и проблеми с очите, въпреки че се водят дебати по въпроса;
  • UVB (280 – 315 nm) – най-опасният вид: високи дози могат да нанесат поражения на роговицата, лещата и ретината на окото; причиняват конюнктивит, кератит и снежна слепота;
  • UVC (100 – 280 nm) – блокират се от йоносферата и много малка част достигат земната повърхност; не представляват голяма опасност.

Обривът при слънчева алергия обикновено е макуло-папулозен, понякога мрежовиден, често сърбящ. Обикновено се появява в началото на пролетта и лятото, като е най-силен след 2 – 3-дневна експозиция на слънце, понякога отслабващ и дори изчезващ след 10 – 15-дневна експозиция. В най-тежките случаи изложените на слънце места са с дифузен едем и еритем, представляващи огромна уртикариална плака с контура на изложения на слънце кожен участък. При продължаване на експозицията може да се оформи булозен обрив.

Конюнктивитът може да се дължи на различни фактори. Когато при гмуркане не се използват подводни очила или когато в окото попадне песъчинка, то може да се раздразни и възпали. Освен това през лятото човек често се поти. Когато бърше очите си, върху повърхността на клепачите могат да попаднат бактерии. Обикновено те не причиняват възпаление, но при подходящи условия могат да предизвикат бактериален конюнктивит. Така или иначе, колкото повече пипате „гнездото“ на конюнктивита, толкова по-лесно става разпространяването на възпалението и усилването на симптомите му. Задължително трябва да посетите очен лекар, който да ви предпише капки или мехлем.

Предполага се, че слънчевите очни алергии се дължат на генетично предразположение, тъй като симптомите често се проявяват и при други членове на семейството. Най-често биват засегнати хора със светла кожа. Хората с тъмна кожа могат да пострадат от слънчева алергия при по-дълъг престой под слънчевите лъчи. Наблюденията показват, че обривите са по-чести при жените.

Острите реакции на неконтролирано излагане на пряка слънчева светлина са алергичен конюнктивит и точков кератит. Ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат фоликуларен алергичен конюнктивит. Получава се и характерен алергичен обрив по лицето и врата. Тези възпалителни процеси са подобни на изгарянето на кожата, с тази разлика, че са засегнати деликатни тъкани в окото. Обикновено симптомите се проявяват с няколко часа закъснение и включват болка, сълзене, чувствителност към всякаква светлина и сериозен дискомфорт.

За да предпазим очите си от вредните ултравиолетови лъчи, задължително трябва да носим слънчеви очила, които да имат съответното покритие. Не препоръчвам евтините, които се продават по сергиите. Трябва да се използват слънчеви очила, които имат 100% защита от вредните UV лъчи в целия спектър от 100 до 400 nm. Ако използвате очила с негарантиран произход със стъкла с висока степен на затъмнение, блокирате защитните механизми на очите си: премахвате дразнителя – ярката светлина, и UV лъчите преминават безпрепятствено през широко отворените ви зеници. Това може да се окаже по-вредно за вас, отколкото да не носите никакви очила. Възможно е да има и качествени сред тях, но е трудно човек да прецени това, докато все пак в реномираните оптически магазини има контрол върху продажбата им. Повечето маркови очила са скъпи, но когато трябва да предпазим очите си, не бива да мислим за цената.

За въпроси и допълнителна информация можете да се обръщате към:

доц. д-р Красимир Коев, д.м., специалист по очни болести от Медицинския университет – София, председател на фондация „Съпричастен кръст“

Blogger

Facebook

Медицински център със сектор за очна хирургия „Свети Йоан Рилски“

Фондация „Съпричастен кръст“

Визитка

доц. д-р Красимир Коев, д.м.Доц. д-р Красимир Коев, д.м., е специалист по очни болести от Медицинския университет – София.

Завършил е докторантура в медицинския университет „Рене Декарт“ към Сорбоната и Националната очна болница на Франция „Кенз-Вен“.

Автор е на 115 публикации в областта на офталмологията. Водещ автор е на патентован апарат за нискоинтензивна лазерна терапия в офталмологията, съвместно с проф. Лъчезар Аврамов, д.м.н. За първи път в България прилага телемедицината, и по-специално за туморни заболявания на окото.

Член е на:

  • Асоциацията на докторите на науките на Франция
  • Световната асоциация по катаракта и рефрактивна хирургия
  • Активен член на Нюйоркската академия на науките
  • Европейското глаукомно сосиете
  • Дружеството по рефрактивна хирургия на Американската академия по офталмология
  • Евроретина
  • Френското сосиете по очни болести
Автор(и): доц. д-р Красимир Коев, д.м. – специалист по очни болести в Медицинския университет – София и председател на фондация „Съпричастен кръст“
Снимка:

© Greenland | Dreamstime.com