Новини

Водни процедури успокояват жлъчката

Диетични грешки отключват възпалението

Физикално изследване на корем
Холециститът често се съпровожда от гастрит, дискинезия на жлъчните пътища, холелитиаза

Болка в дясното подребрие, горчив вкус в устата, къркорене на червата и дискомфорт – това може да сигнализира за възпаление на жлъчката. Не слагайте топло върху корема. Болката може да се успокои, без да си навредите, с топла баня за краката.

За успокояване на болките ще помогне проста водна процедура. Приготвя се хладка вода в кофа – 36 – 37°С. Натопяват се краката. От крана за гореща вода се долива така, че се стига до 40 – 43°С, едва поносима температура. Може да се остане така още 10 – 15 минути. При разширени вени същата процедура може да се изпълни, като се натопят ръцете в два легена с хладка вода и тя се загрява постепенно до 40 – 43°С. Топлата вана помага при много спастични състояния – повръщане, гастрит, диария, главоболие, астматични пристъпи, бъбречни и други кризи.

Симптоми, които насочват за проблеми с жлъчния мехур

  • Болка в дясното подребрие, която често се излъчва нагоре към рамото, шията, лопатката
  • Горчив или метален вкус в устата
  • Оригване, гадене, повръщане
  • Запек, който се редува с разстройство
  • Куркане на червата
  • Пожълтяване на склерата на окото и на кожата (при затегната жлъчна криза)

Жлъчният мехур е неголяма торбичка, в която се складира жлъчен сок. Щом хапнем нещо, той се свива и отделя жлъчен сок в червата. Той е важен, защото активира ензими, които участват в смилането на храната.

Възпалението нарушава този ред. Причините могат да са различни – продължителен стрес, нарушена обмяна на веществата, дефекти, свързани с жлъчните канали (камъни, прегъвания, аномалии), заседнал начин на живот…

Във всички изброени случаи се получава жлъчен застой, жлъчният сок не се излива в тънките черва. Застоят от своя страна води до размножение на бактерии, вируси, гъбички и така започва възпалението. При това холециститът най-често е в „компанията“ на още няколко неприятни страдания – гастрит, дискинезия на жлъчните пътища, жлъчнокаменна болест.

Помощ от природата

При тежест – кориандър

Той помага при тежест, дискомфорт след хранене, подуване на корема, образуване на газове. Рецептата е проста. При изброените симптоми през 15 – 30 минути се приема по малко смлян кориандър (например по 1/4 чаена лъжичка) с някаква течност.

За спазмите – индийско орехче

Тази подправка има чудесни антиспастични свойства. В Индия редовно дъвчат индийско орехче след хранене. Може през 15 – 30 минути да се приема по малко смляно индийско орехче, например на върха на ножа, или да се добавя към билковите чайове за подсилване на ефекта им.

Билки за дрениращ чай

Една комбинация за тези, които са преживели повече жлъчни кризи – дрениращ чай. За целта се смесват в равни части и внимателно се разбъркат по 50 г корени от коприва, корени глухарче, корени кисел трън, стръкове змийско мляко. Една – две супени лъжици от билковата смес се кипват 3 – 5 минути в половин литър вода, запарват се още 10 – 15 минути и чаят се прецежда. Изпива се разпределен на 3 – 4 порции 30 минути преди хранене или на гладно. Добре е да се пие и профилактично поне по един месец наесен и напролет. Тази билкова комбинация нормализира перисталтиката на жлъчните канали, отпуска спазъма, намалява пикочната киселина. Чаят предпазва от образуване на жлъчни и бъбречни камъни.

Лененото семе е балсам за лигавицата

При възпалена лигавицата и силно изразени симптоми на холецистит или гастрит е разумно лененото семе да се използва варено. Две супени лъжици ленено семе се варят 10 – 15 минути в 500 – 600 мл вода. След като изстине, се разпределя на 3 – 4 порции през деня. След отзвучаване на острата фаза на възпаление може да се използва смляно. Лененото семе се смила в електрическа кафемелачка. Една – две супени лъжици от лененото брашно се разбъркват с някаква течност – нектар, компот, кисело мляко, или просто с вода. Изяжда се сутрин или вечер преди лягане, като е минал поне един час от вечерята.

Важен предразполагащ фактор представляват неправилното, бедно на фибри хранене, мазните храни, лошите съчетания на продуктите, преяждането и всевъзможни диетични грешки. А по време на отпуската и хранене извън дома – провокации колкото щеш – пържена цаца, пържени картофки и множество нездравословни храни, които ни изкушават. Грешките допълва и чуждоземната кухня. И така, малко изкушения, нарушаване на дисциплината могат да причинят остро възпаление и жлъчна криза, която да ни създаде сериозен проблем. Мазните храни, лакомото и бързо хранене, злоупотребите с алкохол, неправилните съчетания на храните могат да причинят гастритна криза, проблем с жлъчния мехур и по подразбиране се налага изводът, че е по-добре да не се стига до проблем, отколкото после да го лекуваме.

При появата на нейните симптоми е най-добре е да се потърси лекарска помощ. Бързо прогресиращото възпаление на жлъчния мехур може бързо да премине в гнойно, жлъчният мехур да се спука и да се получи жлъчен перитонит, който може да бъде с много опасни последици. Но и при по-меко протичащо възпаление е необходимо да се консултираме със специалист, защото острият холецистит може да премине в хроничен. Най-важно е да не си навредим допълнително. Не бива да се приемат обезболяващи медикаменти, защото може да замъглят клиничната картина и да се сгреши диагнозата. Това ще загуби време за изясняване на случая, при което да се стигне до усложнения.

Хомеопатията спасява от криза

При диетични грешки и спазми най-добра работа ще свърши хомеопатичният препарат Nux vomica 5 CH. Приемат се по 5 зрънца през 15 минути до отзвучаване на симптомите.

Има и комбинирани препрати. С добър ефект е Spascupreel. При жлъчни кризи може да се приема по една таблетка всеки 15 минути първите два часа. Таблетките се смучат до стапяне в устата. Най-често подобрение настъпва след 2 – 3 приема. За поддържане на ефекта може да се приема по схемата 3 пъти дневно по 1 таблетка. И Nux vomica, и Spascupreel са много полезни при всички варианти на спазми на гладкомускулни органи: болезнена менструация, бъбречни и жлъчни колики и т.н.

Чистим отровите със соли

За­мър­се­на во­да, хра­ни с ви­со­ко съ­дър­жа­ние на кон­сер­ван­ти, аро­ма­ти­за­то­ри, оц­ве­ти­те­ли, ко­и­то чес­то съв­сем не са бе­зо­бид­ни за ор­га­низ­ма. Всич­ко то­ва на­то­вар­ва мно­го жлъчката.

На­ру­ше­нията в ре­жи­ма на хра­не­не – раз­реж­да­нето на при­е­ма на хра­на, пре­яж­да­нето, наб­ля­га­нето на су­ха­та и еднообразна хра­на, също улесняват проблемите с този важен орган. Всич­ко то­ва мо­же да ста­не при­чи­на за въз­па­ле­ние и за об­ра­зу­ва­не на ка­мъ­ни в нея.

Ето защо при проблеми с добре 2 пъти годишно да правим курс за детоксикация на организма с шуслерови соли, които ще повлияят добре и на черния дроб. Комбинацията от соли за жлъчката включва сол № 4 (важна за здравето на всички лигавици), сол № 6 (прочиства жлъчката и черния дроб), сол № 10 (изчиства тялото от шлаките и подпомага отделителната система). От всяка сол се приемат по 5 таблетки на ден поне 2 – 3 месеца. При камъни в жлъчката се добавят соли № 2, № 9 и № 11 в същата дозировка и продължителност.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto